ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

«θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι δυστυχώς ξέχασαν», γράφει ο Γιάνης Βαρουφάκης με αφορμή την επέτειο για την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ.

Με ένα βιωματικό άρθρο, στο οποίο συγκρίνει το ΠΑΣΟΚ με το ΜεΡΑ25, τίμησε ο Γιάνης Βαρουφάκης την επέτειο του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου, στις 3 του Σεπτέμβρη του 1974. 

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ξεκινά την εξιστόρηση από τη στιγμή που η μητέρα του, τού έφερε το πράσινο βιβλιαράκι, με την κομματική διακήρυξη, από την παρουσίαση στο Ξενοδοχείο Παρκ.

Τότε ο μικρός Γίανης είχε αντιδράσει ως εξής: «Από την πρώτη σελίδα η ‘’3η Σεπτέμβρη’’ με απορρόφησε με μια έλξη που μόνο ένας Θούριος ή ένα Κομμουνιστικό Μανιφέστο μπορούσαν να συναγωνιστούν. Ποιο ήταν το βασικό δίδαγμα της 3ης του Σεπτέμβρη, τουλάχιστον για μένα; Σαράντα ένα χρόνια μετά, κατά την παρουσίαση των προγραμματικών μου δηλώσεων ως Υπουργός Οικονομικών τον Φεβρουάριο του 2015, δήλωνα από το βήμα της Βουλής πως στις επικείμενες συναντήσεις μου με τους εκπροσώπους της τρόικας, με τον Σόιμπλε, με την Λαγκάρντ κλπ: Πάνω από όλα… θα θυμάμαι το μάθημα που μας δίδαξε ο Ανδρέας Παπανδρέου, το οποίο κάποιοι δυστυχώς ξέχασαν, ότι τον yes man δεν τον εκτιμά καθόλου αυτός στον οποίο λέει συνεχώς δουλικά και φοβικά ναι, ναι, ναι. Οι ρίζες της ρεαλιστικής ανυπακοής, που αργότερα έγινε ο βασικός πυλώνας του ΜέΡΑ25, ήταν εκείνο το μάθημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ ενωμένο δυνατό» 45 χρόνια μετά και το Twitter το γιορτάζει

Όπως γράφει ο Βαρουφάκης «το επιχείρημα του Ανδρέα ήταν σοφό και απλό συνάμα: Ποτέ ο ελληνισμός δεν είδε καλές μέρες όταν έσκυβε το κεφάλι υποτακτικά, συμμορφωνόμενος προς υποδείξεις ξένων κέντρων οι οποίες με μαθηματική ακρίβεια θα έφερναν δεινά στο λαό μας».

«Για εμάς, στο ΜέΡΑ25», τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης «το να κρατήσουμε στον καιρό της Χρεοδουλοπαροικίας ζωντανή την ρεαλιστική, υπεύθυνη ανυπακοή είναι το μόνο χρέος που αναγνωρίζουμε». 

Tags:
ΠΑΣΟΚ, ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK