19:13 05 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε τον δρόμο για ευρείες συναινέσεις τόσο ως προς την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού όσο και ως προς την αλλαγή του εκλογικού νόμου, τονίζοντας ότι αν δεν γίνει με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατέστησε σαφές πως αν δεν βρεθούν οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με άμεση εφαρμογή, τότε οι επόμενες εθνικές εκλογές θα είναι διπλές. Απέφυγε, βέβαια, να ανοίξει τα χαρτιά του για τον/την επόμενο/-η Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

«Κυβέρνηση τετραετίας»

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι ο εκλογικός νόμος πρέπει να αλλάξει και χαρακτήρισε «καταστροφική» την απλή αναλογική. Ακόμα, τόνισε πως στοχεύει σε έναν συνδυασμό αναλογικότητας και κυβερνησιμότητας και πρόσθεσε ότι και το παρόν εκλογικό σύστημα έχει αναλογικότητα κατά 83%, διευκρινίζοντας πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει ποιο θα είναι το μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα.

Ο ίδιος, βέβαια, κατά την τηλεοπτική συνέντευξή του στην εκπομπή «Ενώπιος ενωπίω» ξεκαθάρισε ότι ορίζοντας της κυβέρνησής του είναι η εξάντληση της τετραετίας, λέγοντας: «Έχω πει ότι δεν πρόκειται να συνδέσω σε καμία περίπτωση την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την επερχόμενη συνταγματική αναθεώρηση».

«Οι πολιτικές διαφορές λύνονται στην κάλπη»

Ερωτηθείς για την υπόθεση Novartis, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι δεν προέκυψαν ευθύνες του προκατόχου του, Αλέξη Τσίπρα, και έσπευσε να τονίσει ότι «οι πολιτικές διαφορές, σε επίπεδο υποψήφιων πρωθυπουργών, λύνονται στην κάλπη».

Οι υπουργοί, σημείωσε, δεν ήταν στα κυβερνητικά έδρανα γιατί παρίσταντο στη Βουλή ως βουλευτές.

«Είμαι παρεμβατικός πρωθυπουργός»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, χαρακτήρισε εαυτόν ως «παρεμβατικό πρωθυπουργό».

Ο ίδιος είπε ότι συνομιλεί με τους Υπουργούς, τους Υφυπουργούς και τους Γενικούς Γραμματείς, έχοντας κάνει ήδη την πρώτη αξιολόγηση του κυβερνητικού έργου. Μάλιστα, είπε ότι αντιμετωπίστηκαν σωστά οι φυσικές καταστροφές ενώ θα ήθελε να είχαν γίνει περισσότερα στη διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος. Ωστόσο, σημείωσε πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο γι' αυτό ήταν έτοιμος για τη διακυβέρνηση της χώρας και οι απαιτήσεις είναι πολλές.

«Στο χέρι του Τσίπρα να βρούμε 300 ψήφους για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχολίασε πως τέσσερις από τους πέντε πολιτικούς αρχηγούς με τους οποίους συναντήθηκε, την Παρασκευή (11/10), ήταν θετικοί στην πρότασή του αναφορικά με την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Άφησε, δε, αιχμές για τον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως είναι στο χέρι του να βρεθούν ακόμα και 300 ψήφοι σε αυτό το ζήτημα.

Επισήμανε, ακόμη, ότι ήθελε την επιστολική ψήφο, αλλά είναι διατεθειμένος να κάνει υποχώρηση επ' αυτού και η διαδικασία να γίνεται μόνο στα προξενεία.

Άλλωστε, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι πρόκειται περί «διευκόλυνσης» και δεν θα εγγραφούν εκατομμύρια εκλογέων που δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα.

«Θα μπορούσε να επιβληθεί εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Τουρκία»

Ο πρωθυπουργός ήταν λάβρος κατά της Τουρκίας, στηλιτεύοντας την επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης» της Άγκυρας στη Συρία και συντάχθηκε στο πλευρό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός.

Ειδικότερα, δήλωσε: «Η Ευρώπη πιστεύω ότι συνολικά στη Σύνοδο Κορυφής θα παρέμβει δυναμικά, όπως θα παρέμβει δυναμικά και για να στηρίξει την Κύπρο στο ζήτημα των παράνομων γεωτρήσεων υδρογονανθράκων».

Μάλιστα, ανέφερε ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Τουρκίας στο ζήτημα της Κύπρου ήδη δρομολογούνται και πρόσθεσε πως θα μπορούσε να επιβληθεί και εμπάργκο στις εξαγωγές ευρωπαϊκών όπλων στην Άγκυρα.

Διαβάστε ακόμα:

Τι απάντησαν οι πολιτικοί αρχηγοί στον Μητσοτάκη για την ψήφο των ομογενών

Tags:
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK