11:10 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Πολυκατοικία στη Θεσσαλονίκη

Πηγές ΣΥΡΙΖΑ για μείωση ΕΝΦΙΑ: Μόνοι κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες μεγάλης περιουσίας

© Φωτογραφία : Konstantinos Tsakalidis / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε στο επίκεντρο της διαμάχης κυβέρνησης  αντιπολίτευσης, με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να τονίζουν ότι κερδισμένοι είναι όσοι κατέχουν μεγάλες ιδιοκτησίες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ από τον Αύγουστο του 2019 που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκαν στο επίκεντρο κριτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, σήμερα, κυβερνητικές πηγές είχαν δώσει αναλυτικά παραδείγματα για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Παράλληλα, τόνιζαν ότι οι σχετικές ρυθμίσεις, όπως και οι αλλαγές στις 120 δόσεις, θα κατατεθούν στη Βουλή με τη διαδικασία του κατ' επείγοντος, μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

«Στόχος είναι οι αλλαγές αυτές να έχουν ψηφισθεί πριν τα τέλη Ιουλίου ώστε να τεθούν αμέσως σε εφαρμογή», ανέφεραν

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, πηγές της Κουμουνδούρου τόνιζαν τη Δευτέρα ότι η κυβέρνηση «από το πρωί διαφημίζει τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ, αποκρύπτοντας πέντε μεγάλες αλήθειες».

Αναλυτικά, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ τόνιζαν ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ήδη ψηφίσει για τα φετινά εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμική μείωση κατά 10% που «για τις χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες θα έφθανε μέχρι και το 30%», αλλά δεν προέβλεπε μείωση για τις υψηλές ιδιοκτησίες.

«Η ΝΔ διατηρεί το κεκτημένο του ΣΥΡΙΖΑ για μειώσεις ως 30% για χαμηλές και μεσαίες ιδιοκτησίες από το 2019, αλλά επιλέγει να επιβαρύνει τον προϋπολογισμό με σχεδόν 300 εκατ. ευρώ για να ελαφρύνει τις ιδιοκτησίες άνω του 1 εκατ. ευρώ που θα έχουν μειώσεις 10%», υπογράμμιζαν, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ.

Η Κουμουνδούρου διερωτάται εάν θα επιτευχθεί ο δημοσιονομικός στόχος για το 2019 με δεδομένη την επιβάρυνση των 300 εκατ. ευρώ, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τον στόχο «για να ελαφρύνει τις μεγάλες ακίνητες ιδιοκτησίες».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, οι κερδισμένοι από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ με τον τρόπο που προωθείται από τη ΝΔ είναι οι μεγάλες ιδιοκτησίες, καθώς οι χαμηλές και μεσαίες «θα έχουν την ίδια ελάφρυνση με αυτή που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόψε η ψηφοφορία στη Βουλή: Νέο μπρα ντε φερ Μητσοτάκη - Τσίπρα

Οι πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδωσαν ως παράδειγμα ένα ακίνητο 100 τ.μ., αξίας ως 70.000 ευρώ, που βρίσκεται Περιστέρι ή στον Εύοσμο. «Θα διατηρήσει τη μείωση 30% που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, άρα θα γλιτώσει περί τα 100 ευρώ», σημείωναν οι πηγές. Αντίθετα, «ιδιοκτήτης μίας βίλας 250 τ.μ. στην Εκάλη που πλήρωνε ΕΝΦΙΑ 6.950 ευρώ, με το σχέδιο της ΝΔ για μείωση 10% θα πληρώσει 695 λιγότερα».

«Άρα, ποιος είναι ο κερδισμένος; Αυτός που θα γλιτώσει 50-100 ευρώ ετησίως ή αυτός που θα γλιτώσει σχεδόν 700 ευρώ ετησίως;» θέτουν το ερώτημα οι ίδιες πηγές.

Παράλληλα, οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν την κυβέρνηση ότι μεταφέρει τον ΕΝΦΙΑ στην αυτοδιοίκηση για να περικόψει την κρατική χρηματοδότηση.

Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ΕΝΦΙΑ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK