08:38 19 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε για την ένταση που έχει δημιουργηθεί με την Άγκυρα ιδιαίτερα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και όσον αφορά το μεταναστευτικό.

Για την κλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο με την Τουρκία, λίγο αφότου ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη που δείχνει τουρκικό το μισό Αιγαίο, μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας,

Ο κ. Δένδιας χαρακτήρισε την Τουρκία «ταραξία της περιοχής» και πως η Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει τον «κατήφορο» της Τουρκίας.

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή λειτουργεί ως ο ταραξίας της περιοχής και δεν θα τους ακολουθήσουμε σε έναν τέτοιο κατήφορο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας. 

Κληθείς να σχολιάσει τον χάρτη μπροστά από τον οποίο φωτογραφήθηκε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Δένδιας τόνισε πως αυτές οι κινήσεις γίνονται για λόγους εντυπωσιασμού.

«Τα σύνορα των κρατών δεν καθορίζονται με όποιο χάρτη θέλει να ζωγραφίσει ο καθένας αλλά βάσει του διεθνούς δικαίου. Εκστρατείες επικοινωνιακού χαρακτήρα δεν μπορούν να μεταβάλουν τη διεθνή νομιμότητα (…) Απλά εδραιώνουν την εικόνα της Τουρκίας ως παραβάτη», σημείωσε.

Σχολίασε ακόμα πως η Άγκυρα με τη συμπεριφορά της απομονώνεται και πως η Αθήνα δεν σκοπεύει να την ακολουθήσει σε μια «βαλκανοποίηση της περιοχής ούτε σε μία τακτική επαρχιωτισμού».

Αναφορικά με το ζήτημα της Κύπρου και την Ανατολικής Μεσογείου ο υπουργός ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά πως η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος και τόνισε πως η Άγκυρα οφείλει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

«Η Κύπρος είναι ανεξάρτητο κράτος, μέλος της ΕΕ. Είναι ξεκάθαρο ότι η Τουρκία παραβιάζει και την κυριαρχία και τα δικαιώματα της Κύπρου. Η ΕΕ έχει λάβει μέτρα και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα συμμορφωθεί για να μην χρειαστεί να ληφθούν σκληρότερα μέτρα», δήλωσε.

Ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε και στο ζήτημα του προσφυγικού και στην κίνηση στην οποία προχώρησε το υπουργείο του την Παρασκευή, καλώντας τον Τούρκο Πρέσβη.

«Είναι σημαντική υποχρέωση της Τουρκίας, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Ε.Ε. να μην μετατρέπεται σε χώρο διέλευσης παράνομων μεταναστών. Το ίδιο το γεγονός ότι γυρίσαμε στην κατάσταση του 2012 αποτελεί παράβαση από την πλευρά της Τουρκίας και θα έπρεπε να υπάρξει με τον πιο καθαρό διάβημα προς την τουρκική πλευρά για να καταλάβει ότι αυτά τα περνάμε σαν μια απλή ημέρα», υπογράμμισε.

Μάλιστα, απάντησε και στις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ ότι άργησε να εκτιμήσει την κατάσταση στο προσφυγικό.

«O ΣΥΡΙΖΑ τι παρέλαβε το 2014; Παρέλαβε ένα μεταναστευτικό που λειτουργούσε κανονικά σαν θέμα τότε, είχε παραλάβει κέντρα πρώτης υποδοχής σε πολύ καλή κατάσταση», δήλωσε και πρόσθεσε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα μας κατηγορήσει; Νομίζω ότι είναι λίγο εκτός τόπου και χρόνου. Εμείς προσπαθούμε να βελτιώσουμε μια κατάσταση που παραλάβαμε». 

Τέλος, απάντησε για το αν θα έχρι συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

 Ο κ. Δένδιας ξεκαθάρισε πως κάτι τέτοιο προϋποθέτει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο ενώ έθεσε ως απαραίτητη βάση κάθε συζήτησης με την Τουρκία, αυτή της γειτνίασης λέγοντας πως πρέπει να «συζητήσουμε σαν γείτονες».

Σχετικά:

ΗΠΑ: Η Τουρκία να απομακρύνει το Γιαβούζ από την Κύπρο
Τσαβούσογλου: Καθ' οδόν προς την Κύπρο και τέταρτο τουρκικό πλοίο
Νέα γεώτρηση του «Φατίχ» στην Κύπρο – NAVTEX από την Τουρκία
Ακάρ: Ό,τι έγινε στην Κύπρο το 1974, θα μπορούσε να επαναληφθεί
Tags:
Κύπρος, Ελλάδα, Άγκυρα, Αθήνα, Τουρκία, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK