04:44 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
1 0 0
Βρείτε μας

Την επιθυμία για ενίσχυση της πολιτικής, οικονομικής και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και Γαλλίας εξέφρασε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδεχόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Ελιζέ.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, υποδέχτηκε τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στα Ηλύσια Πεδία, το μεσημέρι της Πέμπτης.

Σε κοινές δηλώσεις των δύο ηγετών έξω από το προεδρικό μέγαρο, ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε τη χαρά του που υποδέχεται τον κ. Μητσοτάκη και τη σύζυγό του στο Παρίσι, για πρώτη φορά μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας.

Στις δηλώσεις του, ο κ. Μακρόν αναφέρθηκε στην οικονομική κρίση που αντιμετώπισε η Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια, σημειώνοντας ότι παρά τη «σημαντική στήριξη» της Γαλλίας, αυτό «δεν αφαιρεί το μεγάλο θάρρος που επέδειξε ο ελληνικός λαός» και «η βούλησή του να μείνει στο ευρώ».

«Σήμερα θέλουμε να κρατήσουμε τη συνεργασία μας, να προχωρήσουμε σε μια οικονομική, στρατιωτική, πολιτιστική συνεργασία», δήλωσε ο Μακρόν. «Θέλουμε σε ένα γεωπολιτικό κατακερματισμένο περιβάλλον να αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στο σχέδιο του για την Ευρωζώνη, τονίζοντας ότι θα συζητήσει με τον κ. Μητσοτάκη για την «ευρωπαϊκή στρατηγική ατζέντα» της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Θέματα αποτελούν, όπως εξήγησε, ο κοινός προϋπολογισμός της Ευρωζώνης, η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ανεργίας.

Συνεχίζοντας, ο κ. Μακρόν μίλησε, μάλιστα, για την τουρκική προκλητικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ.

«Θέλω να εκφράσω την αλληλεγγύη μας όσον αφορά τις δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Περισσότερη συνεργασία στον τομέα αυτόν, αλλά και σε άλλους όπως το κλίμα», υπογράμμισε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρόσφατη πυρκαγιά στην Εύβοια, παρατηρώντας ότι «θέμα του κλίματος θα είναι στο επίκεντρο».

Δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη
© Φωτογραφία : WebTV
Δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη

Μητσοτάκης σε Μακρόν: Έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας

Από την πλευρά του ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη φιλία των δύο λαών και στους κοινούς τους στόχους εντός της Ευρώπης.

«Η Γαλλία είναι μια χώρα σημαντική, μια σταθερή φίλη της Ελλάδας, όχι μόνο στα χρόνια της κρίσης», δήλωσε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στη βοήθεια που δέχτηκε η χώρα μας από τη Γαλλία το 1821.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η Ελλάδα μπαίνει σε τροχιά ανάπτυξης και παραμένει στην Ευρώπη που όπως είπε, είναι ο φυσικός της χώρος.

«Έχω μεγάλες προσδοκίες από τη συνεργασία μας», δήλωσε αναφερόμενος στη μελλοντική συνεργασία του με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. «Να συζητήσουμε για τις προκλήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ. Να μιλήσουμε για μια Ευρώπη που προστατεύει τους πολίτες της, μια Ευρώπη που φυλάσσει τα σύνορά της, μια Ευρώπη της αλληλεγγύης», είπε.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε ακόμη την προσπάθεια συνεργασίας της Ευρώπης σε ζητήματα έκτακτης ανάγκης και αναφέρθηκε στη δομική επέκταση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας (RescEU).

Ακόμη αναφέρθηκε στην ανάγκη κοινής δράσης στους τομείς Άμυνας αλλά και σε τομείς που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και κάλεσε «να μετατρέψουμε την Ευρώπη σε μια πράσινη ήπειρο».

Τέλος, απηύθυνε κάλεσμα στον γαλλικό επιχειρηματικό κλάδο για επενδύσεις στη χώρα μας. «Θέλουμε η γαλλική επιχειρηματικότητα να είναι συμμέτοχη. Καλώ τις γαλλικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη
© Φωτογραφία : YouTube/ ERT Live
Δηλώσεις Μακρόν - Μητσοτάκη
Tags:
Παρίσι, Γαλλία, Εμανουέλ Μακρόν, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK