22:15 12 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 10
Βρείτε μας

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να επισπεύσει την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, από όπου συνήθως καταφθάνουν.

Το υπουργικό συμβούλιο υιοθέτησε μια πιο σκληρή προσέγγιση στους νόμους που αφορούν την απόδοση ασύλου, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η συνάντηση τη Δευτέρα ανακοινώθηκε εκ των προτέρων, αλλά την προηγούμενη ημέρα ξέσπασαν αναταραχές στην Λέσβο. Οι μετανάστες έβαλαν φωτιά στα ειδικά διαμορφωμένα κοντέινερ στο στρατόπεδο προσφύγων στην Μόρια, το οποίο έχει σχεδιαστεί για 3.000 άτομα αλλά φιλοξενεί επί του παρόντος 12.600 μετανάστες.

Τους τελευταίους μήνες, η ροή των μεταναστών από τις τουρκικές ακτές έχει αυξηθεί σημαντικά. Συνολικά, 30.300 μετανάστες ζητούν καταφύγιο στα νησιά του Αιγαίου.

«Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της μετανάστευσης και των ροών προσφύγων καθώς και το σχέδιο νόμου για την αυστηροποίηση του συστήματος απόδοσης ασύλου», ανέφερε ο αξιωματούχος σε δήλωση του.

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος θα επισκεφθεί την Τουρκία από τις 2-3 Οκτωβρίου για να συζητήσει την αύξηση της ροής μεταναστών με τον Τούρκο ομόλογό του. Οι επισκέψεις υπουργών Εσωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σε Τουρκία και σε Ελλάδα αναμένονται επίσης αυτή την εβδομάδα.

Η Ελλάδα αποφάσισε να συμπεριλάβει το θέμα της αυξημένης μετανάστευσης στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 17-18 Οκτωβρίου, πρόσθεσε.

Παρά το γεγονός ότι τα κέντρα υποδοχής μεταναστών είναι υπερπλήρη και πάσχουν από κακές συνθήκες διαβίωσης, οι αρχές «δεν βιάζονται» να μεταφέρουν μετανάστες στην ηπειρωτική χώρα.

Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα τονίζοντας πως η τελευταία παραβίασε την συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας για τη μετανάστευση, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα έπρεπε να περιορίσει τη διαρκή ροή μεταναστών από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική που προσπαθούν να εισέλθουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της Ελλάδας.

Tags:
Στέλιος Πέτσας, Τουρκία, Ελλάδα, Λέσβος, παράνομη μετανάστευση, μετανάστης, μετανάστευση, λαθρομετανάστευση, μετανάστες
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK