20:45 24 ΝΟΕΜΒΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 20
Βρείτε μας

Λίγο πριν το πρώτο τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, το Sputnik εστιάζει στη συνάντηση των δύο ηγετών.

Στις 24 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη. Το Sputnik συνομιλεί με αναλυτές που εκφράζουν τις απόψεις τους, για το αν η Ελλάδα έχει να περιμένει κάτι από τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη.

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν ή θα συνεχίσουν την αμυντική χρέωση της Ελλάδας για τα εξοπλιστικά, τη συνδρομή στο ΝΑΤΟ και την επέκταση - δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων, εξέφρασε στο Sputnik o Τριαντάφυλλος Φωτιάδης, αντιπλοίαρχος του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού εν αποστρατεία.

«Κυρίαρχο ζήτημα που θα απασχολήσει τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη, είναι η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ, ο στρατηγικός διάλογος που ήδη έχει ξεκινήσει από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζεται και με αυτήν την κυβέρνηση. Πρόκειται για νέες αστρατιωτικές βάσεις που θέλουν να στήσουν στην Αλεξανδρούπολη, στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας. Ακόμα, μια επέκταση σε βάθος δεκαετίας στη χρήση της βάσης της Σούδας είναι σχεδόν σίγουρη».

«Επίσης, δεν είναι απίθανο οι ΗΠΑ να ζητήσουν από την Ελλάδα να αυξήσουν το μερίδιό τους στη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ. Δηλαδή, αυτό συνεπάγεται με άμεση αύξηση των στρατιωτικών δαπανών. Το χειρότερο από όλα, είναι ότι οι ΗΠΑ θέλουν μόνο να παίρνουν και δεν δίνουν τίποτα πίσω. Δεν πρέπει να ξεχνάμε την πρόσφατη δήλωση Τραμπ ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους συμμάχους του να πληρώσουν πρώτα το μερίδιο που τους αναλογεί στο ΝΑΤΟ. Αναφέρομαι ειδικότερα σε αυτό που είπε στους Γερμανούς. Μπορεί σειρά να έχουν οι Έλληνες», συμπληρώνει.

Και προσθέτει:

«Αυτό που ενδεχομένως πει ο Τραμπ στον Μητσοτάκη είναι ότι η ενίσχυση των ευρωπαϊκών προσπαθειών στον τομέα της άμυνας είναι καλή, αλλά δεν γίνεται σε καμία περίπτωση να πλήξει την ισχύ του διατλαντικού δεσμού. Έχει εκφραστεί από αξιωματούχους των ΗΠΑ αυτή η άποψη και δεν αποκλείεται να ξαναειπωθεί».

Την ίδια στιγμή, εκφράζει την άποψη ότι μπορεί οι ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν το «κόλπο της προστασίας της Ελλάδας από την Τουρκία».

«Ελάτε εδώ Έλληνες αδερφοί μας να σας προστατέψουμε από τους κακούς Τούρκους. Είναι κοινό μυστικό ότι η Ελλάδα εξυπηρετεί καλύτερα τις επιδιώξεις των ΗΠΑ στην περιοχή, από ό,τι έκανε η Τουρκία. Οι Αμερικανοί αφήνουν ακόμα πιο ανεξέλεγκτους τους Τούρκους για να πουλήσουν προστασία στην Ελλάδα. Άλλη μια ιμπεριαλιστική στρατηγική. Στο μεταξύ, ούτε στα πιο τρελά τους όνειρα οι Αμερικανοί δεν θα έβρισκαν τόσο εθελόδουλη κυβέρνηση, όσο ήταν η προηγούμενη. Ας δούμε τι θα κάνει και αυτή η κυβέρνηση, που δεν έχει δώσει αντίθετα δείγματα», επισημαίνει ο απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού.

Την άποψη ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επιθυμούν την εδραίωσή τους στην περιοχή αγκαλιάζουν την Ελλάδα γιατί έχουν μια «φαινομενική» κόντρα με την Τουρκία αλλά και επειδή θέλουν να σχηματίσουν ένα «τόξο ενίσχυσης» του Ισραήλ, εκφράζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει μελετήσει επισταμένα την επεκτατική πολιτική του ΝΑΤΟ, κατά τα προηγούμενα χρόνια.

Ειδικά για τη συνάντηση αναφέρει ότι «είναι κάτι τυπικό, μια συνάντηση απλά για να βγει η φωτογραφία, αφού οι στοχεύσεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα, είναι προκαθορισμένες.

«Δεν είναι απίθανο να υπάρξει νέα κούρσα εξοπλιστικών με αποδέκτη την Ελλάδα. Μπορεί να  μας χρεώσουν με νέες αμυντικές δαπάνες. Ποιος ξέχασε τη συμφωνία Τσιπρα- Τραμπ που χρέωσε τη χώρα μας μας 2,4 δισ. δολάρια (τόσα ανέφερε ο ίδιος ο Ντόναλντ Τραμπ) για την ενίσχυση του οπλοστασίου της με αναβάθμιση υπαρχόντων F-16, καθώς και αγορά νέου τύπου (μάλλον μεταχειρισμένων) μαχητικών;

«Δεν θυμάμαι άλλη κρίσιμη συγκυρία όπου η χώρα μας να έχει βρεθεί σε τέτοια επικίνδυνη κατάσταση, να εξαναγκάζεται επί της ουσίας από τις ΗΠΑ με τη σύμπραξη του Ισραήλ, σε πολεμικά παιχνίδια με ενδεχόμενες καταστροφικές συνέπειες για τους Έλληνες», προσθέτει.

«Θα προσπαθήσουν να δέσουν τη χώρα μας στις ραδιουργίες τους στη Μέση Ανατολή. Ξεχάσατε τα γεγονότα στον κόλπο του Ορμούζ που η Ελλάδα καλείται να συμμετέχει, την υπόθεση του Ιρανικού Τάνκερ. Πόσο πρόθυμα η Ελλάδα πέταξε την καυτή πατάτα από τα χέρια της γιατί τρομοκρατήθηκε από τις ΗΠΑ; Το αμερικανικό μήνυμα στον Μητσοτάκη είναι σαφές: Συνεχίστε την υπακοή σας», συμπληρώνει.

Όπως υποστηρίζει από την πλευρά του ο διεθνολόγος Ανδρέας Ρισβάς, η νέα κυβέρνηση φαίνεται διατεθειμένη να τηρήσει πιστά τις συμφωνίες που έχουν «αμερικανικό άρωμα»:

«Η Συμφωνία των Πρεσπών» για παράδειγμα, δένει την Ελλάδα στο άρμα του ΝΑΤΟ και ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει την προϋπόθεση ανατρέψει αυτό το ζήτημα».

Αναλυτικά υποστηρίζει:

«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως φάνηκε στη ΔΕΘ συνεχίζει την πολιτική που πρεσβεύει το κόμμα του και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Αυτό σημαίνει ότι πέρα από τις αντιλαϊκές του εξαγγελίες ( "δώρα" σε μεγαλο-επιχειρηματίες & εφοπλιστές-επενδυτές, υπονόμευση συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και συλλογικών συμβάσεων, κατάργηση αποζημίωσης & ενίσχυση πλειστηριασμών) δεν επιθυμεί να προβεί σε καμία κίνηση πολιτικού που θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στο πολιτικό γίγνεσθαι. Εξού και ουδεμία αναγγελία για τη Συμφωνία των Πρεσπών στη ΔΕΘ, ενόσω ο ΥΠΕΞ. κ. Δένδιας υποστήριξε ότι η εν λόγω συμφωνία «δεν είναι προδοτική και η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της». Μια συμφωνία που την αποδέχτηκαν και τη στήριξαν φανερά τόσο το ΝΑΤΟ όσο και οι ΗΠΑ. Αφού λοιπόν ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνεχίζει τη ρητορική της μη πολιτικής αλλαγής, δεν είναι τυχαίο το ότι εντάσει στο πρόγραμμα του συνάντηση με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ για συζήτηση περί των διεθνών θεμάτων μεταξύ των δύο χωρών», επισημαίνει ο Ανδρέας Ρισβάς.

Tags:
συνάντηση, ΗΠΑ, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ντόναλντ Τραμπ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK