ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ανέφεραν ότι το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή, περιλαμβάνει διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο.

Για σημαντικές διατάξεις που θέτουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και δίνουν τέλος σε στρεβλώσεις του παρελθόντος κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, αναφερόμενοι στο διυπουργικό νομοσχέδιο το οποίο κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής στη Βουλή.

Κατά του κυβερνητικούς κύκλους, τους οποίους επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ, με το νομοσχέδιο:

  • Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων.
  • Δημιουργείται το πλαίσιο για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
  • Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.
  • Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
  • Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, «μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων».
  • Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Τι αλλάζει στη διανομή των φαρμάκων

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τα σκευάσματα για τις χημειοθεραπείες των ασφαλισμένων που γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές, θα παραλαμβάνονται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ με ευθύνη των κλινικών, ενώ μέχρι σήμερα οι ασθενείς που προγραμμάτιζαν τη χημειοθεραπεία τους σε ιδιωτικές κλινικές, έπρεπε οι ίδιοι να παραλάβουν το φάρμακό τους από τα φαρμακεία.

Κατά τις ίδιες πάντα πηγές, η αρχή θα γίνει με τα φάρμακα των καρκινοπαθών και των ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας. Ακολούθως, η πρακτική θα επεκταθεί σε περισσότερες ομάδες βαριά ασθενών. Το τελικό στάδιο υλοποίησης περιλαμβάνει κατ' οίκον διανομή των φαρμάκων που διακινεί ο ΕΟΠΥΥ.

Το άσυλο

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι με τις νέες διατάξεις για το άσυλο «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας».

Τονίζουν επίσης ότι «η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει».

Πώς θα κυβερνηθούν οι δήμοι

Οι κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο αδυναμίες που επέφερε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην κυβερνησιμότητα των δήμων, οι οποίες αντιμετωπίζονται με το νομοσχέδιο. Ανάμεσα σε άλλες διατάξεις θεσπίζεται η δυνατότητα σύμπραξης δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων στις οποίες περιλαμβάνεται υποχρεωτικά η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη.

Κατά το Μέγαρο Μαξίμου, εξασφαλίζεται πλειοψηφία του δημάρχου και του περιφερειάρχη στην επιτροπή οικονομικών και σε όλα τα νομικά πρόσωπα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, ενώ αναπροσαρμόζεται ο τρόπος ψήφισης του προϋπολογισμού των δήμων και των Περιφερειών, έτσι ώστε να καταλήγει -σε περίπτωση αδιεξόδου- στην επιλογή της εισήγησης που έχει κάνει η οικονομική επιτροπή.

Το διυπουργικό νομοσχέδιο εισάγεται με τη διαδικασία του επείγοντος στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή τη Δευτέρα με στόχο να ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Πέμπτη.

Tags:
ψηφιακή πολιτική, Ολομέλεια, Βουλή, Μέγαρο Μαξίμου, Κυβέρνηση, Νομοσχέδιο, άσυλο, τοπική αυτοδιοίκηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK