10:29 02 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με την συνέντευξη Τύπου που θα δώσει σήμερα το μεσημέρι στους εκπροσώπους των μέσων μαζικής ενημέρωσης ολοκληρώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την τριήμερη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη Τύπου είναι προγραμματισμένη για σήμερα, στη μια το μεσημέρι, στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της ΔΕΘ.

Χτες, κατά την ομιλία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξήγγειλε σειρά μέτρων, με στόχο την ελάφρυνση της μεσαίας τάξης, μέσω της μείωσης των φόρων και των εισφορών, ενώ παράλληλα ανακοίνωσε κίνητρα για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας που θα βελτιώσουν το εισόδημα των πολιτών.

Πρόκειται για προεκλογικές, ως επί το πλείστων δεσμεύσεις, εκτός από τη δέσμευση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, μέχρι το τέλος του 2023, οπότε και θα έχει ολοκληρώσει τη θητεία της η νέα κυβέρνηση.

Τα μέτρα είναι τα εξής:

 • Μειώνεται ο φόρος επιχειρήσεων από 28% στο 24%.
 • Μειώνεται ο φόρος στα μερίσματα από 10% σε 5%.
 • Αναστέλλεται για τρία χρόνια ο ΦΠΑ στις νέες οικοδομές. Και  δίνεται έκπτωση 40% στις δαπάνες για ανακαίνιση ή για αναβάθμιση των κτιρίων.
 • Μεσοπρόθεσμα, αλλά  όχι εντός του 2020, καταργούνται το τέλος επιτηδεύματος και την εισφορά αλληλεγγύης.
 • Μέσα στο 2020 θα δοθεί επίδομα 2.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί, με εξαίρεση όσους ανήκουν σε πολύ υψηλή εισοδηματική κατηγορία.
 • Διατηρείται το αφορολόγητο και μειώνεται ο συντελεστής για τα εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ στο 9%, από 22% που είναι σήμερα.
 • Ο φόρος στα νέα αγροτικά σχήματα θα είναι μόνο 10%.
 • Άμεσα έρχεται στη Βουλή νέος νόμος για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς.
 • Αναστέλλεται και ο φόρος υπεραξίας των ακινήτων.
 • Τα βρεφικά είδη, καθώς και τα κράνη και τα παιδικά καθίσματα μεταπίπτουν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13%.
 • Παρέχεται πρόσθετο αφορολόγητο 1.000 ευρώ ανά παιδί.
 • Θα δοθεί μηνιαία ενίσχυση 180 ευρώ για θέση σε παιδικό σταθμό.
 • Διατηρείται το έκτακτο επίδομα των. Θα καταβληθεί στο τέλος του 2020.
 • Από την 1η Ιουλίου του 2020 ξεκινά η σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5 μονάδες, έως και το 2023. Μέχρι το τέλος του 2020 θα έχουν μειωθεί κατά 1 περίπου μονάδα. Θα προβλέπεται μόνο για εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
 • Προσαύξηση στην αμοιβή των μερικώς απασχολούμενων κατά 10% την ώρα για υπερωριακή απασχόληση.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Ο πρωθυπουργός της χώρας μάς διαβεβαίωσε ότι το σύνθημα "ανάπτυξη για όλους", στην πράξη μεταφράζεται σε "ανάπτυξη δίχως κανόνες για τους λίγους και τους ισχυρούς», αναφέρει σε ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η Κουμουνδούρου σημειώνει πως «Ελλάδα που σχεδιάζει η Ν.Δ. είναι μια χώρα δίχως κανόνες που η θέληση των μεγάλων επιχειρηματικών συμφερόντων είναι ο νόμος του κράτους. Αυτός είναι ο ορισμός του νεοφιλελευθερισμού».

Δηκτική είναι και η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΚΙΝΑΛ: «Ο κ. Μητσοτάκης άφησε στην κ. Λαγκάρντ τη διαπραγμάτευση για τη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Πρόκειται για μια πρωτοφανή παραδοχή αδυναμίας, από μια κυβέρνηση που απαράδεκτα αντιλαμβάνεται ως επαιτεία, τις δίκαιες διεκδικήσεις της χώρας». «Όσο για τα εργασιακά ως φαίνεται ο κ. Μητσοτάκης αρχίζει να υλοποιεί τις δεσμεύσεις του στον ΣΕΒ για την υποπροστασία των εργαζομένων, με πρώτο βήμα τις κλαδικές συμβάσεις» τονίζει το ΚΙΝΑΛ.

«Οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν στο όνομα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, αφού το «ψητό» των βασικών εξαγγελιών, με τις μειώσεις σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, διευκολύνσεις και νέα προνόμια, αφορά το μεγάλο κεφάλαιο», υπογραμμίζει το ΚΚΕ.

Η Ελληνική Λύση εστιάζει, στην ανακοίνωσή της, στο Μακεδονικό ζήτημα, λέγοντας πως τον πρωθυπουργό «δεν τον ενδιαφέρει να ακυρώσει την προδοτική συμφωνία για την Μακεδονία και δεν έχει σχέδιο, ώστε να σταματήσει τους λαθροεισβολείς! Όσο για την οικονομία, συνεχίζει ακάθεκτος το ξεπούλημα των Ελληνικών επιχειρήσεων (ΔΕΠΑ- ΕΛΠΕ - ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ) και το "βαφτίζει" επενδύσεις! 

 

Tags:
φοροελαφρύνσεις, Μέτρα, ΕΝΦΙΑ, ΔΕΘ, ΔΕΘ, 84η ΔΕΘ, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK