ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Συγκρατημένη αισιοδοξία, εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων, εκφράζει η ελληνική πλευρά μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.

Αποτελέσματα, όσον αφορά στη στάση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο και αναφορικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και τις επισκέψεις στην Αμμόχωστο, αναμένει η ελληνική κυβέρνηση, όπως διαμηνύουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, μετά από τη συνάντηση που είχε χθες στη Νέα Υόρκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. 

Μετά από τη συνάντηση των δύο πολιτικών αρχηγών στο περιθώριο της Συνόδου του ΟΗΕ, όπου ετέθη επί τάπητος μεταξύ άλλων το προσφυγικό - μεταναστευτικό, αλλά και το Κυπριακό, η ελληνική πλευρά αναμένει να μετριαστούν οι προσκλήσεις σε θάλασσα και κυπριακή ΑΟΖ, όπως λένε οι κυβερνητικές πηγές. 

Η ελληνική πλευρά εκφράζει, συγκεκριμένα, συγκρατημένη αισιοδοξία εν αναμονή απτών αποτελεσμάτων. Το κλίμα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, «ήταν θετικό και ίσως καλύτερο από αυτό που θα περιμέναμε».  

Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα, στα οποία προσβλέπει η ελληνική κυβέρνηση, πέρα από το θέμα της κυπριακής ΑΟΖ, επιθυμεί πρόοδο στο θέμα του προσφυγικού. Στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Ερντογάν, πραγματοποιήθηκε άλλωστε συζήτηση για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα, καθώς οι ροές έχουν φτάσει σε επίπεδο 600-700 άτομα την ημέρα.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ξεκάθαρα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ότι θα επιθυμούσαμε να δούμε μείωση ροών στα επίπεδα τα περσινά, καθώς θεωρεί ότι είναι στο χέρι της τουρκικής πλευράς να το πετύχει εφαρμόζοντας την κοινή δήλωση ΕΕ - Τουρκίας.

Η Τουρκία μπορεί να έχει πιο αυστηρή επιτήρηση των ροών αυτών και στην ενδοχώρα και τις ακτές και τη θάλασσα, όπως αναφέρουν οι πηγές. 

Στη συνάντηση ετέθησαν επί τάπητος και οι διμερείς εμπορικές και οικονομικές σχέσεις.

Οι Τούρκοι είναι περισσότερο πεπεισμένοι από εμάς για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, έλεγε συνεργάτης του πρωθυπουργού, συμπληρώνοντας ότι επιδιώκουν να δώσουν ώθηση και στην τουρκική οικονομία, μέσα από την αύξηση των συναλλαγών. Στο πλαίσιο αυτό, συζητήθηκε ο υπερδιπλασιασμός των εμπορικών σχέσεων μέσα στα επόμενα 1-2 χρόνια. Η Ελλάδα θα κάνει κάποια προσπάθεια περιλαμβανομένων και των διευκολύνσεων εισόδων και εξόδων από τα τελωνεία.

Εν τω μεταξύ, η τουρκική πλευρά έθεσε το θέμα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη και τη λειτουργία των δύο τζαμιών στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενώ η ελληνική πλευρά έδωσε έμφαση στην επαναλειτουργία της Χάλκης.

Συζητήθηκε, ακόμη, το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, για το οποίο θα γίνει η προεργασία από τον Νίκο Δένδια και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για να υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω σύγκλισης. Να σημειωθεί ότι το Συμβούλιο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη.

Tags:
Ελλάδα, Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK