22:03 13 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Νωρίτερα, η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου έκανε λόγο για προσπάθεια βίαιης αποπομπής της διοίκησης της Επιτροπής και τόνισε ότι «αν παραιτηθώ θα είναι σαν να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης».

Την απόσυρση της διάταξης για την Επιτροπή Ανταγωνισμού ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ, επικαλούμενος τις ενστάσεις που διατύπωσε η επιστημονική επιτροπή της Βουλής.

Η Κουμουνδούρου σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι «το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής, που συζητείται σήμερα στην Ολομέλεια, καταρρίπτει όλα τα προσχήματα τα οποία επικαλείται η κυβέρνηση προκειμένου να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, επισημαίνοντας πως η επίμαχη τροπολογία αντιβαίνει το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, «είναι πλέον ξεκάθαρο πως η σπουδή του κ. Μητσοτάκη να παύσει την Επιτροπή Ανταγωνισμού, δεν έχει άλλο σκοπό πέρα από την εξυπηρέτηση των συμφερόντων που θίγονται από την έρευνα που διεξάγει η Επιτροπή σχετικά με τις μονοπωλιακές πρακτικές στη διανομή του Τύπου».

«Βρέθηκαν τόσο μόνοι τόσο νωρίς. Ας αποσύρουν την τροπολογία όσο υπάρχει χρόνος. Δεν περιποιεί τιμή στη χώρα αυτός ο νομικός και θεσμικός διασυρμός», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ενστάσεις της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής για την απομάκρυνση Θάνου

Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο διυπουργικό νομοσχέδιο και η οποία επιβάλει το ασυμβίβαστο της θέσης της επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλικής Θάνου με θέσεις και αξιώματα του κυβερνητικού επιτελείου διατύπωσε νωρίτερα η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής, σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Κατά τον τηλεοπτικό σταθμό, τα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής επικαλούνται προηγούμενη απόφαση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του 2014, η οποία κάνει λόγο για «υποχρέωση σεβασµού της θητείας των αρχών ελέγχου, εκτός και αν υπάρχει «σπουδαίος και αντικειµενικά εξακριβώσιµος λόγος» που υπαγορεύει τον πρόωρο τερματισμό της θητείας.

Η ρύθμιση έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, την αυτοδίκαιη πρόωρη παύση του προεδρείου και άλλων μελών της Επιτροπής. Αναφερόμενος στη διάταξη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας έκανε λόγο την Τρίτη για αποκομματικοποίηση των ανεξάρτητων αρχών. Σε ό,τι αφορά την επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Βασιλική Θάνου, της καταλόγισε ότι «είχε ταυτιστεί με την κομματικοποίηση των αρχών».

Θάνου: Αν παραιτηθώ θα είναι σαν να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης

«Αν παραιτηθώ θα είναι σαν να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης που αντιβαίνει στο ενωσιακό δίκαιο και το ελληνικό Σύνταγμα», δήλωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, κάνοντας λόγο για προσπάθεια βίαιης αποπομπής της διοίκησης της Επιτροπής.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 την Τετάρτη και αναφερόμενη στην επίμαχη διάταξη του διυπουργικού νομοσχεδίου η κ. Θάνου είπε ότι πρόκειται για άκρως φωτογραφική διάταξη που αφορά αποκλειστικά την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Διερωτήθηκε, δε, αν «η ανεξαρτησία και η αμεροληψία πρέπει να αφορά μόνο την αρχή Ανταγωνισμού;» και σημείωσε ότι είναι προφανές πως έγινε στόχος διότι ήταν προϊσταμένη του νομικού γραφείου του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Θάνου υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε κομματικό στέλεχος αλλά τεχνοκράτης. «Είμαι ένα πρόσωπο υπερκομματικό» σημείωσε και συμπλήρωσε ότι δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και σε άλλο κόμμα.

Σχετικά:

Ενστάσεις της επιστημονικής επιτροπής της Βουλής για την απομάκρυνση Θάνου
Θάνου: Αν παραιτηθώ θα είναι σαν να συμπράττω στην εφαρμογή μιας παράνομης διάταξης
Tags:
Νομοσχέδιο, Βουλή, Βασιλική Θάνου, ΣΥΡΙΖΑ, Επιτροπή Ανταγωνισμού
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK