22:50 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας είπε κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων πως η κυβέρνηση θα κάνει στοχευμένες παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα.

Στην άμεση διόρθωση των «προβληματικών διατάξεων» του νέου Ποινικού Κώδικα θα προχωρήσει η κυβέρνηση, όπως εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας.

Όπως είπε ο υπουργός, οι τροποποιήσεις θα κινούνται στην κατεύθυνση της αυστηροποίησης του πλαισίου για την με όρους απολύσεις καταδικασθέντων και του πλαισίου χορήγησης αδειών σε καταδικασμένους, αμετανόητους τρομοκράτες».

Αναφερόμενος στην αλλαγή του ποινικού κώδικα από την προηγούμενη κυβέρνηση, δήλωσε «πως περισσότερα προβλήματα δημιούργησε από όσα επιχείρησε να επιλύσει» και ότι περιλαμβάνει άρθρα που είναι, ουσιαστικά, σχεδόν ανεφάρμοστα.

Ο Κωνσταντίνος Τσιάρας περιέγραψε το πλαίσιο δράσης στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση και το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • Τη σύσταση ειδικών τμημάτων στα δικαστήρια της χώρας, τα οποία θα αναλάβουν να εκδικάσουν ειδικές υποθέσεις, επιταχύνοντας τους ρυθμούς απονομής της Δικαιοσύνης.
  • Την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να ενισχυθούν εναλλακτικές μέθοδοι επίλυσης διαφορών (όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία).
  • Την αποσυμφόρηση του συστήματος μέσω της στελέχωσης και του εξορθολογισμού της χωροταξικής κατανομής των δικαστηρίων.
  • Τη στελέχωση των δικαστηρίων με δικαστές και δικαστικούς υπαλλήλους μέσω διαγωνισμού.
  • Την ψήφιση νέου Κώδικα Δικαστικών και Δικαστικών Υπαλλήλων που θα διαμορφώνουν νέο πλέγμα θεσμών και θα κάνουν πράξη την προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία των λειτουργών της Δικαιοσύνης
  • Την κωδικοποίηση της νομοθεσίας και την επιτάχυνση της ενσωμάτωσης των κοινοτικών Οδηγιών στο εθνικό δίκαιο
Tags:
προγραμματικές δηλώσεις, Βουλή, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK