12:13 12 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
0 04
Βρείτε μας

Στην υπόθεση με το ιρανικό τάνκερ αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του πλοίου προς τη Συρία.

Το μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του ιρανικού τάνκερ, έστειλε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς υπάρχουν «πιέσεις», όπως είπε.

«Έχουμε υποστεί πιέσεις. Υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία έχουν διαβιβαστεί από τις αμερικανικές Αρχές», δήλωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα δεν θα διευκολύνει την πορεία του δεξαμενόπλοιου Grace 1.

«Εμείς έχουμε στείλει ένα μήνυμα σαφές ότι δεν θα θέλαμε σε καμία περίπτωση να διευκολύνουμε τη μεταφορά αυτού του πετρελαίου στη Συρία», υπογράμμισε ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.

Εξήγησε ότι παρότι έχει το ιρανικό τάνκερ δηλώσει λιμάνι προορισμού την Καλαμάτα. Αυτό μπορεί να αλλάξει εύκολα. Διευκρίνισε, άλλωστε, ότι είναι μεγάλο πλοίο και δεν μπορεί να προσεγγίσει λιμάνι στην Ελλάδα. «Δεν μπορεί να δέσει σε κανένα ντόκο σε όλη την χώρα», είπε,  μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Παρόλα αυτά, το πλοίο μπορεί να μπει στα χωρικά ύδατα και να αγκυροβολήσει κάπου, όπως διευκρίνισε. «Σε αυτήν την περίπτωση, θα τα δούμε τη στιγμή που θα συμβούν».

Επανέλαβε, βέβαια, ότι «δεν είμαστε διατεθειμένοι να διευκολύνουμε την πορεία αυτού του πλοίου στη Συρία».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τεχεράνη, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε αρνητικά.

«Δεν υπάρχει επικοινωνία με την κυβέρνηση του Ιράν, δεν μας έχει ζητήσει κανένας από την κυβέρνηση του Ιράν, άλλωστε δεν εμπλέκεται η κυβέρνηση του Ιράν σε αυτή την ιστορία», δήλωσε αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο «κυβερνητικής υποστήριξης».

Μιλώντας ευρύτερα για τις τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ουάσιγκτον και Τεχεράνης, ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει απέναντι στο Ιράν να ασκήσουν μια πολύ σκληρή πολιτική. Σε αυτό, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ βρισκόμαστε σε διαφορετικές αναγνώσεις κι αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει, είναι κάτι που τραυματίζει τη σχέση ανάμεσα στους παραδοσιακούς εταίρους και φίλους και είναι κάτι που εξετάζεται σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ».

Υπενθυμίζεται ότι το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ το βράδυ της Κυριακής, καθώς αφέθηκε ελεύθερο μετά από πολυήμερη κατάσχεση, με τον ισχυρισμό ότι μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία κατά παράβαση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Παρόλα αυτά, ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας είχε δηλώσει ότι το πλοίο κατασχέθηκε, έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, οι οποίες επιζητούν τον τερματισμό των ιρανικών πετρελαϊκών εξαγωγών.

Παρά την απόφαση του Γιβραλτάρ να αφήσει ελεύθερο το δεξαμενόπλοιο, οι ΗΠΑ επιχείρησαν ανεπτιυχώς την εκ νέου κατάσχεση του Grace 1. Καθώς το ιρανικό τάνκερ απέπλευσε από το Γιβραλτάρ και αναφορές το ήθελαν να κατευθύνεται προς το λιμάνι της Καλαμάτας, οι ΗΠΑ απηύθυναν αυστηρή προειδοποίηση προς την Αθήνα.

Αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών, μιλώντας στο Sputnik, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε βοήθεια προς το ιρανικό τάνκερ Grace 1 - ή άλλα, παρεμφερή πλοία - θα μπορούσε να θεωρηθεί ως παροχή υλικής υποστήριξης σε τρομοκρατική οργάνωση.

Θέμα:
Θρίλερ με το ιρανικό τάνκερ (41)
Tags:
Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ιράν, ιρανικό τάνκερ, τάνκερ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK