15:06 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αναφερθεί στη δημιουργία Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στο Κερατσίνι και συγκεκριμένα στον χώρο των παλαιών λιπασμάτων στη Δραπετσώνα.

Την κατασκευή ενός Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας στην περιοχή των παλαιών Λιπασμάτων στο Κερατσίνι δρομολογεί η κυβέρνηση.

Στη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις μετά τις εκλογές 2019 της 7ης Ιουλίου.

Πρόκειται για ένα από τα πέντε μεγάλα έργα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής.

H περιοχή των Λιπασμάτων

Η περιοχή των Λιπασμάτων βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του Πειραιά και, όπως περιγράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έλαβε το όνομά της από το εργοστάσιο της ανώνυμης ελληνικής εταιρείας Χημικών Προϊόντων και Λιπασμάτων (ΑΕΕΧΠΛ), το οποίο κατασκευάστηκε τον Οκτώβριο του 1910 στη Δραπετσώνα.

Το εργοστάσιο ξεκίνησε να λειτουργεί από τον Νικόλαο Κανελλόπουλο και το 1946 μεταβιβάστηκε στον Μποδοσάκη-Αθανασιάδη.

Αν και υπέστη ζημιές κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, παρέμεινε σε λειτουργία και γνώρισε άνθηση τη δεκαετία του 1950.

Η εταιρεία υπήχθη το 1993 σε διαδικασία εκκαθάρισης και το εργοστάσιο πέρασε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το 1999 έπαυσε οριστικά να λειτουργεί.

Τον Ιούλιο του 2016 η Βουλή ενέκρινε διάταξη για την παραχώρηση της περιοχής από τον ΟΛΠ στον δήμο, αφού πρώτα η έκταση εξαιρέθηκε από τη Σύμβαση Παραχώρησης Δημοσίου – ΟΛΠ.

Στην περιοχή δημιουργήθηκε από τον δήμο Δραπετσώνας ανοιχτό θέατρο, τρία γήπεδα και χώρος περιπάτου, στο ένα τρίτο από τα 640 στρέμματα της συνολικής έκτασης.

Είχε προηγηθεί η αλλαγή χρήσεων γης με νόμο το 2015, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας πόλος πρασίνου και αναψυχής.

Τι δήλωσε ο δήμαρχος

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος αποκόμισε θετικά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για τη δημιουργία του Διεθνούς Κέντρου Καινοτομίας.

Ο ίδιος σημείωσε ωστόσο ότι ο δήμος έχει ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια αναβάθμισης της περιοχής, με σημαντικά αποτελέσματα.

Tags:
ΟΛΠ, Πειραιάς, λιμάνι, εκλογές 2019, προγραμματικές δηλώσεις, καινοτομίες, έργα, Κυριάκος Μητσοτάκης, Δραπετσώνα, Κερατσίνι
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK