00:55 05 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υποδέχεται στο Μέγαρο Μαξίμου τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Στο επίκεντρο η επιστολική ψήφος των Ελλήνων ομογενών.

Στη Βουλή των Ελλήνων βρίσκεται – εδώ και λίγα λεπτά – ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος έχει συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την ψήφο των Ελλήνων ομογενών.

Η συνάντηση των δύο πολιτικών ανδρών εντάσσεται στον κύκλο επαφών του πρωθυπουργού, με στόχο τη διερεύνηση των προθέσεων των πολιτικών κομμάτων για το ζήτημα της επιστολικής ψήφου των απόδημων.

Η κυβέρνηση, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά, σχεδιάζει να προχωρήσει στην τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας, κάτι το οποίο ωστόσο, απαιτεί τουλάχιστον 200 «ναι» από τους Έλληνες βουλευτές, προκειμένου οι αλλαγές να τεθούν άμεσα ενεργές.

Πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς:

  • Με τη Φώφη Γεννηματά θα συναντηθεί στις 12:15
  • Με τον Δημήτρη Κουτσούμπα θα συναντηθεί στις 16:00
  • Με τον Κυριάκο Βελόπουλο θα συναντηθεί στις 16:45
  • Με τον Γιάνη Βαρουφάκη θα συναντηθεί στις 17:30

Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, εξέφρασε την ελπίδα «η σημερινή πρωτοβουλία για αυτό το μείζον θέμα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες, να είναι μια επιτυχής άσκηση συναίνεσης και δεν θα μετατραπεί σε επικοινωνιακό παιχνίδι».

Οι προτάσεις των κομμάτων

Το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς προβλέπει επιστολική ψήφου για όσους βρίσκονται στους εκλογικούς καταλόγους και ισότιμη προσμέτρηση των ψήφων στο αποτέλεσμα του συνολικού εκλογικού σώματος. Δηλαδή, η ψήφος των ομογενών να αφορά και τους 300 βουλευτές της Βουλής, όπως ακριβώς συμβαίνει και με τους «εντός τειχών» ψηφισάντες. 

Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει επιστολή ψήφου, όχι για το σύνολο των βουλευτών, αλλά μόνο για τους βουλευτές Επικρατείας, οι οποίοι προτείνει να αυξηθούν σε 15. Παράλληλα, τάσσεται εναντίον της προσμέτρησης των ψήφων των αποδήμων στο τελικό εκλογικό αποτέλεσμα.

Εν ολίγοις, η ψήφος των ομογενών θα αφορά αποκλειστικά τους 15 βουλευτές Επικρατείας. Όσο μεγαλύτερη η συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη και η αντιπροσώπευση στη Βουλή, μέσω μεγαλύτερου αριθμού βουλευτών Επικρατείας (κατώτατο όριο 3 έδρες, ανώτατο όριο 12).

Από την πλευρά του, τέλος, το Κίνημα Αλλαγής προκρίνει τη δημιουργία μίας ενιαίας «Εκλογικής Περιφέρειας Ελλήνων Κατοίκων Εξωτερικού», η οποία θα εκλέγει από πέντε έως επτά βουλευτές, ανάλογα με τη συμμετοχή των ομογενών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 

Η παρουσία των ελληνικών κομμάτων στο εξωτερικό: Πού έχουν γραφεία, γιατί ποντάρουν στους ομογενείς

Ψήφος Ελλήνων του εξωτερικού: Συναντήσεις Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς με στόχο τη σύγκλιση

Σχετικά:

Μητσοτάκης: Δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες ομογενείς έως το 2023 - Βίντεο
Η παρουσία των ελληνικών κομμάτων στο εξωτερικό: Πού έχουν γραφεία, γιατί ποντάρουν στους ομογενείς
Tags:
Μαξίμου, Μαξίμου, Μέγαρο Μαξίμου, ΚΙΝΑΛ, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, ΣΥΡΙΖΑ, ψήφος ομογενών, ψήφος, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση, Αλέξης Τσίπρας, Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK