ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση κυβέρνησης αξιωματικής αντιπολίτευσης, με φόντο τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα.

Την αντίδραση κυβερνητικών κύκλων προκάλεσε σχόλιο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, στον απόηχο της συνέντευξης του Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer και στην αναφορά του στα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Τσίπρας: Τουλάχιστον αφελής πρωτοβουλία Μητσοτάκη για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα

Με ανάρτησή του στο Facebook, ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε «τουλάχιστον αφελή» την πρωτοβουλία του κ. Μητσοτάκη για δανεισμό των Μαρμάρων του Παρθενώνα, τονίζοντας ότι η κίνηση αυτή επιτρέπει στο Βρετανικό Μουσείο να εμφανίζεται σήμερα ως νόμιμος ιδιοκτήτης των Γλυπτών.

«Επειδή, όμως, τα θέματα της υπεράσπισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς είναι σημαντικότερα της εσωτερικής πολιτικής αντιπαράθεσης, δε θα σταθώ στην αστοχία της κυβέρνησης», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.

Κάλεσε, ωστόσο, τον κ, Μητσοτάκη «να σταματήσει να ρίχνει νερό στον μύλο των Βρετανών και αντί επιστολών δανεισμού προς το Μουσείο να ζητήσει, επ' αφορμή των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση και με την στήριξη όλων μας, την οριστική επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα».

Μαξίμου: Ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε ο κ. Τσίπρας;

Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την ανάρτηση του κ. Τσίπρα στο Facebook, ανέφεραν ότι «ο κ. Τσίπρας δεν είναι σχολιαστής της επικαιρότητας. Είναι πρώην πρωθυπουργός». Διερωτήθηκαν, δε, «επί τέσσερα χρόνια, ποιες πρωτοβουλίες ανέλαβε, πέρα από κάποιες γενικόλογες δηλώσεις για το συγκεκριμένο θέμα; Καμία».

Κατά τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Μητσοτάκης με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του επανέφερε το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών δυνατά στο προσκήνιο. «Αν μάλιστα ο κ.Τσίπρας ενδιαφερόταν πραγματικά για το θέμα κι όχι για να κάνει φθηνή αντιπολίτευση, θα διάβαζε ότι στις δηλώσεις του Πρωθυπουργού αναφέρεται με σαφήνεια ότι “η απαίτησή μας για επιστροφή των Γλυπτών ισχύει στο ακέραιο” κι ότι το Βρετανικό Μουσείο “δίνει μια χαμένη μάχη”», συνέχισαν οι ίδιες πηγές.

Καταλήγοντας, οι κυβερνητικοί κύκλοι κάλεσαν τον κ. Τσίπρα «αντί να διαστρεβλώνει τις προτάσεις του κ. Μητσοτάκη, ας συμβάλει με όποιο τρόπο μπορεί στην υλοποίηση του ελληνικού αιτήματος».

Η πρόταση Μητσοτάκη και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

Η κόντρα κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης πυροδοτήθηκε μετά τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη βρετανική εφημερίδα Observer, με την οποία έκανε γνωστή την πρόθεσή του να προτείνει στον Μπόρις Τζόνσον να έλθουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα, για κάποιο χρονικό διάστημα, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση το 2021.

Η πρόταση του κ. Μητσοτάκη προκάλεσε πολιτική αντιπαράθεση, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για αλλαγή στην εθνική στρατηγική για τα Γλυπτά. Είχε προηγηθεί η αντίδραση της πρώην υπουργού Πολιτισμού, Μυρσίνης Ζορμπά και η απάντηση του υπουργείου Πολιτισμού που ανέφερε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ και η τέως υπουργός αγνοούν την ουσιαστική σημασία της λέξης κυνισμός». 

Μενδώνη: Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την κλοπή των γλυπτών του Παρθενώνα

Την Τρίτη, αναφερόμενη στο ζήτημα, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη σημείωσε ότι η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει την κυριότητα, ούτε την κατοχή των Μαρμάρων του Παρθενώνα στο βρετανικό μουσείο. Όπως τόνισε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, δεν τίθεται θέμα κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σημείωσε, δε, ότι η πρόταση να εκτεθούν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Αθήνα δεν αλλάζει το πάγιο αίτημα για την οριστική επιστροφή τους. Όπως συμπλήρωσε, δεν αλλάζει η ελληνική θέση για την κυριότητα των Μαρμάρων. Τόνισε, επιλέον, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχθεί την κλοπή των Γλυπτών.

Βρετανικό Μουσείο: Προϋπόθεση για δανεισμό η αναγνώριση βρετανικής κυριότητας

Την αναγνώριση της κυριότητας των Γλυπτών του Παρθενώνα συνέδεσε στο μεταξύ με τον δανεισμό τους εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα».

Μιλώντας στην εφημερίδα, η εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου ανέφερε ότι «προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι να αναγνωρίσετε ότι νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι η Βρετανία και όχι η Ελλάδα».

Επίσης, εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, ανέφερε ότι οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί από το Βρετανικό Μουσείο και όχι από τη βρετανική κυβέρνηση.

Tags:
Ακρόπολη, Υπουργείο Πολιτισμού, πολιτισμός, Λίνα Μενδώνη, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης, Βρετανικό Μουσείο, γλυπτά παρθενώνα, Παρθενώνας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK