ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί απόψε περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας σε δήμους και περιφέρειες.

Τα «ξίφη» τους αναμένεται να διασταυρώσουν σήμερα, στη Βουλή, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, στην συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί απόψε το βράδυ.

Στο επίκεντρο των τοποθετήσεων αναμένεται να βρεθούν τα άρθρα για το πανεπιστημιακό άσυλο, την κυβερνησιμότητα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης καθώς και το άρθρο 101 που ορίζει αναδρομικά ασυμβίβαστο, για την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου λόγω της προηγούμενης θητείας της στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, για τα επίμαχα ζητήματα, αιτήματα ονομαστικής ψηφοφορίας ενώ χθες οι ενστάσεις του για τη συνταγματικότητα τους, απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία όχι μόνο από τη κυβερνητική πλειοψηφία αλλά και από ΚΙΝΑΛ και Ελληνική Λύση.

Στο νομοσχέδιο προβλέπονται, μεταξύ άλλων: 

  • Μειώσεις οφειλών σε ασφαλιστικά ταμεία από 5% στο 3%
  • Τροποποιήσεις στο περιεχόμενο της ΚΥΑ για το Ελληνικό
  • Σύνδεση του Μητρώου Πολιτών που τηρείται στο υπουργείο Εσωτερικών, και του Μητρώου του ΑΜΚΑ.
  • Κυρώσεις αλλαγών στον νέο Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 27/6/2019.
  • Κατ' οίκον χορήγηση φαρμάκων για καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Το νομοσχέδιο θα δίνει τη δυνατότητα σε δύο ή περισσότερες δημοτικές ή περιφερειακές παρατάξεις να συνεργαστούν, υπό τον όρο ότι μια από αυτές είναι η παράταξη του δημάρχου ή του περιφερειάρχη αντίστοιχα.

Η νέα παράταξη θα θεωρείται ενιαία και λογίζεται ως η παράταξη με την οποία έχει εκλεγεί ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης ώστε να συγκροτηθούν τα συλλογικά όργανα, διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτοτέλεια κάθε μιας παράταξης.

Tags:
Πολυνομοσχέδιο, Νέα Δημοκρατία, τοπική αυτοδιοίκηση, Κυβέρνηση, Νομοσχέδιο, άσυλο, Βουλή
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK