15:20 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Να προστατεύσει τα ελληνικά προϊόντα που πλήττονται από τους νέους αμερικανικούς δασμούς, ζήτησε από την κυβέρνηση ο Σταύρος Αραχωβίτης, θέτοντας ζήτημα εξαίρεσης της Ελλάδας από τα αμερικανικά μέτρα.

Την ανάγκη λήψης μέτρων στήριξης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων που πλήττονται από τους νέους αμερικανικούς δασμούς ζήτησε από την κυβέρνηση ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ, Σταύρος Αραχωβίτης.

«Αντί να επιχαίρει και να αυτοθαυμάζεται γιατί δεν επιβλήθηκαν επιπλέον δασμοί σε όλα τα αγροτικά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ και εξαιρέθηκαν το ελαιόλαδο και οι βρώσιμες ελιές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα γιατί στον κατάλογο των προϊόντων, για τα οποία θα ισχύσουν επιπρόσθετοι δασμοί 25%, βρίσκονται βασικά εξαγώγιμα ελληνικά προϊόντα» σημείωσε, μεταξύ άλλων, το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Υπενθυμίζεται ότι οι αμερικανικοί δασμοί, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή στις 18 Οκτωβρίου του 2019, πλήττουν μία σειρά ελληνικών προϊόντων, όπως τυριά, γαλακτομικά, γάλα, βούτυρο, χοιρινό, γιαούρτι, φρούτα, σαλάτες, κομπόστες και χυμοί.

Τα νέα εμπορικά μέτρα των ΗΠΑ, συνολικού ύψους 7,5 δισ. δολαρίων, αφορούν δασμούς 25% στα αγροτικά προϊόντα και 10% στα ευρωπαϊκά αεροσκάφη, και έρχονται ως συνέχεια των καταγγελιών περί παράνομων κρατικών επιχορηγήσεων στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρεία Airbus.

«Γίνεται αντιληπτό ότι η ζημιά που πρόκειται να προκληθεί στην εθνική οικονομία, την παραγωγή και τους αγρότες και κτηνοτρόφους, από την επιβολή επιπλέον δασμών σε αυτά τα προϊόντα εθνικής σημασίας και εκτιμώμενης εξαγωγικής αξίας περί τα 58 εκατομμύρια δολάρια, είναι τεραστίων διαστάσεων» επεσήμανε, ο κ. Αραχωβίτης.

Και πρόσθεσε: «Μια τέτοια εξέλιξη αυτήν τη στιγμή θα έχει δραματικά αποτελέσματα, τόσο στην κτηνοτροφία όσο και στην παραγωγή ροδάκινου, που περνάνε μια δύσκολη οικονομική φάση».

Κάλεσε, τέλος, την κυβέρνηση «να προστατεύσει τους Έλληνες παραγωγούς αγρότες και κτηνοτρόφους, αναδεικνύοντας σε όλα τα επίπεδα και σε υψηλούς τόνους το θέμα της εξαίρεσης των προϊόντων μας απέναντι στην αμερικανική πλευρά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Νερό κι αλάτι» οι αμερικανικοί δασμοί στα ελληνικά προϊόντα

Ποια ελληνικά προϊόντα πλήττουν οι νέοι αμερικανικοί δασμοί

Οι Αμερικανοί θρηνούν τα φίνα γαλλικά κρασιά και τα νόστιμα ιταλικά τυριά

Tags:
Εμπορικός πόλεμος, Δασμοί, Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή Ένωση, ΗΠΑ, γεωργικά προϊόντα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αγροτικά προϊόντα
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK