ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Αυστηρά μηνύματα προς την Τουρκία για τις πρόσφατες δραστηριότητές της στην κυπριακή ΑΟΖ αποστέλλει το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Για κινήσεις που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή της Κύπρου και παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα του νησιού κάνει λόγο το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Το υπουργείο απαντά στην πρόσφατη κίνηση της Άγκυρας να προχωρήσει σε νέα γεώτρηση εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), η οποία όπως επισημαίνει έρχεται στη συνέχεια σωρείας παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου.  

Παράλληλα, το υπουργείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα σημειώνει πως η γεώτρηση αυτή μόνον βρίσκεται εντός της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σημειώνει δε πως το σημείο  έχει οριοθετηθεί και αδειοδοτηθεί σε ευρωπαϊκές εταιρίες με τις κινήσεις της Τουρκίας να έρχονται σε αντίθεση με κάθε έννοια νομιμότητας,.

Παράλληλα, το υπουργείο κατηγορεί την ‘Αγκυρα ότι περιφρονεί τις εκκλήσεις της ΕΕ και της Διεθνούς Κοινότητας για σεβασμό των δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και αποκλιμάκωση της έντασης.

«Η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου έχει απόλυτη ανάγκη σταθερότητας και ασφάλειας. Τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή», σημειώνει χαρακτηριστικά το ελληνικό υπουργείο.

Το ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ακόμη τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 20ης Ιουνίου 2019 και τα συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της 15ης Ιουλίου 2019.

Ακόμα αναφέρεται στη ρητή προειδοποίηση της Ύπατης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για υιοθέτηση στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας.

«Η λογική των τετελεσμένων δεν δημιουργεί δίκαιο, παραβιάζει θεμελιώδεις ευρωπαϊκές αρχές και απομακρύνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζει το υπουργείο. 

Ξεκαθαρίζει επιπλέον πως βρίσκεται σε στενή επαφή, συνεργασία και συντονισμό με το ΥΠΕΞ της Κυπριακής Δημοκρατίας και τους Ευρωπαίους εταίρους.

«Εκφράζουμε την απόλυτη αλληλεγγύη μας στην Κυπριακή Δημοκρατία και καλούμε για μία ακόμη φορά την Τουρκία να σεβασθεί το Διεθνές Δίκαιο, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας», καταλήγει το υπουργείο.

Υπενθυμίζεται ότι σήμερα Τούρκος διπλωμάτης δήλωσε πως το τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο Γιαβούζ θα ξεκινήσει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο στις 7 Οκτωβρίου.

Από την πλευρά της η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε σε έκδοση NAVTEX προχώρησε σε απάντηση των παραπάνω σχεδίων της Άγκυρας.

Tags:
Γιαβούζ, γεωτρήσεις, Κυπριακή ΑΟΖ, ΑΟΖ, Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, Υπουργείο Εξωτερικών, Κύπρος, Τουρκία, Ελλάδα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK