10:23 04 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος, βρέθηκε στην Τουρκία, όπου είχε επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού. Επί τάπητος το μεταναστευτικό.

Η εφαρμογή της Συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το μεταναστευτικό τέθηκε στο επίκεντρο της επίσκεψης του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιώργου Κουμουτσάκου, στην Άγκυρα.

Ο Έλληνας υπουργός είχε σειρά συναντήσεων με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης, στον απόηχο της νέας έξαρσης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στο ανατολικό Αιγαίο.

Μεταξύ άλλων, συναντήθηκε με τον υπουργό Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υφυπουργό Εσωτερικών, Ισμαήλ Τσατακλί, και τον υφυπουργό Εξωτερικών, Γιαβούζ Κιράν.

Στην επίσημη ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου διαμηνύεται ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη μεταναστευτική πρόκληση, με έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας.

«Σε αυτήν, την πρώτη επικοινωνία, η ελληνική πλευρά επανέλαβε μετ' επιτάσεως τη θέση της, ότι όλα τα μέρη οφείλουν να κάνουν αυτό που τους αναλογεί. Η Τουρκία να εκριζώσει τα δίκτυα διακινητών και να αποτρέψει αποτελεσματικά τη δημιουργία νέων μεταναστευτικών οδών προς την Ευρώπη» τονίζει, μεταξύ άλλων.

Και προστίθεται: «Η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές προς την Τουρκία, όπως έχει ήδη αποφασίσει η ελληνική κυβέρνηση. Τέλος, η Ευρώπη να αναγνωρίσει το βάρος των περίπου τεσσάρων εκατομμυρίων προσφύγων και μεταναστών που έχει δεχθεί η Τουρκία στο έδαφός της».

Οι δύο πλευρές, παράλληλα, συμφώνησαν στη διαμόρφωση ενός διαύλου απευθείας επικοινωνίας σε πολιτικό επίπεδο, ο οποίος θα λειτουργεί εκ παραλλήλου με τη συνεργασία σε τεχνικό επίπεδο.

Υπενθυμίζεται ότι οι ροές μεταναστών και προσφύγων στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου έχουν παρουσιάσει σημαντική αύξηση από τις αρχές του 2019, με την Ελλάδα να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό αιτούντων άσυλο απ’ όλες τις χώρες της Μεσογείου.

Την ίδια ώρα, η κατάσταση στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης είναι ασφυκτική, γεγονός το οποίο έχει οδηγήσει την ελληνική κυβέρνηση στην ανάληψη πρωτοβουλιών με στόχο την αποσυμφόρησή τους.

Σχετικά:

Ευρωπαϊκό κλιμάκιο επισκέπτεται Αθήνα και Άγκυρα για το μεταναστευτικό: «Να μην επαναληφθεί το 2015»
Μεταναστευτικό: Η αποσυμφόρηση των νησιών στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Μητσοτάκη
Tags:
Τουρκία, Ανατολικό Αιγαίο, προσφυγικές ροές, Προσφυγικό, παράνομη μετανάστευση, μετανάστες, μετανάστευση, μετανάστης, μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK