09:43 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Η πενθήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή. Ο απολογισμός των επαφών και ο στόχος για οικονομία, προσφυγικό και Κυπριακό.

Οικονομία, προσφυγικό και Κυπριακό ήταν ο τριπλός άξονας δράσης του Κυριάκου Μητσοτάκη, στο πλαίσιο της πενθήμερης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, με ομιλία από το βήμα του ΟΗΕ, στο οποίο έστειλε σαφές μήνυμα για την προσέλκυση επενδύσεων.

Άλλωστε, κατά τη διάρκεια των δεκάδων επαφών που είχε, ξεκαθάρισε ότι «η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω τη δεκαετή κρίση», ενώ διαμήνυσε ότι «είναι μία χώρα με αυτοπεποίθηση και φιλοδοξεί να αποτελέσει το success story της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Προέβαλε δε, την επιθετική ανάπτυξη και την φιλο-επενδυτική πολιτική, μέσω της μείωσης της φορολογίας των επιχειρήσεων, της άρσης των γραφειοκρατικών εμποδίων και των περαιτέρω αποκρατικοποιήσεων.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, έσπευσαν να προσθέσουν ότι «το θετικό κλίμα για την Ελλάδα αντικατοπτρίζεται στη μείωση των αποδόσεων των ομολόγων, οι οποίες είναι σε ιστορικό χαμηλό, στη βελτίωση του οικονομικού κλίματος και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης - όχι μόνο στην ελληνική οικονομία αλλά και στην κυβέρνηση».

Εκτίμησαν μάλιστα, ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα».

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι στόχος του κ. Μητσοτάκη ήταν η ανάδειξη του ζητήματος ως ένα διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα, διαμηνύοντας ότι οι χώρες των ευρωπαϊκών συνόρων «δεν πρέπει να επωμιστούν αποκλειστικά το βάρος της μεταναστευτικής πίεσης».

Υπενθύμισαν παράλληλα, ότι ο Έλληνας υπουργός κάλεσε τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την Συμφωνία με τη Ε.Ε., να σταματήσει τους διακινητές και να επισπεύσει τις επαναπροωθήσεις.

Κεντρικό ρόλο στις επαφές του κ. Μητσοτάκη αποτέλεσε και το Κυπριακό, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να έχει σειρά επαφών, κατά τη διάρκεια των οποίων υπογράμμισε ότι «η μόνη αποδεκτή λύση είναι η εξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, ενιαία κυριαρχία, ενιαία διεθνή νομική εκπροσώπηση και ενιαία ιθαγένεια».

Υποστήριξε, επιπλέον, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη «να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του παρωχημένου και αναχρονιστικού Συστήματος Εγγυήσεων του 1960, των μονομερών δικαιωμάτων παρέμβασης και των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ είναι διατεθειμένος να εμπλακεί σ’ έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων, υπό την προϋπόθεση ότι «η σχετική πρωτοβουλία θα ξεκινήσει και θα προχωρήσει από τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων».

Σχετικά:

Τι συζήτησαν Μητσοτάκης – Αναστασιάδης
Μητσοτάκης: Αντισυνταγματική και προσβλητική η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων
Τσίπρας: Όσο είδαμε εμείς τον Ντόναλντ Τραμπ άλλο τόσο τον είδε και ο κ. Μητσοτάκης
Μητσοτάκης στον ΟΗΕ: Φτάνουμε στα όρια των δυνατοτήτων μας στο προσφυγικό - Βίντεο
Tags:
Τουρκία, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ελληνική οικονομία, οικονομία, Κύπρος, Κυπριακό, Προσφυγικό, μεταναστευτικό, Νέα Υόρκη, ΟΗΕ, ΟΗΕ, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIK