22:47 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο προβλέπει - μεταξύ άλλων - την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, καθώς και ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Στη Βουλή κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, όπως είχε προαναγγελθεί, το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς ολοκληρώθηκε η  διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει - μεταξύ άλλων - την κατάργηση του ασύλου στα πανεπιστήμια, καθώς και ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στη Βουλή με τον χαρακτήρα του επείγοντος.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί μετά από δύο συνεδριάσεις στις κοινοβουλευτικές επιτροπές και ακόμη δύο στην Ολομέλεια.

Βάσει του προγραμματισμού, η επεξεργασία του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 10 π.μ. στις επιτροπές.

Η συζήτηση στις επιτροπές θα συνεχιστεί και την Τρίτη, ενώ την Τετάρτη το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην Ολομέλεια.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου αναμένεται την Πέμπτη.

Η διάταξη για το άσυλο

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την αντίστοιχη του «νόμου Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) αναφέρει όπως έχει ήδη γίνει γνωστό:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: 

  1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σημειώνεται ότι τόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν δηλώσει επανειλημμένως ότι το άσυλο θα καταργούταν πλήρως και η αστυνομία θα μπορούσε να μπαίνει στα πανεπιστήμια με ένα απλό τηλεφώνημα πολίτη.

Τι αλλάζει σε δήμους και περιφέρειες

Όπως έχει γίνει γνωστό, το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν, υπό τον όρο ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα.

Η νέα παράταξη θα θεωρείται ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν τα συλλογικά όργανα, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας παράταξης.

Παράλληλα ορίζει ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό του δημάρχου ή  περιφερειάρχη, ενώ εισάγονται και ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%.

Κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου έκαναν λόγο για σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος.

Tags:
υπουργείο Εσωτερικών, Κυβέρνηση, Ολομέλεια, Πολυνομοσχέδιο, Νομοσχέδιο, άσυλο, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK