20:10 09 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στις προτεραιότητες του υπουργείου Εργασίας αναφέρθηκε ο αρμόδιος υπουργός, κ. Γιάννης Βρούτσης, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σχετικά με το φλέγον ζήτημα της εργασίας ανέπτυξε ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιάννης Βρούτσης κατά την συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις.

Ειδικότερα: ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, προωθεί ένα σύγχρονο ασφαλιστικό σύστημα που βασίζεται στους πυλώνες: 

  • Του δημόσιου καθολικού και υποχρεωτικού χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης.

«Αυτή είναι η θέση μας κι όποια άλλη άποψη ακούγεται έρχεται κόντρα στην πραγματικότητα. Αυτός είναι ο δικός μας αξιακός κώδικας. Εμείς διαμορφώσαμε την κοινωνική ασφάλιση έτσι θα την συνεχίσουμε και θα την ενδυναμώσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

  • Της επικουρικής σύνταξης για την οποία έχουν ειπωθεί πολλά για την οποία η όποια μετάλλαξη και μεταλλαγή γίνει σε κεφαλοποιητικό σύστημα θα γίνει κάτω από όρους διαφάνειας και κάτω από την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας και υπό το ηλεκτρονικό μάτι και την εποπτεία της Κεφαλαιαγοράς, με δέσμευση ότι κανένας συνταξιούχος που παίρνει επικουρική σύνταξη δεν θα χάσει ούτε ένα ευρώ και θα αφορά μόνον τους νέους συνταξιούχους. 
  • Της ενδυνάμωσης του θεσμού των επαγγελματικών ταμείων, όπως σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, και
  • Των κινήτρων της (προαιρετικής όπως και σήμερα) επιλογής των ασφαλισμένων να συμπληρώσουν το μελλοντικό συνταξιοδοτικό δικαίωμά τους μέσω των φορέων της ιδιωτικής ασφάλισης, δεδομένου ότι αυτή η άσκηση (εθελοντικής, τονίζω και πάλι) δυνατότητας εκ μέρους των Ελλήνων εργαζομένων κινείται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από τον κοινοτικό μέσο όρο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Κοντοζαμάνης: Επιδιώκουμε καλύτερη δημόσια υγεία για όλους τους Έλληνες

Ο κ. Βρούτσης κατέστησε σαφές ότι κανένα κοινωνικό επίδομα δεν θα καταργηθεί, Μάλιστα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα τα ενισχύσει.

«Είναι δυνατόν να καταργήσουμε την δική μας πολιτική; Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα είναι δική μας πολιτική όπως και τα επιδόματα παιδιού και οικογένειας», τόνισε σχετικά. 

Στην συνέχεια, ο κ. Βρούτσης, αναφέρθηκε στην μεγάλη πρόκληση των εκκρεμών συντάξεων, κάνοντας λόγο για «βαριά κληρονομιά» από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

«Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στις επικουρικές και στα εφάπαξ υπάρχει εκκρεμότητα 90.000, στις κύριες συντάξεις ο αριθμός φτάνει τις 107.419, στις συντάξεις του Δημοσίου είναι 17.657, στις συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα φτάνει τον αριθμό των 57.522, στις νέες συντάξεις χηρείας η εκκρεμότητα είναι για 32.296 ενώ είπε ότι σύμφωνα με εγκύκλιο προ τεσσάρων μηνών, η οποία φέρνει νέα δεδομένα στην παράλληλη  και διαδοχική ασφάλιση η εκτίμηση αφορά σε 20.000 εκκρεμότητες. Σύνολο 324.000 και αν σε αυτό προστεθεί η τραγική εικόνα στο Δημόσιο με τις εκκρεμείς υποθέσεις που είναι 140.000 φτάνει ο αριθμός των 464.000», σχολίασε σχετικά.

Έπειτα, απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Βρούτσης σημείωσε: «Αυτά μας παραδίδετε σαν βαριά κληρονομιά κι έτσι εξηγείται γιατί μας απαντούσατε προσβλητικά ή καθόλου στις ερωτήσεις μας. Κι έτσι εξηγούνται οι μεθοδεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης η οποία μιλούσε για πλεονασματικό προϋπολογισμό στον ΕΦΚΑ. Δεν υπήρξε ποτέ πλεονασματικός προϋπολογισμός στον ΕΦΚΑ. Απλώς δεν πλήρωναν συντάξεις και έλεγαν ότι έχουν πλεονάσματα. Το 2019, οι δαπάνες για κύριες συντάξεις ήταν 24,6 δισ., έσοδα από ασφαλιστικές εισφορές 9,2 δισ., έσοδα από ΚΕΑΟ και από διαχείριση περιουσίας ασφαλιστικών ταμείων 2 δισ., άρα 11,2 δισ., το άνοιγμα είναι 13,4 δισ. κι αν σε αυτό προστεθεί το 1 δισ. της επιδοματικής σύνταξης, ο φορολογούμενος θα πληρώσει 14,1 δισ., από τον κρατικό προϋπολογισμό. Πού είναι λοιπόν το πλεόνασμα που εμφανίζεται στον κρατικό προϋπολογισμό; Ουσιαστικά πρόκειται για αλχημεία η οποία λαμβάνει οριστικό τέλος», συμπλήρωσε. 

Στο πλαίσιο αυτό, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι το επόμενο διάστημα θα εκδοθούν τα οχτώ τεύχη του ΗΛΙΟΣ που θα εκδίδονται μέχρι τις 10 κάθε μήνα και κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι άλλαξε την μεθοδολογία και ακούστηκε το πρωτοφανές ότι επί ΣΥΡΙΖΑ αυξήθηκαν οι συντάξεις. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΑΙΤΕΡΩ: Βρούτσης: Η διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων στις προτεραιότητες της κυβέρνησης

Ύστερα, ο υπουργός ανακοίνωσε: 

  • Την άμεση δημοσιοποίηση των εκκαθαριστικών των συνταξιούχων 
  • Την έκδοση ισολογισμών στον ΕΦΚΑ ώστε να υπάρχει απόλυτη διαφάνεια νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατατεθεί τον Νοέμβριο με την επωνυμία «ΑΤΛΑΣ - ψηφιακή σύνταξη» μέσα από την οποία οι Έλληνες θα απολαμβάνουν στο μέλλον την ψηφιακή σύνταξη της μίας μέρας. Σύμφωνα με αυτή, την 1η Ιουνίου του 2020, το 34,48% των νέων συντάξεων θα βγουν ψηφιακά, τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο του 2021 το 24,39 των συντάξεων και τον Ιούνιο του 2021 το 90% των συντάξεων θα βγαίνει ψηφιακά. 
  • Την μετατροπή των συνταξιούχων σε ισότιμους κοινωνικούς εταίρους της Πολιτείας όπως είναι και οι άλλοι κοινωνικοί φορείς

Ακόμη, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, αφού υπενθύμισε την πίστη της κυβέρνησης στον ανεξάρτητο αδέσμευτο συνδικαλισμό, επισήμανε την ανάγκη λήψης πρωτοβουλιών μετά τα τελευταία γεγονότα στο τελευταίο συνέδριο της ΓΣΕΕ.

«Πρέπει να κλείσουμε τις ανοιχτές πληγές που υπάρχουν στον κρίσιμο αυτό θεσμικό πυλώνα της χώρας που λέγεται συνδικαλισμός», σχολίασε.

Μάλιστα, προανήγγειλε την διενέργεια διαλόγου με όλους τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς για την αντιμετώπιση του ζητήματος, ανακοινώνοντας ότι: 

  • Πρώτον, δημιουργείται ηλεκτρονικό Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων και στελεχών 
  • Δεύτερον αναφορικά με το θέμα της απεργίας, καθιερώνεται ηλεκτρονική ψηφοφορία στις διαδικασίες για τις απεργίες για να υπάρχει το δικαίωμα στον κάθε εργαζόμενο να ψηφίζει κι όχι οι λίγοι να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Ολοκληρώνοντας, ο υπουργός πρόσθεσε ότι κωδικοποιείται η ΕΡΓΑΝΗ, θα ληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία για το Λευκό Μητρώο Επιχειρήσεων ώστε να υπάρχει η επιβράβευση του συνεπούς επιχειρηματία, το ΣΕΠΕ αναβαθμίζεται αφού αποτελεί την προμετωπίδα της αντιμετώπισης καταχρηστικών συμπεριφορών και ενδυναμώνεται η ρύθμιση των 120 δόσεων, δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία να ενταχθούν όλοι και να κλείσουν οι εκκρεμότητες του παρελθόντος. 

Tags:
Υπουργείο Εργασίας, υπουργός Εργασίας, εργασία, εργασιακά, ασφάλιση, Συντάξεις, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Βουλή, Κυβέρνηση, προγραμματικές δηλώσεις, Γιάννης Βρούτσης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK