11:04 30 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Οι αρμόδιοι υπουργοί της Ελλάδας, της Κύπρου και της Βουλγαρίας απέστειλαν κοινό μήνυμα προς τους ομολόγους τους στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό.

Να δείξουν τη δέουσα προσοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, κάλεσαν τους ομολόγους τους αρμόδιοι υπουργοί Ελλάδας, Κύπρου και Βουλγαρίας στο συμβούλιο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ στο Λουξεμβούργο, την Τρίτη.

Οι τρεις χώρες κατέθεσαν ένα κοινό έγγραφο με συγκεκριμένες προτάσεις πολιτικής, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος - σε κοινές δηλώσεις του με τον Βούλγαρο και τον Κύπριο ομόλογό του – σκοπός είναι να σταλεί ξεκάθαρο μήνυμα στην ΕΕ, ότι η Ανατολική Μεσόγειος είναι η πιο σημαντική και ευάλωτη περιοχή σε ό,τι αφορά την πρόκληση του μεταναστευτικού για την Ευρώπη.

«Η Ευρώπη δεν αντέχει να βρεθεί απροετοίμαστη για δεύτερη φορά. Τα χαρακτηριστικά μιας νέας κρίσης είναι εκεί. Δεν μπορούμε να τα αγνοούμε», υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

​Σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων - Αξιόπιστος μηχανισμός επιστροφών

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, τόνισε ότι ενώ στην Ανατολική Μεσόγειο έχουν αυξηθεί οι αφίξεις σημαντικά, καθώς και ότι «δεν έχουν γίνει αρκετά» για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Περιγράφοντας τα μέτρα που προτείνουν οι τρεις χώρες, αναφέρθηκε σε ένα σύστημα μετεγκατάστασης προσφύγων που βρίσκονται στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και σε έναν αξιόπιστο μηχανισμό επιστροφών από την ΕΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βουλγαρίας, Μλάντεν Μαρίνοφ, στάθηκε στη σημασία της εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας.

Και οι τρεις υπουργοί δήλωσαν ανήσυχοι για τις εξελίξεις στη Συρία, με τον κ. Κουμουτσάκο να τονίζει ότι ήδη η αύξηση των αφίξεων από το Μάιο στην Ελλάδα είναι της τάξης του 240%.

Ο κ. Κουμουτσάκος τάχθηκε υπέρ της συμφωνίας της Μάλτας, μιας πρωτοβουλίας των χωρών της Κεντρικής Μεσογείου για την κατανομή των μεταναστών που διασώζονται στη θάλασσα.

Επανέρχονται τα κέντρα κράτησης μεταναστών

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διεργασίες για το μεταναστευτικό ζήτημα, με την κυβέρνηση να σχεδιάζει τη δημιουργία νέων κέντρων φιλοξενίας ή κράτησης, όπου θα μεταφερθούν περίπου 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη σχεδιάζει την εγκαθίδρυση οκτώ προαναχωρησιακών κέντρων, στα οποία θα φιλοξενούνται όσοι δεν έχουν δικαίωμα ασύλου.

Διαβάστε επίσης:

Μέτωπο «πίεσης» στην Ε.Ε. από Ελλάδα ­- Κύπρο - Βουλγαρία απέναντι στο μεταναστευτικό

Επανέρχονται τα κέντρα κράτησης μεταναστών - Πού θα δημιουργηθούν

Δυσκολεύουν οι συνθήκες στη Μόρια: «Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας» - Φόβοι για ξέσπασμα ασθενειών

Σχετικά:

ΕΔΔΑ για μετανάστες στη Χίο: Συνεπής η Ελλάδα στις υποχρεώσεις κράτησης αλλά δεν παρείχε ένδικα μέσα
Tags:
Γιώργος Κουμουτσάκος, Βουλγαρία, Κύπρος, Ελλάδα, Τουρκία, ΕΕ, πρόσφυγες, μετανάστες, διακίνηση μεταναστών, μεταναστευτικό
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK