21:05 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το απόγευμα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να τοποθετηθεί στην ολομέλεια της Βουλής, στον απόηχο της κριτικής που άσκησε τη Δευτέρα κατά της κυβέρνησης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ψηφίζεται σήμερα Τρίτη από την Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο το οποίο έχει καταθέσει η κυβέρνηση για το επιτελικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να λάβει τον λόγο περίπου στις επτά το απόγευμα, με φόντο την κριτική που άσκησε χθες Δευτέρα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι καταθέτει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας για σειρά διατάξεων του σχεδίου νόμου και ειδικότερα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε ό,τι αφορά τα άρθρα για τον υπηρεσιακό Γραμματέα, τα άρθρα για τους Γενικούς και τους Ειδικούς Γραμματείς, για τη μεταβατική διάταξη που καταργεί το μητρώο για τα επιτελικά στελέχη και τη διαδικασία που είναι σε εξέλιξη στο ΑΣΕΠ. Ονομαστική ψηφοφορία καταθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και για το σύνολο του κεφαλαίου του νομοσχεδίου για τη νέα Εθνική Αρχή Διαφάνειας.

«Βολές» Τσίπρα κατά κυβέρνησης

Από το βήμα της Βουλής τη Δευτέρα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας καταλόγισε στην κυβέρνηση σχεδιάζει την άλωση του κράτους. Την κατηγόρησε επίσης ότι σκοπεύει να στελεχώσει το δημόσιο από μητρώο στελεχών της ΝΔ.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης σχολίασε αναφορά του κ. Τσίπρα ότι ο νόμος για το επιτελικό κράτος δεν θα πετύχει. «Εύχομαι και ελπίζω να είναι ανάλογης επιτυχίας πρόβλεψη, με το ότι ούτε μια στο εκατομμύριο, δεν θα χάνατε τις εκλογές», τόνισε ο υπουργός.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, συστηματοποιεί και κωδικοποιεί, σε ένα ενιαίο νομοθέτημα, το σύνολο των διατάξεων που διέπουν την οργάνωση, και τη λειτουργία της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

Την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης προχώρησε σε αλλαγές και βελτιώσεις, που όπως είπε δεν αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του νομοσχεδίου. Πρόκειται για το σχέδιο νόμου, το οποίο αφορά την οργάνωση του κράτους και το οποίο αποτελεί ένα «εγχειρίδιο» διακυβέρνησης.

Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος συγκεντρώνει όλες τις διάσπαρτες διατάξεις των τελευταίων 40 ετών για την οργάνωση της κυβέρνησης και της κεντρικής διοίκησης. Με το νομοσχέδιο επέρχεται μείωση των θέσεων Γενικών Γραμματέων από 93 σε 58 με εξοικονόμηση 1,8 εκατ. ευρώ ετησίως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Κατά το ΑΠΕ, με το νομοσχέδιο επέρχεται επίσης σαφής διαχωρισμός της πολιτικής από την υπηρεσιακή διοίκηση. Στην οργανική δομή της υπηρεσιακής διοίκησης θα προΐσταται ο Υπηρεσιακός Γενικός Γραμματέας, ένας ανά κάθε υπουργείο, πρόσωπο προερχόμενο από τη δημοσιοϋπαλληλία.

Με το νομοσχέδιο δημιουργείται μια νέα δημόσια αρχή, η Γενική Γραμματεία καλής νομοθέτησης και νομοτεχνικής. Εισάγεται επίσης σύστημα προγραμματισμού και παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και σε επίπεδο κεντρικό, αυτό ανατίθεται στην Προεδρία της Κυβέρνησης.

Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το πανεπιστημιακό άσυλο

Στο μεταξύ, σε υψηλούς τόνους διεξήχθη χθες Δευτέρα η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπλης της Βουλής των Ελλήνων επί του διϋπουργικού νομοσχεδίου, το οποίο - μεταξύ άλλων - προβλέπει την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Σχετικά:

Νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος: Oνομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
«Βολές» Τσίπρα κατά κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, αύριο η ομιλία Μητσοτάκη
Αυτές είναι οι αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος είναι ο δεκάλογος της αντιμεταρρύθμισης
Tags:
Γιώργος Γεραπετρίτης, Νομοσχέδιο, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK