10:47 11 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Η έξοδος από το μνημόνιο (24)
0 01
Βρείτε μας

Από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που είχαν επιβληθεί το καλοκαίρι του 2015 από την κυβέρνηση Τσίπρα.

Την επιστροφή στην κανονικότητα σηματοδοτεί η πλήρης άρση των capital controls, που ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, επισημαίνοντας πως «σήμερα, κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ανοίγει ένας κύκλος νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα».

Κατά τις ίδιες πηγές, «η αποκατάσταση της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων αποτελεί αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας, αφού συμβάλλει σημαντικά στην εδραίωση της εμπιστοσύνης, στην προσέλκυση επενδύσεων, στην προώθηση της ανάπτυξης, στην αύξηση των θέσεων εργασίας, καθώς και στην περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας».

Κάνοντας δε αναδρομή στο παρελθόν, κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι με την καταστροφική πολιτική που ακολούθησε μόλις ανέλαβε τα ηνία της χώρας οδήγησε στο κλείσιμο των ελληνικών τραπεζών την 28η Ιουνίου του 2015 και «στη δραματική, αναγκαστική επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών και στην εν γένει κίνηση κεφαλαίων».

«Είχε προηγηθεί λίγο εικοσιτετράωρα νωρίτερα», συνεχίζουν, «το διάγγελμα του κ. Τσίπρα με το οποίο περιέγραφε την κατάληξη της δικής του αποτυχημένης πολιτικής και ανακοίνωνε το δημοψήφισμα - παρωδία. Ένα δημοψήφισμα που άνοιξε τον ασκό του Αιόλου, οδήγησε στο ''όχι'' που έγινε ''ναι'', και τελικά στην υπογραφή του τρίτου αχρείαστου μνημονίου για τρία ακόμη χρόνια».

Η επιβολή των capital controls έγινε από την κυβέρνηση Τσίπρα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, δύο ημέρες μετά την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια και σχεδόν ένα χρόνο μετά την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πλήρη άρση άρση των κεφαλαιακών περιορισμών. 

 

Θέμα:
Η έξοδος από το μνημόνιο (24)

Σχετικά:

Reuters: Άρση των capital controls Σεπτέμβριο ή Οκτώβριο εισηγείται η ΤτΕ
Στουρνάρας: Εισήγηση για πλήρη άρση των capital controls
Πλήρης άρση των capital controls έως τον Σεπτέμβριο
Tags:
τράπεζες, Κυριάκος Μητσοτάκης, κεφαλαιακοί έλεγχοι, ελληνική κρίση, έξοδος από το μνημόνιο, μνημόνιο
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK