13:56 04 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 20
Βρείτε μας

Ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος τοποθετήθηκε στη νεοσύστατη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο Γραφείο Πρωθυπουργού. Νέος επικεφαλής της ΕΥΠ ο Παναγιώτης Κοντολέων.

Ο Παναγιώτης Κοντολέων ορίστηκε νέος διοικητής της ΕΥΠ, σύμφωνα με ενημέρωση από το Μέγαρο Μαξίμου και όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος τοποθετήθηκε στη νεοσύστατη θέση του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στο Γραφείο Πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση,ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρά σε ανασύνθεση της δομής Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Προς αυτήν την κατεύθυνση, δημιουργείται θέση Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού, στην οποία τοποθετήθηκε ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.

Κατά το σχετικό ενημερωτικό σημείωμα, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα αποτελεί τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. «Γι' αυτό ακριβώς επελέγη γι' αυτή την κρίσιμη θέση ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος», τονίζεται από την κυβέρνηση.

Ο κ. Διακόπουλος μεταξύ άλλων διετέλεσε διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει, επίσης, ως Ναυτικός Ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν από την αποστρατεία του, τον περασμένο Ιανουάριο, ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.

Αναδιάρθρωση της ΕΥΠ με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών

Ο κ. Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Γιάννη Ρουμπάτη, του οποίου έληξε η θητεία ως διοικητής της ΕΥΠ. Στη θέση του κ. Ρουμπάτη τοποθετήθηκε ο κ. Κοντολέων.

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, η ΕΥΠ αναδιαρθρώνεται και ενισχύεται με διευρυμένο σχήμα τριών υποδιοικητών που αποτελείται από τους Βασίλειο Γκρίζη, Διονύση Μελιτσιώτη και Αναστάσιο Μητσιάλη. Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται για πρόσωπα τα οποία διαθέτουν τεχνοκρατική επάρκεια και έχουν αποδείξει την αξία τους στον επαγγελματικό στίβο.

Σε ό,τι αφορά τον κ. Κοντολέων, στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι διαθέτει σημαντική καριέρα στον τομέα της ασφάλειας, ενώ χαίρει εκτίμησης και στο εξωτερικό. Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, ακολουθείται το παράδειγμα μυστικών υπηρεσιών άλλων χωρών όπου τοποθετήθηκαν επικεφαλής πρόσωπα που δεν σταδιοδρόμησαν σε αυτές.

Για τους τρεις υποδιοικητές, σημειώνεται ότι ο Αν. Μητσιάλης εκπροσωπούσε από το 2016 τη Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ) και θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο Βασ. Γκρίζης διετέλεσε μεταξύ άλλων για 7 χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας (ΚΕΜΕΑ) και θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες, ενώ ο Διον. Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.

Υπό την εποπτεία του Μητσοτάκη η ΕΥΠ

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) διέρχεται υπό την απευθείας εποπτεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως αναφέρεται στο υπ’ αριθμόν 81 Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου – μία ημέρα μετά από τις εκλογές 2019 - στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στον πρωθυπουργό περιέρχεται και η εποπτεία της Ειδικής Γραμματείας του Εθνικού Τυπογραφείου, η οποία μέχρι πρότινος βρισκόταν υπό την ομπρέλα του πρώην υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Μέγαρο Μαξίμου, Εθνική Ασφάλεια, σύμβουλος, ΕΥΠ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK