11:56 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οξύτατη αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το μεταναστευτικό ζήτημα. Οι αντιδράσεις για τα μέτρα του ΚΥΣΕΑ.

Πεδίο οξύτατης πολιτικής αντιπαράθεσης έχει καταστεί το μεταναστευτικό ζήτημα, μετά τη χθεσινή (σ.σ. Σάββατο) συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ και τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των μαζικών αφίξεων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Η σφοδρή σύγκρουση ξεκίνησε το Σάββατο, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καθυστέρησε απελπιστικά να αντιληφθεί τους “γεωπολιτικούς λόγους” που δημιουργούν τις ροές και να προχωρήσει σε άμεση αποσυμφόρηση των νησιών από τις ευάλωτες ομάδες και την στέγασή τους στην ενδοχώρα».

Ακολούθησε ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στην οποία καταλογίστηκε στην αξιωματική αντιπολίτευση «ανακρίβεια, θράσος και παχιά λόγια».

Το υπουργείο, συγκεκριμένα, επεσήμανε ότι η χώρα, εξαιτίας των πολιτικών του ΣΥΡΙΖΑ, έχει γίνει «hot spot για μετανάστες και δίκτυα διακινητών», με άγνωστο αριθμό παρανόμως διαμενόντων και σύνορα «σουρωτήρι».

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ πως επαίρεται «ότι μετέφερε στην ενδοχώρα 30.000 ανθρώπους σε δύο χρόνια», σημειώνοντας ότι «κατατάσσει σε ευάλωτες ομάδες περισσότερο από το 85% των μεταναστών».

Ακόμη, έκανε λόγο για «πολλές απορίες νομιμότητας» στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και μίλησε για «ιδεοληπτική δυσανεξία του ΣΥΡΙΖΑ που τον εμποδίζει να διακρίνει μεταξύ ασφάλειας και δικαίου».

«Η ενεργητική ασφάλεια δεν σημαίνει παρανομία αλλά συνιστά υποχρέωση κάθε χώρας και ασκείται από κάθε χώρα της ΕΕ πλην της Ελλάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Σκοπεύουμε να φυλάξουμε αποτελεσματικά τα σύνορα της χώρας» κατέληξε, παραθέτοντας 12 στοιχεία, προκειμένου να αντικρούσει τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Τα 12 σημεία, με τα οποία το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη απαντά, δείχνουν τόσο την άγνοια αλλά και την υποκρισία με την οποία η ΝΔ διαχειρίζεται ένα τόσο ευαίσθητο και κρίσιμο κοινωνικό ζήτημα» έσπευσε να απαντήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και συμπλήρωσε: «Όσο η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό ζήτημα, όσο το αναγάγει μόνο σε εθνικό ή διμερές πρόβλημα με την Τουρκία, όσο ιδίως αντιλαμβάνεται τη μετανάστευση ως τη “μεγαλύτερη απειλή”, φυσικά και δεν περιμένουμε να κατανοήσει ούτε να συμφωνήσει με τις πολιτικές που εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια». 

«Δεν δικαιούται όμως ούτε να κουνάει το δάχτυλο, ούτε πολύ περισσότερο να παίζει πολιτικά παιχνίδια σε βάρος κατατρεγμένων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας» κατέληξε.

Θέση στην αντιπαράθεση έλαβε και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, η οποία εξαπέλυσε πυρά τόσο προς τη Νέα Δημοκρατία, όσο και προς τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Μητσοτάκης και Τσίπρας συνεχίζουν τον ανούσιο καυγά για το προσφυγικό, ενώ εφαρμόζουν την ίδια πολιτική που δημιούργησε την ντροπή στη Μόρια και τα προβλήματα στα νησιά. Κανένας από τους δυο δεν μιλά για αυτά στο εξωτερικό. Μόνο λόγια του αέρα στο εσωτερικό. Ο καυγάς δεν καλύπτει και το κυριότερο δεν λύνει τα προβλήματα» σημείωσε, χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο, το ΚΥΣΕΑ έλαβε τα εξής μέτρα:

  • Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας. 
  • Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας. 
  • Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων,  μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.). 
  • Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν. 
  • Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η  διαδικασία επιστροφής τους.
  • Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα  τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά. 
  • Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Tags:
Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, ΚΥΣΕΑ, ΚΙΝΑΛ, Φώφη Γεννηματά, Κυβέρνηση, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, Ανατολικό Αιγαίο, Αιγαίο, παράνομη μετανάστευση, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK