14:59 03 ΑΠΡΙΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
0 0 0
Βρείτε μας

Την εκτίμηση ότι είναι πιθανό το σενάριο αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Συρία, με φόντο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της χώρας, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στις υποχρεώσεις της Ευρώπης στο ζήτημα του προσφυγικού – μεταναστευτικού αναφέρθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, Γιώργος Κουμουτσάκος.

«Η Ευρώπη δεν μπορεί να πιαστεί δεύτερη φορά απροετοίμαστη» υπογράμμισε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ενώ τόνισε ότι «η Ελλάδα δεν έχει αιτήματα, η Ευρώπη έχει υποχρεώσεις».

Εξέφρασε, δε, την εκτίμηση ότι είναι πιθανό το σενάριο αύξησης των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Συρία, με φόντο την τουρκική στρατιωτική επιχείρηση στα βόρεια της χώρας.

Ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα διεκδικεί να γίνει πιο σφιχτή η πολιτική της Frontex. Κάλεσε, δε, την Τουρκία να αντιμετωπίσει τα δίκτυα των διακινητών και να τα εκριζώσει.

Ο κ. Κουμουτσάκος καταλόγισε στην προηγούμενη κυβέρνηση ότι δεν έδινε την πρέπουσα σημασία στο ζήτημα της ασφάλειας στο μεταναστευτικό. Επανέλαβε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα πρέπει να κάνει περισσότερες επιστροφές.

Την Παρασκευή, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική, είπε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να ζητήσει έκτακτη βοήθεια για το μεταναστευτικό. «Αν βρεθούμε σε έκρυθμη κατάσταση λόγω Συρίας, έχουμε πάντα τη δυνατότητα να επικαλεστούμε και το άρθρο 78-3 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης», είπε.

Δήμαρχος Ανατ. Σάμου: Υπάρχουν φαβέλες στην πρωτεύουσα του νησιού, έχει ανατραπεί η ζωή μας

Το Σάββατο, ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου Γιώργος Στάντζος έκανε λόγο για «τραγική κατάσταση» στο νησί, σημειώνοντας ότι το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στην Ανατολική Σάμο φιλοξενεί περισσότερους από 6.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχει χωρητικότητα 700 ατόμων.

Μιλώντας στο Open, είπε επίσης ότι έχει ανατραπεί πλήρως η ζωή των κατοίκων, ενώ αναφέρθηκε και στις αντίξοες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν οι μετανάστες και πρόσφυγες. Όπως ανέφερε, «έχουν αναπτυχθεί στην πρωτεύουσα του νησιού φαβέλες». Ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου απηύθυνε έκκληση για άμεση μεταφορά των μεταναστών και προσφύγων εν όψει του χειμώνα.

Σε επιφυλακή ΕΛΑΣ και ΕΥΠ για τζιχαντιστές σε ελληνικά νησιά

Σε επιφυλακή βρίσκονται στο μεταξύ οι ελληνικές αρχές μετά τη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία, υπό τον φόβο εισόδου τζιχαντιστών στη χώρα. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό Open, η ηγεσία της ΕΛΑΣ έχει δώσει εντολές να ενισχυθούν οι υπηρεσίες ασφαλείας στα νησιά, προκειμένου να γίνεται καταγραφή κάθε αλλοδαπού που φτάνει στην Ελλάδα.

Παράλληλα, τόσο η ΕΥΠ όσο και η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία βρίσκονται σε επικοινωνία με άλλες υπηρεσίες στην Ευρώπη, προκειμένου να διασταυρώνουν τα στοιχεία που συγκεντρώνονται για όσους φτάνουν στα νησιά από τα παράλια της Τουρκίας.

Διαβάστε επίσης:

Μέτωπο «πίεσης» στην Ε.Ε. από Ελλάδα ­- Κύπρο - Βουλγαρία απέναντι στο μεταναστευτικό

Δυσκολεύουν οι συνθήκες στη Μόρια: «Τίθεται θέμα δημόσιας υγείας» - Φόβοι για ξέσπασμα ασθενειών

Θέμα:
Τουρκία – Συρία: Η στρατιωτική επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» (303)
Tags:
Συρία, Τουρκία, Προσφυγικό, πρόσφυγες, διακίνηση μεταναστών, μετανάστευση, μεταναστευτικό, μετανάστης, Γιώργος Κουμουτσάκος
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK