04:45 15 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας απηύθυνε ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής, εν όψει της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο «Επιτελικό κράτος».

Έχουμε χρέος να αλλάξουμε το κράτος, ήταν το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νομοσχέδιο «Επιτελικό Κράτος».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για ένα «ριζοσπαστικό μοντέλο» της διακυβέρνησης, στο οποίο ο πολίτης παύει να είναι όμηρος της γραφειοκρατίας.

«Η λειτουργίας μιας νέας επιχείρησης, η έναρξη επαγγέλματος ή η στελέχωση νοσοκομείων και σχολείων γίνεται μόνο με μία υπογραφή γενικού διευθυντή» έσπευσε να προσθέσει, ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι επαφές κράτους – πολίτη γίνονται πλέον ηλεκτρονικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ιεράρχησε τις τέσσερις βασικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, οι οποίες αφορούν:

  • Τη συλλογική, αποτελεσματική και γρήγορη λειτουργία της κυβέρνησης
  • Την αποκομματικοποίηση και αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης
  • Την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας
  • Την κατάργηση των κομματικών προϊσταμένων και την καθιέρωση Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

​«Το νομοσχέδιο για το Επιτελικό Κράτος είναι η πρώτη μεθοδική αναδιοργάνωση και συστηματοποίηση της δράσης της Κυβέρνηση» έσπευσε να προσθέσει, ενώ διευκρίνισε ότι δεν είναι τυχαίο που επιλέχθηκε να συγκαταλέγεται στα πρώτα τρία νομοσχέδια της νέας κυβέρνησης.

Ειδική αναφορά έκανε στον αριθμό των μετακλητών, εξηγώντας ότι οι μετακλητοί συνεργάτες στις πρωθυπουργικές δομές μειώνονται από 161 σε 108, ενώ ταυτόχρονα οι γενικές και ειδικές γραμματείες περιορίζονται από 93 σε 58.

«Ο συνολικός αριθμός των μετακλητών υποχωρεί κατά 12» επεσήμανε, χαρακτηριστικά.

«Το κράτος πρέπει να αλλάξει, ενώ λειτουργεί» παρατήρησε, σε άλλο σημείο της παρέμβασής του, ενώ επανήλθε στο ζήτημα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, εξηγώντας ότι η νέα κυβέρνηση υιοθετεί τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, ενοποιώντας όλους τους φορείς διαφάνειας.

«Γίνεται πράξη η θεσμική και η ουσιαστική αποκομματικοποίηση» συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για «ριζοσπαστικές αλλαγές».

Στο ίδιο πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «σημαντική διοικητική ύλη μεταφέρεται από την πολιτική εξουσία στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης», με στόχο «το νέο φιλικό κράτος να μπορέσει να νομιμοποιηθεί και πάλι στις συνειδήσεις των πολιτών».

«Η Ελλάδα για πολύ καιρό έμεινε πίσω από τις εξελίξεις. Έχουμε την ευκαιρία να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο. Αυτό που χρειάζεται η πατρίδα είναι ο αναγκαίος συντονισμός και τα κατάλληλα εργαλεία δράσης» κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Πυρά από τον Τσίπρα

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον πρωθυπουργό, με αφορμή το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων.

​«Κουνάτε το δάχτυλο στον ΣΥΡΙΖΑ για τους μετακλητούς, ενώ όσο ήσασταν στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχατε 52 μετακλητούς» τόνισε, μεταξύ άλλων, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δεν παρέλειψε μάλιστα, να κάνει λόγο για «λαθροχειρία και διαστρέβλωση», με στόχο να «δημιουργήσετε μία εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δήθεν καταλάβει το κράτος».

Στο ίδιο πλαίσιο, κατηγόρησε τη Νέα Δημοκρατία και τα μέσα ενημέρωσης ότι είχαν διαμορφώσει μία ψευδή εικόνα για την πραγματικότητα. «Ότι δήθεν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε διογκώσει τον αριθμό των μετακλητών».

Παραθέτοντας μία σειρά στοιχείων και αριθμών, ο κ. Τσίπρας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, επί της ουσίας, έχει αυξήσει το κόστος για τους μετακλητούς, μέσω της αύξησης των αποδοχών τους.

Ο πρώην πρωθυπουργός άσκησε δριμεία κριτική και για το ζήτημα του νέου διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέων, με αφορμή το επίπεδο της εκπαιδευτικής του επάρκειας.

Υπενθυμίζοντας ότι ο τίτλος που απέκτησε από το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο του Ηνωμένου Βασιλείου δεν έχει αναγνωριστεί επίσημα από τον αρμόδιο ελληνικό φορέα, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «ο μόνος ακαδημαικός τίτλος που έχει αναγνωριστεί, είναι όχι σε σπουδές managment, αλλά από το Department of Music».

«Μήπως είναι μουσικός ο νέος διοικητής της ΕΥΠ» διερωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ με εμφανή τόνο ειρωνείας, σημείωσε ότι «για να τον επέλεξε ο κ. Μητσοτάκης, είναι… εκλεκτός»

Και κατέληξε: «Με ποια εχέγγυα επιλέγετε έναν άνθρωπο που δεν τον ξέρει κανείς, που η μόνη του περγαμηνή είναι ότι ήταν σε κάποια εταιρεία security, η οποία έχει κατηγορηθεί για δημιουργία καρτέλ».

Σχετικά:

Αυτές είναι οι αλλαγές και βελτιώσεις στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
«Βολές» Τσίπρα κατά κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, αύριο η ομιλία Μητσοτάκη
Νομοσχέδιο για επιτελικό κράτος: Oνομαστική ψηφοφορία ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Προς ψήφιση το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος
Tags:
ΟΟΣΑ, Διεθνής Διαφάνεια, υπάλληλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, γραφειοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, Κυβέρνηση, ομιλία, Ολομέλεια, Βουλή, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK