08:33 02 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος είναι, σύμφωνα με την κυβέρνηση, ένα νομοθέτημα που «έλειπε από την ελληνική δημόσια ζωή» και στοχεύει στη πάταξη της γραφειοκρατίας και την αποκομματικοποίηση του δημοσίου τομέα.

Στην Ολομέλεια της Βουλής εισάγεται το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, που συστηματοποιεί και κωδικοποιεί, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα, το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση, και τη λειτουργία της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε σε αλλαγές και βελτιώσεις, που όπως είπε δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου, το οποίο αφορά την οργάνωση του κράτους και το οποίο αποτελεί ένα… εγχειρίδιο διακυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, με το νομοσχέδιο επέρχεται επίσης σαφής διαχωρισμός της πολιτικής από την υπηρεσιακή διοίκηση, ώστε οι ρόλοι να είναι ξεκάθαροι και να διασφαλίζεται η συνέχεια του κράτους.

Στην οργανική δομή της υπηρεσιακής διοίκησης θα προΐσταται ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας, ένας ανά κάθε υπουργείο, πρόσωπο προερχόμενο από τη δημοσιοϋπαλληλία.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα δημόσια αρχή, η Γενική Γραμματεία καλής νομοθέτησης και νομοτεχνικής.

Εισάγεται επίσης σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε επίπεδο κεντρικό, αυτό ανατίθεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Tags:
Γιώργος Γεραπετρίτης, Νέα Δημοκρατία, Κυβέρνηση, Νομοσχέδιο, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK