00:30 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
0 20
Βρείτε μας

Την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη προς την τουρκοκυπριακή πλευρά εξετάζει το Sputnik. Ποια είναι τα θετικά και ποια τα αρνητικά της πρότασης σύμφωνα με Κύπριους διεθνολόγους.

«Γκάζι» πατά η ελληνοκυπριακή πλευρά για να επανεκκινήσει τις συνομιλίες για το Κυπριακό που έχουν βρεθεί στο χειρότερο δυνατό σημείο μετά τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την πρόταση του Κύπριου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, που έφερε στο φως η «Καθημερινή της Κύπρου» και φέρεται να κατατέθηκε στη συνάντηση που πραγματοποίησε στις 9 Αυγούστου, με τον Τουρκοκύπριο ομόλογό του Μουσταφά Ακιντζί, φέρεται να εκφράζει την πρόθεση του να αναλάβει πρωτοβουλίες στο κομμάτι των υδρογονανθράκων, ακόμα και πριν την επίλυση του Κυπριακού.

«Πρέπει να δούμε αν και κατά πόσον η πρόταση είναι όντως αυτή που έχει δει το φως της δημοσιότητας. Είναι πολύ πιθανόν να μην έχει αποδοθεί προς τα έξω όπως όντως έχει γίνει στην πραγματικότητα. Εξετάζουμε πάντως το σενάριο να έχει υλοποιηθεί κανονικά αυτή η πρόταση», επισημαίνει στο Sputnik, ο διεθνολόγος Πάμπος Χρυσοστόμου, Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.

Ειδικότερα η πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, φέρεται να αφορά στη δημιουργία ενός δεσμευμένου λογαριασμού ειδικού σκοπού, (escrow account), όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά θα μεταφέρει το μερίδιο που αναλογεί στους τουρκοκυπρίους, από την πώληση του φυσικού αερίου.

Για ποιο λόγο επιλέγεται η συγκεκριμένη χρονική στιγμή για αυτήν την πρόταση;

«Σε αυτή τη φάση παίζεται ένα επικοινωνιακό παιχνίδι. Και οι δύο πλευρές παίζουν ένα τέτοιο παιχνίδι. Και η δική μας η πλευρά αλλά και η τουρκοκυπριακή».

Την ίδια στιγμή, εκτιμά ότι η πρόταση Αναστασιάδη επιχειρεί να απαντήσει σε κάποια ζητήματα.  

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι αυτή η πρόταση επιχειρεί να απαντήσει επικοινωνιακά σε δύο πράγματα. Πρώτον στο ότι η Κυπριακή Δημοκρατία με τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της αφήνει πίσω τους τουρκοκύπριους και δεν τους λαμβάνει υπόψιν. Το δεύτερο είναι ότι η Τουρκία κάνει έρευνες και γεωτρήσεις με τα πλοία της στο όνομα των Τουρκοκυπρίων καθότι έχουν μείνει απ' έξω».

Όπως φέρεται να αναγράφεται στην πρόταση, το ποσό που θα κατατίθεται στον λογαριασμό θα μπορεί να εκταμιευθεί από τους Τουρκοκύπριους, μόνο εάν η Τουρκία τερματίσει τις προκλήσεις της στην περιοχή, αναγνωρίζοντας τα όρια της κυπριακής ΑΟΖ.

«Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να το δεχθεί η Τουρκία, με τίποτα. Η Τουρκία δεν συμμορφώνεται με την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στα μάτια της διεθνούς κοινής γνώμης θα θεωρηθεί μια πρόταση, επικοινωνιακού χαρακτήρα και παρόλο που έχει βάση το διεθνές δίκαιο που δεν πρόκειται η Τουρκία να την αποδεχθεί» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο λογαριασμός ειδικού σκοπού μπορεί να ανοιχτεί με ταχύτατες διαδικασίες,μέσα σε δύο ημέρες. Τον λογαριασμό, θα τον ανοίκει η Κυπριακή Δημοκρατία, που θα πρέπει να συμφωνήσει με το άλλο μέρος, την τουρκοκυπριακή πλευρά, για τον διαχειριστή του λογαριασμού που θα πρέπει να είναι κοινής αποδοχής. 

Σύμφωνη με τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την πρόταση ο διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ.

«Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη δημιουργία ενός δεσμευμένου ειδικού λογαριασμού (escrow account), στον οποίο θα μεταφερθεί το μερίδιο που αναλογεί στους Τουρκοκυπρίους από την πώληση του φυσικού αερίου από τη νόμιμη υλοποίηση του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, θεωρώ ότι είναι απόλυτα συνυφασμένο με την πάγια θέση της Δημοκρατίας και της Ελληνοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τα οφέλη που θα προκύψουν από την εμπορική εκμετάλλευση», επισημαίνει μιλώντας στο Sputnik.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επίλυση του Κυπριακού.

«Η θέση που προαναφέρθηκε, προϋποθέτει τον αναλογικό διαμοιρασμό των εσόδων μεταξύ της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας νοουμένου όμως ότι θα έχει επέλθει προηγουμένως λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση του νησιού στη βάση των παραμέτρων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  

«Η αμετάβλητη αυτή θέση που έχει πολλάκις κατατεθεί επίσημα και ανεπίσημα στην τουρκοκυπριακή πλευρά έβρισκε αρνητική ανταπόκριση αφού η τουρκοκυπριακή ηγεσία διεμήνυε ότι δεν μπορεί να εμπιστευτεί ότι τα οφέλη των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν από την ελληνοκυπριακή πλευρά και ζητούσε επίμονα τον άμεσο διαμοιρασμό των εσόδων ανεξαρτήτως της επίλυσης του κυπριακού. Πράγμα που όπως αντιλαμβάνεστε σε καμία των περιπτώσεων δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό».

Ο Πάμπος Χρυσοστόμου εκφράζει επίσης την ανησυχία του για την πιθανότητα υιοθέτησης μόνο μιας πλευράς της πρότασης.

«Είναι πιθανό να επιτευχθεί η λειτουργία του ταμείου από το 2021 χωρίς τη λύση του κυπριακού προβλήματος. Η συνδιαχείριση των φυσικών πόρων πριν από τη λύση του Κυπριακού είναι πολύ επικίνδυνη. Είτε λυθεί είτε όχι το Κυπριακό, η τουρκοκυπριακή πλευρά, ενδέχεται να επικαλεστεί το πρώτο σκέλος της πρότασης και να δημιουργήσει τετελεσμένα. Μπορεί να θεωρηθεί επίσης αντικίνητρο επίλυσης το γεγονός αυτό. Nα φέρουν δηλαδή σαν επιχείρημα Τούρκοι και Τουρκοκύπριοι ότι δεν υπάρχει πλέον λόγος επίλυσής του».

Από την πλευρά του ο διεθνολόγος και πολιτικός αναλυτής Λοΐζος Μιχαήλ, τονίζει ότι «η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη αντικρούει και τις ψευδείς και προπαγανδιστικές τοποθετήσεις της Τουρκίας η οποία δικαιολογεί τις παράνομες ενέργειες της στην κυπριακή ΑΟΖ και τη δεύτερη, ουσιαστικά, εισβολή που συντελείται το τελευταίο διάστημα με πρόσχημα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων».

Όπως πιστεύει, η πρόταση στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα με πολλαπλούς αποδέκτες.

«Η δημιουργία ενός τέτοιου ειδικού λογαριασμού με τις πρόνοιες που ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει εισηγηθεί, αφενός θα διασφαλίσει ότι και οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν το λαβείν τους από τα όποια οφέλη, τα οποία έχει επανειλημμένα γίνει ξεκάθαρο ότι ανήκουν σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό και αφετέρου θα στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα τόσο στον διεθνή παράγοντα όσο και στην Τουρκία σε σχέση με τη βούληση της ελληνοκυπριακής πλευράς για επίλυση του κυπριακού αλλά και για το ότι όσα η ελληνοκυπριακή πλευρά καταθέτει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τα εννοεί και δεν τα αναιρεί, όπως η συνήθης τακτική της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς.

Συνεπώς είναι προσωπική μου άποψη ότι η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και αναμφίβολα, νοουμένου ότι θα γίνει δεκτή, θα αποτελέσει ένα ισχυρότατο κίνητρο προς την τουρκοκυπριακή πλευρά για επάνοδο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όλα αυτά όμως με την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα τερματίσει άμεσα τις όποιες παράνομες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ και μαζί με την τουρκοκυπριακή πλευρά θα προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με ειλικρίνεια και θετική βούληση».

Θέμα:
Οι εξελίξεις στην Κυπριακή ΑΟΖ (202)
Tags:
τουρκοκύπριοι, Τουρκία, Υδρογονάνθρακες, ενέργεια, Νίκος Αναστασιάδης, Κύπρος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK