05:06 04 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων προσήλθε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, την οποία θα ενημερώσει για τους βασικούς άξονες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Την εξωτερική πολιτική που θα χαράξει στο επόμενο διάστημα παρουσιάζει σήμερα στη Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

Η επιτροπή θα ενημερωθεί σε δύο κύκλους. Ο πρώτος κύκλος είναι μια ενημέρωση με δημόσια συνεδρίαση όπου ο κ. Δένδιας έκανε την αρχική του εισήγηση και τοποθετήθηκαν ένας βουλευτής από κάθε κόμμα.

Στον δεύτερο κύκλο, η συζήτηση θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς να τηρούνται πρακτικά.

«Προκειμένου να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της εποχής στην εξωτερική πολιτική και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων, το υπουργείο Εξωτερικών γίνεται ένα σύγχρονο, διαφορετικό υπουργείο με μετρήσιμη στοχοθεσία», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Ο υπουργός υπογράμμισε πως προτεραιότητα είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση όπως και η βελτίωση των υποδομών.

Η βελτίωση αυτή θα γίνει με απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίωνκαι θα αφορά τις κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου αλλά και τις υπηρεσίες του στο εξωτερικό.

Μάλιστα, επανεξετάζεται η διατήρηση ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό και η δημιουργία νέων Αρχών.

Το υπουργείο, σύμφωνα με τον κ. Δένδια θα παίξει σημαντικό ρόλο και στην ενίσχυση της εξωστρέφειας και των εξαγωγών και για την επίτευξη του στόχου αυτού «δημιουργείται ένα τρίπτυχο, στο οποίο η πολιτική και οικονομική διπλωματία θα συνεπικουρούνται από την επικοινωνιακή διπλωματία, προσφέροντας νέα εργαλεία στη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών».

Στόχος είναι να ενισχυθεί η εξωτερική εικόνα της χώρας, ώστε να γίνει μία χώρα «ευρωπαϊκή, σύγχρονη, φιλόξενη, ανοιχτή στην καινοτομία, ανεκτική, εξωστρεφή και νεωτερική».

Στο σημείο αυτό σημείωσε πως ελλείψει πόρων το υπουργείο μπορεί να αποτελέσει τον πολλαπλασιαστή των δυνατοτήτων της χώρας μέσα από τους εξής στόχους:

  • Την αναβάθμιση της ελληνικής συμμετοχής τόσο στην ΕΕ όσο και τους διεθνείς οργανισμούς.
  • Την περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων με τις γειτονικές χώρες.
  • Την ενδυνάμωση των δεσμών της Ελλάδας με παραδοσιακούς συμμάχους και φίλους.

Αναφερόμενος στις σχέσεις αυτές δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αναβαθμίζουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα, σεβόμενοι βέβαια τις ιδιαιτερότητες και ευαισθησίες τους».

  • Την καλλιέργεια δεσμών με χώρες στις οποίες δεν έχει δοθεί έμφαση προς το παρόν.
  • Την αξιοποίηση των γεωστρατηγικών πλεονεκτημάτων της θέσης της χώρας με έμφαση σε προγράμματα που συμβάλλουν στα να καταστεί η χώρα ενεργειακό σταυροδρόμι.
  • Εμβάθυνση των σχέσεων της Ελλάδας με τον απόδημο ελληνισμός.
Tags:
διπλωματία, στρατηγική, Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργός Εξωτερικών, εξωτερική πολιτική, Νίκος Δένδιας
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK