17:46 10 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟY 2019
Ο Τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ Γιάννης Βρούτσης

Βρούτσης: Αναδρομικά η περικοπή των «χρυσών συντάξεων» - Ήταν επείγουσα η ρύθμιση

© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εργασίας ανέφερε ότι έπρεπε ταχύτατα να έρθει μια διάταξη για το πλαφόν στις συντάξεις, ενώ σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις απολύσεις, είπε ότι επαναφέρεται η προστατευτική «ασπίδα» για τους εργαζομένους.

«Μερικά πράγματα έχουν επείγοντα και αναγκαίο χαρακτήρα» δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναφερόμενος στις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την κατάθεση από μέρους του δύο τροπολογιών, λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συζήτησης επί του διυπουργικού νομοσχεδίου στη Βουλή, την Πέμπτη.

«Κανείς δεν έχει την πρόθεση να φέρνει τροπολογίες την τελευταία στιγμή» είπε ο κ. Βρούτσης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open την Παρασκευή και τόνισε ότι έπρεπε ταχύτατα να κατατεθεί μία διάταξη για πλαφόν στις συντάξεις.

Όπως σημείωσε, «το θέμα με τις περίφημες χρυσές συντάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μια ανοιχτή πληγή για το υπουργείο. Δεν ήταν ούτε ηθικό, ούτε δίκαιο να δοθούν».

Είπε επιπλέον ότι, εφόσον περνούσε η 25η Αυγούστου που ανοίγει η Βουλή, θα έπρεπε να καταβληθούν οι συντάξεις, καθώς θα πλησίαζε το τέλος του μήνα. Με την τροπολογία, όπως συμπλήρωσε, δεν θα υπάρξει άλλη πληρωμή συντάξεων.

Ερωτηθείς αν η τροπολογία έχει αναδρομική ισχύ και αν θα πρέπει να επιστραφούν χρήματα από τους συνταξιούχους, τόνισε ότι «δεν θα ήταν κοινωνικά δίκαιο να διατηρηθούν αυτές οι συντάξεις» και συμπλήρωσε ότι «θα υπάρξει αναδρομική αναζήτηση των υψηλών συντάξεων με μία παρακράτηση 20% σε επίπεδο μηνιαίας καταβολής».

Η τροπολογία για τις απολύσεις

Σε ό,τι αφορά την τροπολογία για τις απολύσεις, ο κ. Βρούτσης είπε ότι ισχυροποιείται το εργατικό δίκαιο κι επανέρχεται στην αρχική του μορφή.

Σημείωσε επιπλέον ότι μετά από την ψήφιση της διάταξης του ΣΥΡΙΖΑ, οι απολύσεις αυξήθηκαν καθώς η διάταξη λειτούργησε αντίθετα. Τόνισε, δε, ότι με την τροπολογία επαναφέρεται η προστατευτική «ασπίδα» του εργαζόμενου.

Η «έκρηξη» της αντιπολίτευσης - Τι προβλέπουν οι επίμαχες τροπολογίες

Υπενθυμίζεται ότι η αντιπολίτευση αποχώρησε από τη συζήτηση για το διυπουργικό νομοσχέδιο την Πέμπτη, με αφορμή την κατάθεση δύο τροπολογιών του υπουργείου Εργασίας.

Επρόκειτο για τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν μία ώρα πριν την προγραμματισμένη έναρξη της ψηφοφορίας, γεγονός το οποίο προκάλεσε τη μήνη της αντιπολίτευσης.

Η πρώτη τροπολογία αφορούσε τη θέσπιση ανώτατου ποσού μηνιαίας σύνταξης στα 4.608 ευρώ. Το συγκεκριμένο όριο αφορά τις συντάξεις που έχουν εκδοθεί στη βάση του νόμου Κατρούγκαλου.

Η δεύτερη τροπολογία αφορούσε διατάξεις της εργασιακής νομοθεσίας, σχετικά με την ευθύνη αναθέτοντος εργολάβου και υπεργολάβου έναντι των εργαζομένων, όπως και την αναστολή προθεσμιών κατά τη συμφιλιωτική διαδικασία και τη διαδικασία επίλυσης εργασιακών διαφορών.

Σχετικά:

Τι προβλέπουν οι τροπολογίες του Βρούτση που προκάλεσαν «έκρηξη» στη Βουλή
Μόνο η ΝΔ έμεινε στη Βουλή - Αποχώρησε σύσσωμη η αντιπολίτευση
Tags:
Βουλή, Γιάννης Βρούτσης, τροπολογία, Συντάξεις, απολύσεις
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK