ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Την Πέμπτη, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άγκελα Μέρκελ είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση στην έδρα της γερμανικής καγκελαρίας. Τι αναφέρεται στην επίσημη ανακοίνωση του Βερολίνου.

Επίσημη ανακοίνωση για τη χθεσινή (σ.σ. Πέμπτη) συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με την Άγκελα Μέρκελ εξέδωσε η Καγκελαρία της Γερμανίας, κάνοντας λόγο για «στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε οικονομία, ενέργεια και κλίμα».

«Γερμανία και Ελλάδα θέλουν να συνεργαστούν μελλοντικά πιο στενά στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος. Αυτό τόνισε η Καγκελάριος Μέρκελ κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Στη συνάντηση συζητήθηκαν οικονομικά θέματα και θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής, αλλά και επίκαιρα θέματα της μετανάστευσης».

Την ίδια ώρα, η Καγκελαρία επισημαίνει ότι «κατά την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού, η καγκελάριος εξήρε τις διμερείς σχέσεις, "οι οποίες είναι καλές, αλλά μπορούν να εντατικοποιηθούν"». «Η Μέρκελ τόνισε την κοινή επιθυμία για πιο στενή συνεργασία στους τομείς της ενέργειας και του κλίματος καθώς και γενικά γύρω από τις οικονομικές επαφές».

Όσον αφορά τις επενδυτικές ευκαιρίες, σύμφωνα με την Καγκελαρία, η Μέρκελ χαιρέτισε τη σχεδιασθείσα ατζέντα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την οποία ανακοίνωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός. «Τα μεταρρυθμιστικά σχέδια, τα οποία, μεταξύ άλλων, προβλέπουν ιδιωτικοποιήσεις, διευκολύνουν επενδυτικές ευκαιρίες και για γερμανικές επιχειρήσεις».

Επιπλέον, όπως επισημαίνεται, τα σχέδια «θα κάνουν πιο εύκολα εκπληρώσιμες τις υποχρεώσεις, τις οποίες η Ελλάδα έχει ακόμη στο πλαίσιο των προγραμμάτων χρηματοδότησης».

Ειδική μνεία μεταξύ των δύο ηγετών έγινε και στη μεταναστευτική συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Χαίρομαι που ένα κεντρικό σημείο της δουλειάς της νέας ελληνικής κυβέρνησης είναι να γεμίσει αυτή τη συμφωνία τώρα πραγματικά με ζωή», δήλωσε η Καγκελάριος, σύμφωνα με το Βερολίνο.

Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική, η Μέρκελ και ο Μητσοτάκης αντάλλαξαν απόψεις για τη διεύρυνση της ΕΕ.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, το θέμα ήταν οι διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Σερβίας και του Μαυροβουνίου, καθώς και για το μέλλον των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας και της Αλβανίας.

Στην ίδια ανακοίνωση, τέλος, επισημαίνεται ότι τον περασμένο Ιούνιο το γερμανικό υπουργικό συμβούλιο συναίνεσε στην ίδρυση ενός γερμανο-ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας.

«Αυτό θα φέρει κοντά νέους ανθρώπους από τις δύο χώρες και θα συμβάλει έτσι στην εμβάθυνση της αμοιβαίας κατανόησης. Ως γερμανική έδρα του Ιδρύματος Νεολαίας προβλέπεται η Λειψία» καταλήγει η Καγκελαρία.

Σχετικά:

LIVE: Η συνέντευξη Τύπου Μητσοτάκη - Μέρκελ, ζωντανή εικόνα από το Βερολίνο
Κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη - Μέρκελ: Τι είπαν για Τουρκία, μεταναστευτικό και οικονομία
Τι είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα Γερμανικά στην Άνγκελα Μέρκελ - Βίντεο
Tags:
μεταναστευτικό, κλίμα, κλιματική αλλαγή, επενδύσεις, ελληνική οικονομία, οικονομία, συνάντηση, Βερολίνο, καγκελάριος, Γερμανία, Κυριάκος Μητσοτάκης, Άνγκελα Μέρκελ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK