15:07 10 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Σε συνέντευξη του, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε πως το φυσικό αέριο της Κύπρου μπορεί να μεταφέρεται με αγωγούς στην Αίγυπτο, όπου θα υγροποιείται και στην συνέχεια θα διοχετεύεται προς την Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Το φυσικό αέριο που προέρχεται από την Κύπρο μπορεί να φθάσει στις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω Αιγύπτου και Ελλάδας, ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Egypt Oil & Gas».

«Η δημιουργία μιας ολοκληρωμένης αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία θα συμβάλει στην από κοινού αξιοποίηση των ανακαλύψεων του φυσικού αερίου με τον βέλτιστο τρόπο, είναι μια πολύ περίπλοκη και πολύπλοκη επιχείρηση, για την οποία ωστόσο αξίζει να αγωνιστούμε. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να επιτύχουμε τη σωστή ισορροπία μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών συμφερόντων, να συνεργαστούμε για να προσδιορίσουμε τις καλύτερες δυνατές επιλογές αξιοποίησης και να προωθήσουμε τα έργα που θα έχουν τον υψηλότερο κοινό παρονομαστή ενδιαφέροντος για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Μία τέτοια επιλογή είναι η χρήση του αγωγού East Mediterranean Gas (EMG), μέσω του οποίου το αέριο του Ισραήλ θα εισρεύσει στην Αίγυπτο. Μια άλλη επιλογή είναι ο πιθανός αγωγός που θα μεταφέρει το κυπριακό φυσικό αέριο στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου της Αιγύπτου στο Idku, το οποίο με τη σειρά του θα μπορούσε να φτάσει στην Ελλάδα και τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Μια τρίτη, αν όχι πιο μακροπρόθεσμη επιλογή, είναι η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med, που θα συνδέει τα αποθέματα του Ισραήλ και της Κύπρου με την Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας με την ιταλική αγορά», επισήμανε ο υπουργός.

Στην συνέχεια, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην σχέση των δύο χωρών χαρακτηρίζοντας την υποδειγματική, σημειώνοντας παράλληλα πως «υπάρχουν πολλοί ιστορικοί δεσμοί που ενώνουν τις δύο χώρες, καθώς και μία σημαντική και ζωντανή ελληνική διασπορά που ζει στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια».

Ακόμη, κάνοντας αναφορά στη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, σημείωσε πως «ελληνικές πετρελαϊκές εταιρείες, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια, εμπορεύονται αιγυπτιακό αργό πετρέλαιο. Ελληνικές εταιρείες όπως η Energean συμμετέχουν ενεργά στον ανερχόμενο τομέα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Αίγυπτο. Υπάρχει μια ισχυρή σχέση μεταξύ του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης και των Αιγυπτιακών αντίστοιχων φορέων. Υπάρχουν σχέδια από ελληνικές εταιρείες ηλεκτρισμού, όπως ο Όμιλος Κοπελούζου, για την κατασκευή αρκετών GW ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας στην Αίγυπτο και την εξαγωγή ορισμένων από αυτά στην Ελλάδα μέσω υποβρύχιου καλωδίου ηλεκτρικής ενέργειας».

Πρόσθετα, μιλώντας σχετικά με το φόρουμ για το φυσικό αέριο της Ανατολικής Μεσογείου, (East Mediterranean Gas Forum, EMGF) το οποίο συνιστά πρωτοβουλία της αιγυπτιακής κυβέρνησης, ο υπουργός σημείωσε πως «ο νέος αυτός φορέας αποτελεί ένα εξαιρετικό πλαίσιο για την περαιτέρω ενίσχυση των υφιστάμενων και την εξεύρεση νέων προοπτικών συνεργασίας».

Όπως σημείωσε, το φόρουμ έχει την δυνατότητα να μετεξελιχθεί σταδιακά στην πρώτη ενεργειακή οργάνωση της Μεσογείου, προσθέτοντας ένα ακόμη παραγωγικό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Τέλος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ΑΜΠΕ, ερωτηθείς για τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου για την ΕΕ, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε: «Πιστεύω ότι το πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ολοκλήρωση και εμπορική λειτουργία του αγωγού Trans Adriatic που αναμένεται το 2020, καθώς και του διασυνδετήριου αγωγού Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB). Και τα δύο έργα θα τονίσουν τον ρόλο της Ελλάδας ως πολύ σημαντικής χώρας για τη στρατηγική της ΕΕ για την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς θα ενισχύσουν τη διαφοροποίηση των πηγών και οδών εφοδιασμού της Ένωσης. Στο ίδιο πλαίσιο, θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω τον ρόλο της μεγάλης εγκατάστασης επαναεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στη Ρεβυθούσα και τις δυνατότητες για νέες εγκαταστάσεις εισαγωγής ΥΦΑ στο Βορρά, όπως το σχέδιο για την μονάδα επαναεριοποίησης (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη».

 

Tags:
Ανατολική Μεσόγειος, Μεσόγειος, φυσικό αέριο, ενέργεια, Κωστής Χατζηδάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK