00:23 09 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Τον δρόμο προς τη Βουλή, αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης παίρνει το διυπουργικό νομοσχέδιο για το άσυλο και την αυτοδιοίκηση.

Ολοκληρώνεται σήμερα το μεσημέρι η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης του νομοσχεδίου που συμπεριλαμβάνει τις διατάξεις για το άσυλο και την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ,  στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, με τη διαδικασία του επείγοντος, τη Δευτέρα ώστε να έχει συζητηθεί και ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής το αργότερο την ερχόμενη Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την αντίστοιχη του «νόμου Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) αναφέρει:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος

1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.

2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.

3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Επιπροσθέτως, εισάγεται το νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγουσες ρυθμίσεις των Υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Τουρισμού» για την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Το νομοσχέδιο αυτό δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν, υπό τον όρο ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα.

Η νέα παράταξη θα θεωρείται ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν τα συλλογικά όργανα, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας παράταξης.

Παράλληλα ορίζει ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό του δημάρχου ή  περιφερειάρχη, ενώ εισάγονται και ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους 231 δήμους και στις επτά Περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%.

Tags:
πανεπιστήμια, Περιφέρεια, δήμος, δήμαρχος, Βουλή, ψηφοφορία, τοπική αυτοδιοίκηση, άσυλο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK