01:04 12 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Προγραμματικές Δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης (Μέρα 3η), στη Βουλή, Αθήνα, 22 Ιουλίου, 2019

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: Δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό

© Φωτογραφία : SOOC / Nick Paleologos
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της Βουλής , κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιδεικνύει εμμονή στο ζήτημα του πανεπιστημιακού ασύλου, η οποία όπως είπε συνδέεται με την αποστροφή της προς το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Για ιδεολογική εμμονή της κυβέρνησης στο θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου έκανε λόγο στην ομιλία του στη Βουλή, ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση του διυπουργικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης.

«Στο ζητήμα επιδεικνύετε ιδεολογική εμμονή που έχει να κάνει με την αποστροφή σας προς το δημόσιο πανεπιστήμιο και σε ό,τι συμβολίζει αυτό στη χώρα μας: τη σύνδεσή του με τα κινήματα της νέας γενιάς και τους αγώνες για πρόοδο και προκοπή σε αυτό τον τόπο», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χρεώνοντας στην κυβέρνηση, «υπερδεξιά ιδεολογία». 

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή «εσπευσμένα» τη διάταξη για το πανεπιστημιακό άσυλο, προκειμένου να διεξάγει μία «ιδεολογική αντιπαράθεση και σύγκρουση με την αριστερά και την προοδευτική παράταξη».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας είπε «εσείς κ. Μητσοτάκη δεν δώσατε εξετάσεις, πήγατε κατευθείαν σε ένα καλό πανεπιστήμιο στο εξωτερικό και περιγράψατε εδώ μια εικόνα που δυσφημεί το δημόσιο πανεπιστήμιο». 

«Είχα την τιμή με πανελλαδικές εξετάσεις να περάσω στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, ένα από τα καλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, της Ευρώπης και του κόσμου και γνωρίζω την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται», πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η νομοθεσία που ισχύει σήμερα προστατεύει το πανεπιστημιακό άσυλο και συνεπώς δεν χρειάζεται αλλαγή. «Έχετε γεμίσει το μετρό με μαύρους πάνθηρες. Θα τους βάλετε και στα πανεπιστήμια;», αναρωτήθηκε και προειδοποίησε ότι η ρύθμιση μπορεί να πυροδοτήσει συνθήκες έντασης στις πανεπιστημιακές σχολές.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην Νομική Σχολή της Πάτρας. «Με ποια κριτήρια ακυρώσατε την ίδρυση της; Το επιχείρημα για τους πολλούς άνεργους νομικούς είναι καφενειακού χαρακτήρα. Και μηχανικοί είναι άνεργοι. Να κλείσουμε τις σχολές τους;» ανέφερε. 

Τι είπε για τη διάταξη που αφορά τους ΟΤΑ

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίασε, επίσης, τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο των ΟΤΑ.

«Βλέπω την ίδια δυσανεξία ακόμη και σε μία προσπάθεια που έγινε για αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση», ανέφερε λέγοντας πως η κυβέρνηση ότι δεν έχει καμία διάθεση για συνεννόηση.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι φέρνει φωτογραφική διάταξη για τη θέση αντιδημάρχου, σύμφωνα με την οποία μπορεί ο αντιδήμαρχος να προέρχεται από άλλη παράταξη ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι.

«Ζήτημα διακοπής της θητείας της Επιτροπής Ανταγωνισμού»

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, υπερασπίστηκε εκ νέου την επιλογή του διορισμού της Βασιλικής Θάνου στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

«Αν εφαρμοστεί αυτό το οποίο θα ψηφίσετε θα υπάρχει ζήτημα διακοπής της θητείας της επιτροπής. Αυτό συνεπάγεται κίνδυνο ματαίωσης και σε κάθε περίπτωση, μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση σοβαρών υποθέσεων τεράστιου οικονομικού και κοινωνικού ενδιαφέροντος, για κάποιες εκ των οποίων μάλιστα επίκειται η έκδοση αποφάσεων. Μήπως αυτό επιχειρείτε;». τόνισε.

«Λαθροχειρία στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ»

Ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε τέλος αν θα επιμείνει η κυβέρνηση στην επιλογή τού διοικητή της ΕΥΠ, παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην αντιπολίτευση σχετικά με το βιογραφικό του.

«Προχτές έγινε μια λαθροχειρία στην ιστοσελίδα της ΕΥΠ, διαγράφηκε το βιογραφικό του κ. Ρουμπάτη, προφανώς για να μην υπάρχει σύγκριση με τον σημερινό, που είναι σεκιουριτάς», δήλωσε. Και συμπλήρωσε: «σε τέτοια ζητήματα εθνικής σημασίας πρέπει να επιδεικνύετε σοβαρότητα. Σας καλούμε να πάρετε θέση.

Η δευτερολογία του Αλέξη Τσίπα

 «Αυτό που σας προβληματίζει δεν είναι εάν έχει κομματική θέση, αλλά το γεγονός ότι έκανε ασφαλιστικά μέτρα για πρακτορείο διανομής Τύπου» ανέφερε για την Βασιλική Θάνου ο Αλέξης Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή

Στη συνέχεια κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τη Novartis.  «Την υπόθεση Novartis την έστειλαν οι εισαγγελείς στη Βουλή επειδή είχε πολιτικά πρόσωπα, χωρίς να τα ελέγξουν. Οι ίδιοι εισαγγελείς που είναι που τώρα κλείνουν τις υποθέσεις για πολιτικά πρόσωπα», υπογράμμισε. «Σας προκαλώ να το κάνετε... Θα είναι το Βατερλό σας, γιατί όλος ο ελληνικός λαός θα μάθει την αλήθεια, θα μάθει τι έγινε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος εκ νέου στην επιλογή του νέου επικεφαλής της ΕΥΠ είπε πως «Επιλέξατε έναν άνθρωπο που δεν τον γνωρίζει κανένας, με μόνο προσόν ότι ήταν στέλεχος ιδιωτικής εταιρείας security». 

Tags:
Αλέξης Τσίπρας, Βουλή, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK