00:03 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής επί του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης. Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για τη διαδικασία του επείγοντος.

Σε υψηλούς τόνους συνεχίζεται η συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων επί του διϋπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο - μεταξύ άλλων - προβλέπει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Από το βήμα της αρμόδιας Επιτροπής, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κρεαμέως, επανέλαβε ότι στόχο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το άσυλο, συνιστά η επαναφορά της λογικής στα Πανεπιστήμια και ο τερματισμός της στρέβλωσης και της εργαλοποίησης του ασύλου.

«Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε την ακαδημαϊκή ελευθερία και την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και φροντίζουμε έκνομες πράξεις που δεν έχουν καμία σχέση με τα πανεπιστήμια, να τιμωρούνται και να αποτρέπονται εντός και εκτός πανεπιστημίου» διαβεβαίωσε, χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε δε, ότι οι βίαιες διακοπές μαθημάτων, η παρεμπόδιση της ακαδημαϊκής ελευθερίας και οι ενέργειες που πλήττουν τη δημόσια περιουσία, αμαυρώνουν τη διεθνή εικόνα της χώρας.

«Παύει ο χώρος των πανεπιστημίων να αποτελεί χώρο έκνομων ενεργειών και καταφύγιο παράνομων ενεργειών. Εξομοιώνεται πλέον με δημόσιο χώρο, όταν πρόκειται για την τέλεση αξιόποινης πράξης» κατέληξε, τέλος.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, έκανε ειδική μνεία στη διάταξη για την κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες.

«Στόχος της νομοθετικής μας παρέμβασης είναι να θεραπεύσουμε όσα προβλήματα και δυσλειτουργίες δημιούργησε ο προηγούμενος ανορθολογικός νόμος που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Ένα νόμο, που με τη διαλυτική τροχιά της απλής αναλογικής, οδήγησε σε πλήρη αποδιοργάνωση τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης» υπενθύμισε.

Και συμπλήρωσε: «Με τις νέες ρυθμίσεις ενισχύουμε και ενθαρρύνουμε τη δυνατότητα συγκλίσεων και συνεργασιών για να ασκηθεί το έργο της διοίκησης σε όλα τα βασικά όργανα των περιφερειών και των δήμων».

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

Έντονες ήταν, ωστόσο, οι αντιρρήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παύλο Πολάκη να κάνει λόγο για εκτροχιασμό της διαδικασίας, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση σπεύδει να ακυρώσει το πλαίσιο λειτουργίας του «Κλεισθένη».

Κατηγόρησε, παράλληλα, την κυβέρνηση ότι ενώ στη δημόσια διαβούλευση έφερε ένα νομοσχέδιο με 74 άρθρα, στη Βουλή κατέθεσε ένα νομοσχέδιο με 107 άρθρα.

Εναντίον της συζήτησης με τη διαδικασία του επείγοντος, τάχθηκε από την πλευρά της, η ειδική αγορήτρια του Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιάννης Δελής του ΚΚΕ, ο οποίος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συνεχίζει την ίδια fast track διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ που κατήγγειλε ως αντιπολίτευση».

«Μπαίνουν σοβαρά ζητήματα που αφορούν τη κοινωνία και έπρεπε να υπάρχει περισσότερος χρόνος για να γίνει γόνιμος διάλογος» υπερθεμάτισε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Κωνσταντίνος Μπούμπας.

Τέλος, η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25, Σοφία Σακοράφα, εξήρε την ανάγκη «μιας διεξοδικής και ουσιαστικής συζήτησης που πρέπει να γίνει για τόσο σοβαρές αλλαγές και όχι να ακυρώνεται ο θεσμός της διαβούλευσης».

Σχετικά:

Το νομοσχέδιο για άσυλο και αυτοδιοίκηση παίρνει τον δρόμο προς τη Βουλή
Στη Βουλή το νομοσχέδιο για αυτοδιοίκηση και άσυλο
Κεραμέως: Θα αποτραπούν οι έκνομες ενέργειες που κατέλυαν το άσυλο
Tags:
Υπουργείο Παιδείας, υπουργείο Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, Νίκη Κεραμέως, Περιφέρεια, δήμος, απλή αναλογική, τοπική αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση, άσυλο, Πανεπιστήμιο, πανεπιστήμια, Πολυνομοσχέδιο, Νομοσχέδιο, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK