ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Το διυπουργικό νομοσχέδιο έχει εισαχθεί στη Βουλή με τη διαδικασία του επείγοντος και έλαβε το πράσινο φως από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας στις αρμόδιες Επιτροπές.

Στην ολομέλεια της Βουλής εισάγεται προς συζήτηση σήμερα Τετάρτη το διυπουργικό νομοσχέδιο, το οποίο προβλέπει - μεταξύ άλλων – τη ρύθμιση για το άσυλο στα πανεπιστήμια, καθώς και διατάξεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες.

Το νομοσχέδιο – το οποίο κατατέθηκε με τη διαδικασία του επείγοντος - έλαβε το πράσινο φως από τους εκπροσώπους της Νέας Δημοκρατίας στις αρμόδιες Επιτροπές, ενώ αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στην ολομέλεια την Πέμπτη.

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει επίσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ:

 • Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%.
 • Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό.
 • Σύνδεση του μητρώου πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.
 • Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.
 • Χορήγηση φαρμάκων από τα φαρμακεία της γειτονιάς για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές την Παρασκευή, όταν και κατατέθηκε το νομοσχέδιο, με τις ρυθμίσεις που εισάγονται:

 • Ανοίγει ο δρόμος για την ψηφιακή έκδοση συντάξεων.
 • Δημιουργείται το πλαίσιο για διανομή φαρμάκων στους βαριά πάσχοντες στα σπίτια, στον χώρο νοσηλείας ή τα φαρμακεία της γειτονιάς τους.
 • Μέσω των διατάξεων για το πανεπιστημιακό άσυλο «κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση ιδεών στην έρευνα και τη διδασκαλία και δίνεται τέλος στο υπάρχον καθεστώς ανομίας στα πανεπιστήμια», αναφέρουν οι κύκλοι του Μαξίμου.
 • Μειώνεται το επιτόκιο για οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία από το 5% στο 3%, όπως ήδη έχει γίνει για τις οφειλές προς την εφορία.
 • Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς κύκλους, «μπαίνει τέλος στην αδυναμία λήψης αποφάσεων στις περιφέρειες και τους δήμους, που προκλήθηκε από τη θέσπιση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη των μελών των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων».
 • Τοποθετούνται τα θεμέλια του νέου, ψηφιακού κράτους. Κατά τις ίδιες πηγές, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά διατάξεις που απλοποιούν διαδικασίες και εισάγουν πρακτικές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης.

Η διάταξη για το άσυλο

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την αντίστοιχη του «νόμου Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) αναφέρει όπως έχει ήδη γίνει γνωστό:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: 

 1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
 2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
 3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σημειώνεται ότι τόσο η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είχαν δηλώσει επανειλημμένως ότι το άσυλο θα καταργούταν πλήρως και η αστυνομία θα μπορούσε να μπαίνει στα πανεπιστήμια με ένα απλό τηλεφώνημα πολίτη.

Τι αλλάζει σε δήμους και περιφέρειες

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν, υπό τον όρο ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα. Η νέα παράταξη θα θεωρείται ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν τα συλλογικά όργανα, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας παράταξης.

Παράλληλα ορίζει ότι η πλειοψηφία των μελών της Οικονομικής Επιτροπής και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής προέρχεται από τον συνδυασμό του δημάρχου ή  περιφερειάρχη, ενώ εισάγονται και ρυθμίσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι από τον συνδυασμό του δημάρχου ή του περιφερειάρχη θα προέρχεται η πλειοψηφία των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων των δήμων και των Περιφερειών, συμπεριλαμβανομένων των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, οι ρυθμίσεις κρίθηκαν αναγκαίες προκειμένου να εξασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα στους δήμους και τις περιφέρειες, όπου λόγω της απλής αναλογικής οι εκλεγμένοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες δεν διαθέτουν την πλειοψηφία στα δημοτικά περιφερειακά συμβούλια, καθώς δεν εξασφάλισαν από την Α' Κυριακή τουλάχιστον 50%.

Εγκρίθηκε το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος

Τα μεσάνυχτα εγκρίθηκε στο μεταξύ κατά πλειοψηφία το σχέδιο νόμου για το επιτελικό κράτος. Είχε προηγηθεί αντιπαράθεση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα στην ολομέλεια της Βουλής, με φόντο το ζήτημα των μετακλητών υπαλλήλων.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μείωση των μετακλητών και αποκομματικοποίηση του κράτους, με τον κ. Τσίπρα να μιλά από την πλευρά του για «λαθροχειρία και διαστρέβλωση», με στόχο να «δημιουργήσετε μία εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δήθεν καταλάβει το κράτος».

Σχετικά:

Στις κοινοβουλευτικές επιτροπές το διυπουργικό νομοσχέδιο
Μαξίμου: Τι αλλάζει με το διυπουργικό νομοσχέδιο
Μητσοτάκης: Έχουμε χρέος να αλλάξουμε το κράτος - Μείωση των μετακλητών κατά 12% - Βίντεο
Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Κουνάτε το δάχτυλο, ενώ όταν ήσασταν υπουργός είχατε 52 μετακλητούς - Βίντεο
Tags:
τοπική αυτοδιοίκηση, Νίκη Κεραμέως, άσυλο, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK