18:58 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 01
Βρείτε μας

Ανατολική Μεσόγειος, μεταναστευτικές ροές και η τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στη βορειοανατολική Συρία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης Κυριάκου Μητσοτάκη και Γενς Στόλτενμπεργκ.

Για καταδίκη της Ελλάδας σε παραβίαση συνόρων και Συνθηκών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις κοινές δηλώσεις με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ αναφορικά με την τουρκική επιχείρηση στη Συρία. Ζήτησε επίσης την πιο ενεργή συμμετοχή του ΝΑΤΟ στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης είναι χρέος «της διεθνούς κοινότητας αλλά και του ΝΑΤΟ είναι να ασκηθεί κάθε επιρροή ώστε να επιβληθεί κατάπαυση του πυρός, για να μην κλιμακωθεί η αστάθεια και να αποφευχθούν απώλειες ανθρώπων και νέα ρεύματα προσφύγων».

Στο τραπέζι τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με τον κ. Μητσοτάκη να ενημερώνει για την κατάσταση στο Αιγαίο.

«Κάθε συμπεριφορά εκτός διεθνούς δικαίου είναι άγονη και επικίνδυνη. Η Ελλάδα τάσσεται ιστορικά κατά της χρήσης απειλών ή βίας, είναι ένας σύμμαχος συνεπής και σταθερός» δήλωσε.

Στόλτενμπεργκ: Περιμένω από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση

Από την πλευρά του ο Γενς Στόλτεντμεπεργκ ανέφερε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των ρευμάτων παράτυπης μετανάστευσης.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για την Τουρκία, είπε πως έχει δηλώσει ότι περιμένει από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση. Περιμένω οι δράσεις της στη Βόρεια Συρία να είναι μετρημένες και να αποφευχθεί ανθρώπινος πόνος» σημείωσε και τόνισε ότι «πρέπει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε καθώς καταπολεμούμε τον κοινό εχθρό που είναι ο ISIS».

Κληθείς να σχολιάσει την τουρκική δραστηριότητα σε κυπριακή ΑΟΖ και Αιγαίο, ανέφερε ότι είναι σημαντική η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, γιατί φέρνει μαζί Ελλάδα, Τουρκία και ΕΕ.

Τάχθηκε επίσης υπέρ των πρωτοβουλιών του ΟΗΕ για το Κυπριακό, ενώ σημείωσε ότι αναμένει σεβασμό στο διεθνές δίκαιο από κάθε πλευρά.

Για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είπε ότι οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ βοηθούν στο Αιγαίο για να ανακοπούν οι ροές, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό ζήτημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

 

Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης, Γενς Στόλτενμπεργκ, ΝΑΤΟ
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK