09:32 22 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, βρέθηκε την Τρίτη στη Χάγη, όπου είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε.

Την ανάγκη αύξησης της επιστροφής μεταναστών προς την Τουρκία, υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, στη Χάγη.

«Η Ελλάδα θα κάνει αυτό που της αναλογεί, για να αυξηθούν οι επιστροφές μεταναστών προς την Τουρκία (…), ενώ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός, κάνοντας ειδική μνεία στο μεταναστευτικό ζήτημα.

Δεν παρέλειψε, παράλληλα, να υπογραμμίσει ότι ήδη εφαρμόζονται τα «πρώτα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών του Αιγαίου», αλλά και για την επίσπευση των διαδικασιών χορήγησης ασύλου.

Στο πλαίσιο αυτό, διαμήνυσε ότι «η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα ελληνικά σύνορα», τα οποία αποτελούν και ευρωπαϊκά σύνορα.

Την ίδια στιγμή, ξεκαθάρισε ότι «δεν μπορούν να υπάρχουν χώρες που απολαμβάνουν τα οφέλη από τη συμμετοχή στη Συνθήκη Σένγκεν» και να μην βοηθούν στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού προβλήματος.

«Θα πρέπει να υπάρξει μία ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου, ιδίως ανάμεσα στις χώρες του Σένγκεν» συνέχισε, επικαλούμενος την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Ειδική αναφορά έκανε και στη μεταναστευτική συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνεχίσει να γίνεται σεβαστή και από τις δύο πλευρές.

Όπως γνωστοποίησε, επιπλέον, ο Έλληνας πρωθυπουργός έθεσε και το ζήτημα της «κατάφορης παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, με τις προκλητικές δραστηριότητες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ».

«Η συνολική σχέση Ευρώπης – Τουρκίας είναι σύνθετη και αναπτύσσεται σε πολλά επίπεδα. Η Ελλάδα μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη των σχέσεων των δύο πλευρών» έσπευσε να συμπληρώσει.

Όσον αφορά τις οικονομικές εξελίξεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα «θα τηρήσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2019 και του 2020».

Και συνέχισε: «Εντός του 2020, έχοντας κερδίσει αξιοπιστία και έχοντας εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, θα ανοίξει τη συζήτηση για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021».

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, διευκρίνισε ότι αυτά «είναι ζητήματα που θα συζητήσουμε με τους θερμούς» και όχι κατ’ ανάγκη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι παρουσίασε στην Ολλανδό ομόλογό του, Μαρκ Ρούτε, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την υλοποίηση γρήγορων διαρθρωτικών αλλαγών, τις οποίες έχει ανάγκη η Ελλάδα.

«Σ’ αυτό θα χρειαστούμε και τη βοήθεια της Ολλανδίας. Χρειάζεται συνέργεια μεταξύ των δύο χωρών» συνέχισε, χαρακτηριστικά.

Προτού καταλήξει, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ρούτε «για τη θερμή υποδοχή και τη θετική ανταπόκριση της Ολλανδίας στην προσπάθεια να προχωρήσουμε αποφασιστικά και από κοινού προς το μέλλον».

Σχετικά:

Στην Ολλανδία την Τρίτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Στο ίδρυμα Brainport για συμπράξεις υψηλής τεχνολογίας ο Μητσοτάκης – Τι είπε σε έναν Έλληνα φοιτητή
Tags:
Πλεόνασμα, Πρωτογενές πλεόνασμα, συνάντηση, Μαρκ Ρούτε, Τουρκία, παράνομη μετανάστευση, μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστης, διακίνηση μεταναστών, Ολλανδία, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK