01:33 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί του διυπουργικού νομοσχεδίου.

Τα πανεπιστήμια ανοίγουν, δεν συμβιβάζονται πλέον με την ασχήμια και τη μετριότητα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.

Κατά τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο, επεσήμανε ότι η καλύτερη προσέγγιση για το ζήτημα του ασύλου, γίνεται μέσα από τα μάτια ενός φοιτητή. «Τι συναντά ένας πρωτοετής φοιτητής; Σίγουρα θα αισθανθεί αμήχανα βλέποντας αγνώστους να μπαινοβγαίνουν στη σχολή», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι ο φοιτητής βλέπει πως «όποιος θέλει μπορεί να γράφει στους τοίχους, ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, αίθουσες υπό κατάληψη, καθηγητές να καθυβρίζονται και να “χτίζονται” στα γραφεία τους».

Συνεχίζοντας, τόνισε ότι «τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν είναι καταδικασμένα, η πραγματικότητα που βιώνουν οι Έλληνες φοιτητές μπορεί να αλλάξει». Σημείωσε, δε, ότι η Ελλάδα μπορεί να σπουδάζει καλύτερα τα παιδιά της.

«Στόχος να απελευθερώσουμε δυνάμεις των πανεπιστημίων που είναι σήμερα φυλακισμένες»

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα δημόσια πανεπιστήμια πρέπει να είναι κυψέλες δημιουργίας, καθώς και τόπος συνάντησης ρευμάτων και καινοτομίας. «Στόχος να απελευθερώσουμε δυνάμεις των πανεπιστημίων που είναι σήμερα φυλακισμένες», υπογράμμισε.

Έκανε, δε, λόγο για «αποκατάσταση του ασύλου» και σημείωσε ότι η συγκεκριμένη διάταξη προστατεύει τη γνώση, την έρευνα, τον διάλογο, τον πολιτισμό και τα χρήματα των φορολογουμένων. «Μιλάμε για κατάργηση της παραβατικής συμπεριφοράς μέσα στους πανεπιστημιακούς χώρους» υπογράμμισε και τόνισε ότι «σε χώρους ανοιχτής έκφρασης δεν γίνονται αποδεκτές πράξεις κοινών μπράβων».

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν επιθυμεί αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να εκδιώξει «τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τις ζωές των φοιτητών». Σε ό,τι αφορά το Πολυτεχνείο, είπε ότι η περιοχή «έχει παραδοθεί» και σημείωσε ότι, αντί να φυλάσσεται, αποφασίστηκε η μεταφορά των στάσεων του λεωφορείου.

«Στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τις ζωές των πολλών»

Ο πρωθυπουργός επσήμανε εξάλλου ότι η πρόοδος προϋποθέτει ασφάλεια και σεβασμό της νομιμότητας, ενώ καταλόγισε στον ΣΥΡΙΖΑ οπισθοδρομικές τάσεις και τόνισε ότι οι διαφορές κυβέρνησης - αξιωματικής αντιπολίτευσης στο ζήτημα δεν είναι ανεξάρτητες από τις διαφορές σε θέματα εκπαίδευσης.

​Τόνισε ότι «στην Ελλάδα υπάρχει Δημοκρατία που δεν επιτρέπει στους λίγους να καθορίζουν τις ζωές των πολλών και τάχθηκε υπέρ του να αποφασίσουν τα πανεπιστήμια των αριθμό των εισακτέων. 

Κεραμέως: Δεν αλλάζει η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο

Νωρίτερα, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως είχε σημειώσει ότι η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο θα διατηρηθεί ως έχει.

Παράλληλα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η υπουργός απέρριψε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο ζήτησε να εφαρμοστεί με βελτιωτικές αλλαγές ο νόμος Διαμαντοπούλου.

Η διάταξη για το άσυλο

Υπενθυμίζεται πως η διάταξη για το ακαδημαϊκό άσυλο, που αντικαθιστά την αντίστοιχη του «νόμου Γαβρόγλου» (ν.4485/2017) αναφέρει όπως έχει γίνει γνωστό:

«Ακαδημαϊκές ελευθερίες - Αναβάθμιση της ποιότητας του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος: 

  1. Στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) κατοχυρώνεται και προστατεύεται η ακαδημαϊκή ελευθερία στην έρευνα και τη διδασκαλία, η οποία αποτελεί θεσμική εγγύηση της αδέσμευτης και απαραβίαστης επιστημονικής σκέψης, έρευνας και διδασκαλίας.
  2. Η ακαδημαϊκή ελευθερία, καθώς και η ελεύθερη έκφραση και διακίνηση των ιδεών, προστατεύονται σε όλους τους χώρους των Α.Ε.Ι., έναντι οποιουδήποτε προσπαθεί να τις καταλύσει ή περιορίσει.
  3. Εντός των χώρων των Α.Ε.Ι. οι αρμόδιες αρχές ασκούν όλες τις κατά νόμο αρμοδιότητές τους συμπεριλαμβανομένης της επέμβασης λόγω τέλεσης αξιόποινων πράξεων».

Σχετικά:

Οι πολιτικοί αρχηγοί θα διασταυρώσουν τα ξίφη τους στη συζήτηση για το διυπουργικό
Στην ολομέλεια το διυπουργικό νομοσχέδιο
Μαξίμου: Τι αλλάζει με το διυπουργικό νομοσχέδιο
Ζωντανά η συζήτηση στη Βουλή για το άσυλο των πανεπιστημίων
Κεραμέως: Δεν αλλάζει η διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο
Tags:
Βουλή, πανεπιστήμια, Πανεπιστήμιο, παιδεία, άσυλο, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK