22:20 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην κυπριακή πρωτεύουσα, έχοντας επαφές με τον πρόεδρο της νησιωτικής χώρας, Νίκο Αναστασιάδη.

«H Τουρκία παραβιάζει κατάφορα τα δικαιώματα της Κύπρου» υποστήριξε - μεταξύ άλλων - ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που παραχώρησε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, στη Λευκωσία.

Εκφράζοντας την πλήρη στήριξη της Αθήνας στη Λευκωσία, ο Έλληνας πρωθυπουργός, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στη «Μεγαλόνησο», χαιρέτισε τις ευρωπαϊκές αποφάσεις εναντίον της Τουρκίας, ενώ κάλεσε την Άγκυρα να συμβάλλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η Κύπρος θα έχει τη συμπαράσταση της Ελλάδα και της Ε.Ε. σε οποιαδήποτε κλιμάκωση των προκλήσεων για τα ενεργειακά θέματα» διαμήνυσε, χαρακτηριστικά.

Ειδική αναφορά έκανε και στις τριμερείς συνεργασίες των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύοντας ότι συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ευημερία της περιοχής.

Όσον αφορά το Κυπριακό, επανέλαβε ότι για την Ελλάδα «δεν νοείται λύση χωρίς την πλήρη κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων.

«Ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής είναι σταθερά το κύριο μέλημα» δήλωσε, επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επικείμενη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον ηγέτη του «Ψευδοκράτους» Ακιντζί.

«Υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι θα προκύψει ένα νέο πλαίσιο συναντίληψης για την επίλυση του Κυπριακού» έσπευσε να συμπληρώσει.

Προτού καταλήξει, ο πρωθυπουργός δήλωσε «έντονα συγκινημένος», καθώς το πρώτο του ταξίδι ως πρωθυπουργός ήταν «εδώ στην Κύπρο». «Το ταξίδι γίνεται σε μία συγκυρία ιδιαίτερα φορτισμένη και σημαντική» πρόσθεσε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο

Από την πλευρά του, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την «αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας», ενώ - όσον αφορά το Κυπριακό - δήλωσε ότι έχουμε αποδείξει την προσήλωση για την επίτευξη μίας λύσης στο πλαίσιο των αρχές της Ε.Ε. και του ΟΗΕ.

«Χωρίς να επιδιώκουμε το αναχρονιστικό σύστημα των εγγυήσεων και την ύπαρξη κατοχικών στρατευμάτων» έσπευσε να εξηγήσει.

​Ξεκαθάρισε δε, ότι «επιδιώκουμε μία λύση, η οποία δεν θα έχει νικητές και ηττημένους». «Θέλουμε ισότητα, όχι υπερ-προνόμια της μίας κοινότητας εις βάρος της άλλης».

«Η επανέναρξη των συνομιλιών απαιτεί και τη συμμετοχή της Τουρκίας, η οποία πρέπει να τερματίσει τις προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και τους όποιους σχεδιασμούς για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου» διαμήνυσε επιπλέον.

Δεν παρέλειψε να επαναλάβει τις ευχαριστίες της Λευκωσίας για τη «σθεναρή συμπαράσταση» της Ελλάδας, ενώ επανεπιβεβαίωσε τη βούληση «για κοινές δράσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, μέσω των τριμερών συνεργασιών με το Ισραήλ, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τον Λίβανο και την Παλαιστίνη»

«To δίκτυο συνεργασιών δεν στρέφεται εναντίον κανενός και δεν αποκλείει κανέναν» έσπευσε να διευκρινίσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σχετικά:

Διήμερη επίσκεψη Μητσοτάκη στην Κύπρο
Σε εξέλιξη η συνάντηση Μητσοτάκη - Αναστασιάδη στη Λευκωσία - Φωτογραφίες
Tags:
Μεσόγειος, ελληνοτουρκικά, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, πρόεδρος, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Λευκωσία, επίσκεψη, Νίκος Αναστασιάδης, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK