05:35 27 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 0 0
Βρείτε μας

Πηγές από το υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύουν ότι η ελληνική πλευρά παρακολουθεί στενά το ζήτημα, αναμένοντας τις εξελίξεις των επόμενων ωρών.

Σε μείζον ζήτημα για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας έχει καταστεί το ιρανικό τάνκερ «Adrian Darya», το οποίο φέρεται να πλέει προς την Καλαμάτα.

Διπλωματικές πηγές, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, διαμηνύουν ότι το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί στενά το φλέγον θέμα, αναμένοντας τις εξελίξεις των επόμενων ωρών.

Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι μέχρι στιγμής, δεν έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα ελλιμενισμού του πετρελαιοφόρου στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας ή κάθε άλλης φύσης αίτημα.

Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνεται, το υπουργείο Εξωτερικών βρίσκεται σε επικοινωνία με την αμερικανική πλευρά, δια της διπλωματικής οδού.

Μάλιστα, τονίζεται ότι οι αμερικανικές θέσεις για το συγκεκριμένο ζήτημα είναι γνωστές και έχουν κοινοποιηθεί όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σ’ όλα τα κράτη και τους λιμένες της Μεσογείου.

Στο ίδιο πλαίσιο, το πρωί της Τρίτης, ο υπουργός Ναυτιλίας, Γιάννης Πλακιωτάκης, επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα δεν έχει λάβει επίσημο αίτημα κατάπλου από το «Adrian Darya» και ότι οι ελληνικές αρχές παρακολουθούν την πορεία του ιρανικού τάνκερ.

Υπενθυμίζεται ότι αξιωματούχος του αμερικανικού State Department, μιλώντας στο Sputnik, προειδοποίησε την Ελλάδα ότι «οποιαδήποτε βοήθεια προς το “Grace 1” - ή άλλα, παρεμφερή πλοία - θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση».

Το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε το βράδυ της Κυριακής από το Γιβραλτάρ, έπειτα από 46 ημέρες παραμονής στο λιμάνι της βραχώδους χερσονήσου, με φερόμενη κατεύθυνση προς το λιμάνι της Καλαμάτας.

Το «Grace 1» είχε κατασχεθεί από τις τοπικές αρχές, με τη συνδρομή βρετανικών πλοίων, στις 4 Ιουλίου του 2019, υπό την υποψία μεταφοράς ιρανικού πετρελαίου στη Συρία, παραβιάζοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)

Σχετικά:

ΗΠΑ προς Ελλάδα: Η βοήθεια στο ιρανικό τάνκερ μπορεί να θεωρηθεί στήριξη τρομοκρατικής ομάδας
Υπ. Ναυτιλίας: Δεν έχουμε επίσημο αίτημα κατάπλου από το ιρανικό τάνκερ
Στην Ελλάδα η «καυτή πατάτα» του ιρανικού τάνκερ - Το ηθικά ορθό και οι αμερικανικές πιέσεις
Tags:
λιμάνι, Καλαμάτα, ΗΠΑ, Υπουργείο Εξωτερικών, διπλωμάτες, διπλωματία, κατάσχεση, πλοίο, πετρελαιοφόρο, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ, Ιράν
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK