12:11 03 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

«Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική.

Στο ενδεχόμενο αύξησης των προσφυγικών ροών στην Ελλάδα, λόγω της στρατιωτικής επιχείρησης της Τουρκίας στη Συρία, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος, παραπέμποντας στη δυνατότητα που έχει η Ελλάδα να επικαλεστεί το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που δέχονται εκτάκτως μεγάλες προσφυγικές ροές, ενεργοποιώντας τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής.

«Όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης που προβλέπει κοινοτική αλληλεγγύη στις χώρες που εκτάκτως δέχονται μεγάλες προσφυγικές ροές και ενεργοποιεί τον μηχανισμό υποχρεωτικής ανακατανομής», είπε ο ίδιος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μουζάλα.

«Όλα τα πιθανά σενάρια έχουν μελετηθεί, αλλά ο τρόπος αντιμετώπισης της κατάστασης δεν κοινοποιείται πριν από την ώρα του», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κουμουτσάκος. 

Παράλληλα, σημείωσε ότι στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα πραγματοποιηθεί σε λίγες μέρες και στην οποία θα συμμετάσχει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, «θα τεθούν τα ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα με έμφαση και επιχειρήματα», τονίζοντας ότι «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει ανάγκες στην ανατολική Μεσόγειο. Και αυτό θα καταστεί πραγματικά ορατό».

«Κάνουμε ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό, ευχόμαστε να μην πάμε σε κρίση του 2015 και ετοιμαζόμαστε εσωτερικά και εξωτερικά», είπε ακόμη, συμπληρώνοντας: «Το θέμα είναι πολύπλοκο, δύσκολο και απαιτητικό. Έχουμε να κάνουμε με ανθρώπους, αλλά έχουμε να κάνουμε και με την ασφάλεια της χώρας. Είμαστε σε περίοδο πιθανής έξαρσης του μεταναστευτικού».

Ακόμη, προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης για την επίσπευση της εξέτασης των αιτήσεων ασύλου, η οποία «θα εξαντλεί τις δυνατότητες που δίνει το διεθνές δίκαιο και οι ευρωπαϊκές οδηγίες να κάνουμε πιο σφιχτό και στιβαρό πλαίσιο για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου».

«Θα το κάνουμε με πλήρη εφαρμογή του κοινοτικού δικαίου. Μια διάστασή του είναι να ενταχθεί στην ελληνική νομοθεσία η δυνατότητα κράτησης που προέβλεπε η οδηγία, την οποία δεν είχε ενσωματώσει η προηγούμενη κυβέρνηση», ανέφερε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο Ερντογάν απειλεί: «Θα στείλουμε εκατομμύρια πρόσφυγες στην Ευρώπη»

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
προσφυγικές ροές, Προσφυγικό, μεταναστευτικό, πρόσφυγες, μετανάστες, Ελλάδα, στρατιωτική επιχείρηση, Συρία, Τουρκία
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK