23:49 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τροποποιήσεις και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στη Βουλή.

Σε αλλαγές και βελτιώσεις προχώρησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος.

Οι τροποποιήσεις δεν αλλοιώνουν τη φυσιογνωμία του νομοσχεδίου, δήλωσε ο κ. Γεραπετρίτης.

Στη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο κ. Γεραπετρίτης προσκόμισε την έκθεση δημόσιας διαβούλευσης, με πολλές από τις παρατηρήσεις να λαμβάνονται υπόψη στις βελτιώσεις.

Οι σημαντικότερες αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Αναλυτικά, οι σημαντικότερες αλλαγές στο νομοσχέδιο είναι οι εξής:

 • Επιλογή υπηρεσιακών γραμματέων: Η μοριόδοτηση της συνέντευξης είναι 40% (αντί για 50%), τα τυπικά προσόντα 25% και η εμπειρία 35%. Υιοθετείται το μοντέλο της δομημένης συνέντευξης.
 • Καταργείται η διάταξη που όριζε ότι ήταν κώλυμα η προηγούμενη 5ετής απασχόληση σε πολιτικό γραφείο
 • Από τους πέντε μετακλητούς υπαλλήλους που προβλέπονται στον διοικητή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, δεν θα μπορεί κανείς να αναλάβει τη θέση τού επικεφαλής της Αρχής Ελέγχων. Έτσι, το πρόσωπο αυτό δεν θα είναι ιδιώτης, αλλά αποκλειστικά δημόσιος υπάλληλος.
 • Μειώνεται το πολύ μέχρι δύο έτη ο χρόνος θητείας του μεταβατικού διοικητή της ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (δηλαδή από την εφαρμογή του νόμου και μέχρι την ολοκλήρωση του διαγωνισμού). Τον διοικητή θα αποφασίζει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, μετά από πρόταση του υπουργικού συμβουλίου.
 • Καταργείται η δυνατότητα πρόσθετων μετακλητών στην προεδρία της κυβέρνησης που προβλεπόταν ως ρήτρα εξομάλυνσης σε περίπτωση που θα υπήρχε ανάγκη για περισσότερους μετακλητούς.
 • Δημιουργείται πρόσθετο Κυβερνητικό Συμβούλιο Θεσμών και Δημόσιας Διοίκησης.
 • Το Σώμα επιλογής των υπηρεσιακών γενικών γραμματέων, θα είναι πενταμελές και τα τέσσερα μέλη θα προέρχονται από το ΑΣΕΠ και τον πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
 • Εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ μελών του υπουργικού συμβουλίου, η διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού να θέτει το ζήτημα σε ψηφοφορία, καθίσταται δέσμια αρμοδιότητα. Έτσι, σε περίπτωση διαφωνίας, θα γίνεται υποχρεωτικά ψηφοφορία.
 • Μετά τη λήξη κάθε υπουργικού συμβουλίου, θα πρέπει σύντομα να εκδίδεται ανακοίνωση με ένα σύντομο σκεπτικό και διατακτικό με τι αποφασίστηκε.
 • Διατηρείται ρητά ο πολυετής προγραμματισμός των προσλήψεων.
 • Περιορίζεται δραστικά η αρμοδιότητα του πρωθυπουργού να αποφασίζει σχετικά με τη μη κατάθεση μαρτυρίας εκ μέρους των υπουργών. Η αρμοδιότητα περιορίζεται στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με άμυνα και εξωτερική πολιτική.
 • Διατηρούνται οι έλεγχοι του ΣΟΕ.
 • Όλες οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα της σημερινής Αρχής του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης μεταφέρονται στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, η οποία συνεχίζει όλους τους ελέγχους.
 • Διατηρούνται τα αποκεντρωμένα γραφεία ελέγχου του ΣΕΠΕ, σε Κρήτη Πάτρα και Σέρρες.
 • Δίνεται η δυνατότητα ανάθεσης από το πρόγραμμα ΕΣΠΕ στην Επιτροπή Κωδικοποιήσεων συγκεκριμένων έργων.
 • Θεσπίζεται νέο ενισχυμένο όριο μοριοδότησης για τους αποφοίτους του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.
 • Στο ΣΕΠΕ, ο γενικός διευθυντής θα είναι επιθεωρητής, δηλαδή εκ του Σώματος των Επιθεωρητών, και αναβαθμίζεται σε Γενικό Επιθεωρητή Εργασίας.

«Είναι βελτιώσεις που δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Παραμένει κεντρική φιλοσοφία του νομοσχεδίου ότι θα πρέπει να υπάρχει προγραμματισμός και παρακολούθηση των δημόσιων πολιτικών και σημαντική μεταφορά αρμοδιοτήτων στη δημοσιοϋπαλληλία», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ικανοποιημένος εμφανίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι «η εξέλιξη αποδεικνύει πώς ένας δημιουργικός διάλογος μπορεί να είναι επωφελής και χρήσιμος».

Ο εισηγητής της ΝΔ, Σταύρος Κελέτσης, παρατήρησε πως «όλα τα σημεία, στα οποία υπήρξαν επιφυλάξεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης, έγιναν δεκτά προς άρση κάθε υπόνοιας για τη σκοπιμότητα ορισμένων διατάξεων».

Επιφυλάξεις εξέφρασε, ωστόσο, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, τονίζοντας ότι «παραμένουν τα βασικά πολιτικά επίδικα».

«Μπορεί να είναι αλλοίωση του χαρακτήρα του πολιτεύματος η υπερσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων στον έναν άρχοντα, τον πρωθυπουργό της χώρας», τόνισε ο κ. Σπίρτζης, προσθέτοντας ότι παραμένει η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ περί «αντιμεταρρύθμισης» .

Tags:
Βουλή, Νομοσχέδιο, Γιώργος Γεραπετρίτης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK