20:31 31 ΜΑΡΤΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 10
Βρείτε μας

Εκατό ημέρες με τη Νέα Δημοκρατία στην κυβέρνηση και πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συμπληρώνονται σήμερα. Τι έπραξε και δεν έπραξε μέσα στους πρώτους τρεις - και βάλε - μήνες.

Ήταν 9 Ιουλίου του 2019, όταν η νεόκοπη κυβέρνηση, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στεκόταν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας και έδινε όρκο για την τήρηση του Συντάγματος και την ευημερία του ελληνικού λαού.

Σήμερα, συμπληρώνονται 100 ημέρες από εκείνο το μεσημέρι της Τρίτης. Όπως είναι φυσικό, άλλοι δηλώνουν ευχαριστημένοι, άλλοι δηλώνουν δυσαρεστημένοι και άλλοι δηλώνουν αδιάφοροι απέναντι στη συμπλήρωση των πρώτων τριών – και βάλε – μηνών διακυβέρνησης της γαλάζιας παράταξης.

Μίας διακυβέρνησης, η οποία επήλθε μετά από 4,5 χρόνια «πρώτης φοράς Αριστεράς» και μετά την έξοδο της Ελλάδας από τη 10ετή «δαμόκλειο σπάθη» των μνημονίων και της στενής εποπτείας.

Όπως συμβαίνει με κάθε νέα κυβέρνηση, οι πρώτες ημέρες θεωρούνται «μήνας του μέλιτος», καθώς συνοδεύονται από αισιοδοξία, ευφορία και ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Το αν, εντέλει, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη θα δικαιώσει αυτά τα συναισθήματα και θα παραδώσει μία Ελλάδα, καλύτερη απ’ ό,τι παρέλαβε, είναι κάτι, το οποίο θα κριθεί στο τέλος της τετραετίας.

Ωστόσο, οι πρώτες 100 ημέρες αποτελούν ένα δείγμα, προκειμένου ο κάθε πολίτης να εξαγάγει τα πρώτα ασφαλή συμπεράσματα.

Ας δούμε λοιπόν, τι ακριβώς έχει πράξει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτούς τους πρώτους τρεις μήνες.

Μείωση ΕΝΦΙΑ, παρεμβάσεις στις 120 δόσεις

Το πρώτο ημερολογιακά νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης αφορά τη μείωση του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), χάρη στο οποίο οι ιδιοκτήτες ακινήτων λαμβάνουν τον Αύγουστο μειωμένα εκκαθαριστικά κατά 10% έως 30%.

Στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, περιλαμβάνονται και ορισμένες ευνοϊκές αλλαγές στη ρύθμιση των 120 δόσεων για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο. Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες αφενός επιτρέπουν την ευκολότερη ένταξη στον «μηχανισμό», αφετέρου διευκολύνουν την αποπληρωμή των οφειλών.

Στο μέτωπο της οικονομίας, επιπλέον, η νέα κυβέρνηση προχωράει στην πλήρη άρση των capital controls - μετά από τέσσερα ολόκληρα χρόνια, αλλά και σε διπλή έξοδο στις αγορές, μέσω της έκδοσης ενός 7ετούς (Ιούλιος) και ενός 10ετούς (Οκτώβριος) ομολόγου.

Κατάργηση πανεπιστημιακού ασύλου, επαναφορά των ΜΑΤ στα Εξάρχεια

Η νέα κυβέρνηση προβαίνει, παράλληλα, στην ψήφιση του διυπουργικού νομοσχεδίου για το «Επιτελικό Κράτος», το οποίο προβλέπει μια σειρά ρυθμίσεων για τη λειτουργία του κράτους, την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση της κυβερνησιμότητας στους δήμους και της περιφέρειες (σ.σ. λόγω της εφαρμογής της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου).

Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται η «πολυδιαφημισμένη» κατάργηση του ασύλου στα Πανεπιστήμια, η οποία αποτελούσε βασική προεκλογική δέσμευση του κ. Μητσοτάκη, αλλά και η ενίσχυση του έμψυχου δυναμικού της ΕΛΑΣ (σ.σ. πρόσθετες προσλήψεις, επαναφορά της ομάδας «ΔΕΛΤΑ»).

Επικουρικά, το νέο δόγμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη συνίσταται στην επαναφορά της αστυνομίας στην περιοχή των Εξαρχείων, με στόχο την εξάρθρωση των οργανωμένων κυκλωμάτων και τη διάλυση των καταληψιών. Οι πρώτες – μετά από αρκετά χρόνια - επιχειρήσεις της Ελληνικής Αστυνομίας στην ιστορική γειτονιά της Αθήνας είναι ήδη γεγονός.

«Μάτι Ξανά»

Στο μεταξύ, στα πρώτα μέτρα της νέας κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η δέσμη πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πυρόπληκτων κατοίκων της ανατολικής Αττικής.

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, η οποία εκδόθηκε τον Ιούλιο και υπερψηφίστηκε τον Σεπτέμβριο, «ανοίγει» ο δρόμος για τη χάραξη νέου σχεδίου για την περιοχή και ιδρύεται μη κερδοσκοπική εταιρεία, με την επωνυμία «Μάτι Ξανά», για την επαναφορά της ζωής στην περιοχή.

Παράλληλα, δίνεται εντολή για την άμεση απομάκρυνση της συσσωρευμένης καύσιμης ύλης που βρίσκεται σε οικόπεδο, στην είσοδο του Νέου Βουτζά, ενώ προβλέπεται η αξιοποίηση των χρημάτων του Ειδικού Λογαριασμού του Κράτους για την ανακούφιση από φυσικές καταστροφές.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωράει στην πιλοτική εφαρμογή του αριθμού έκτακτη ανάγκης «112», μέσω του οποίου προειδοποιούνται οι κάτοικοι μίας πυρόπληκτης περιοχής, σε περίπτωση εκκένωσης. Βέβαια, η συγκεκριμένη λειτουργία θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία εντός του 2020.

Μέτρα για το μεταναστευτικό

Όσον αφορά τη βραδυφλεγή βόμβα του μεταναστευτικού – προσφυγικού, το Μαξίμου προβαίνει στη λήψη μιας σειράς μέτρων, όπως η ενίσχυση της ασφάλειας των συνόρων, η μεταφορά αιτούντων άσυλο από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, η αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου και η δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων (σ.σ. για όσους απορρίπτεται η αίτηση ασύλου).

Αμυντική συμφωνία με ΗΠΑ, τήρηση Συμφωνίας των Πρεσπών

Στο «μέτωπο» της άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, υπογράφει, μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό του, την αναβάθμιση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία προβλέπει – μεταξύ άλλων – την περαιτέρω αξιοποίηση των ήδη υπαρχουσών αμερικανικών βάσεων, αλλά και τη χρήση των ελληνικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων εκ μέρους των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.  

Όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύεται ότι θα την τηρήσει απαρέγκλιτα – παρότι δηλώνει ότι διαφωνεί μαζί της – εξηγώντας ότι πρόκειται για μία διακρατική συμφωνία, την οποία αδυνατεί να αλλάξει.

Αντικαπνιστικός, επίδομα γέννας και φάρμακα κατ’ οίκον

Στον χώρο της υγείας, η κυβέρνηση υιοθετεί νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των καρκινοπαθών, όπως η παραλαβή των απαιτούμενων φαρμάκων με ευθύνη των ιδιωτικών κλινικών και όχι των ασθενών, όπως συνέβαινε μέχρι πρότινος. Παράλληλα, θεσμοθετείται η κατ’ οίκον παράδοση φαρμάκων σε καρκινοπαθείς και όσους πάσχουν από σκλήρυνση κατά πλάκας.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εργασίας εγκρίνει τη χορήγηση εφάπαξ επιδόματος, ύψους 2.000 ευρώ, για τη γέννηση κάθε παιδιού, ενώ το υπουργείο Υγείας επιβάλλει την πλήρη απαγόρευση του καπνίσματος σ’ όλους τους εσωτερικούς χώρους.

Επανέρχονται οι «γουρούνες» στους δρόμους

Από την πλευρά του, το υπουργείο Υποδομών επαναφέρει το παλαιό σύστημα εξέτασης των υποψήφιων οδηγών (σ.σ. καθώς κρίθηκε δύσκολη η εφαρμογή του νέου συστήματος), καταργεί την υποχρεωτική επανεξέταση των ηλικιωμένων οδηγών (άνω των 74 ετών), ενώ επαναφέρει τις «γουρούνες» (έως 125 κυβικά) στους ελληνικούς δρόμους.

ΔΕΗ και... υδρογονάνθρακες

Ένα από τα πρώτα προβλήματα που καλείται να διαχειριστεί η νέα κυβέρνηση, είναι αυτό της ΔΕΗ, η οποία αντιμετωπίζει ζήτημα βιωσιμότητας, λόγω της έλλειψης ρευστότητας.

Η νέα ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος προχωράει, ως εκ τούτου, στην υιοθέτηση ενός σχεδίου διάσωσης, με στόχο την ενίσχυση των εσόδων.

Έτσι, ανάβει το πράσινο φως στην αύξηση των τιμολογίων, η οποία αντισταθμίζεται από τη μείωση του ΦΠΑ στην ενέργεια και του ειδικού τέλους για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Παράλληλα, προχωράει στον περιορισμό της έκπτωσης συνέπειας πελατών, στην αύξηση της τιμής του νυχτερινού ρεύματος, όπως και στην κατάργηση του συστήματος των υποχρεωτικών δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστές και ως ΝΟΜΕ (σ.σ. απέβλεπαν στη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ).

Όσον αφορά τις έρευνες για υδρογονάνθρακες, το υπουργείο κυρώνει τις συμβάσεις για την παραχώρηση του δικαιώματος έρευνας και αξιοποίησης των κοιτασμάτων σε Ιόνιο, δυτική Κρήτη και νοτιοδυτική Κρήτη - κατά περίπτωση με τις εταιρείες ΕΛΠΕ, Exxon Mobil, Total και Repsol.

Εξεταστική για τον Παπαγγελόπουλο

Τέλος, στο μέτωπο της δικαιοσύνης, με πρωτοβουλία της Νέας Δημοκρατίας συγκροτείται Προανακριτική Επιτροπή για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, με στόχο τη διερεύνηση πιθανής σκευωρίας στην υπόθεση της Novartis.

Οι βασικές εκκρεμότητες

Ας δούμε, όμως, και τις βασικές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης, οι οποίες και αποτέλεσαν κύριες προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Μητσοτάκη

Μία εξ αυτών έγκειται στην πολυαναμενόμεη επένδυση της Lamda Development στο Ελληνικό, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, να δεσμεύεται για την έναρξη των έργων εντός των πρώτων μηνών του 2020.

Όσον αφορά την ψήφο των Ελλήνων ομογενών, η νομοθέτηση της επιστολικής ψήφου - παρότι ήδη βρίσκεται στη Βουλή των Ελλήνων - δεν έχει ολοκληρωθεί, με την κυβέρνηση να προγραμματίζει τη σχετική ψηφοφορία εντός των επόμενων ημερών.

Δεδομένης της πλειοψηφίας της «γαλάζιας» παράταξης, θεωρείται βέβαιη η υπερψήφιση με 151 βουλευτές, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η συγκεκριμένη ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή από τις μεθεπόμενες εκλογές.

Παρ’ όλα αυτά, στόχος της Ν.Δ. είναι η έγκριση με τουλάχιστον 200 βουλευτές, προκειμένου να εφαρμοστεί άμεσα, από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Στις κοινοβουλευτικές καλένδες έχει παραπεμφθεί και το επενδυτικό νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο επιδιώκει την προσέλκυση επενδύσεων και την άρση των γραφειοκρατικών εμποδίων. Η ημερομηνία ψήφισής του, μέχρι σήμερα, παραμένει αδιευκρίνιστη.

Σε εκκρεμότητα βρίσκεται, ακόμη:

  • Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, για το οποίο η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ευρείες αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς εταιρειών και φυσικών προσώπων
  • Το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, μέσω του οποίου επιδιώκεται η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Τέλος, η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη έχει δεσμευτεί για την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με κατάργηση της νομοθετημένης απλής αναλογικής. Ωστόσο, μέχρι στιγμής, δεν έχει αναληφθεί κάποια συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία.

Σχετικά:

Μητσοτάκης σε Κουτσούμπα: Η Φώφη ήταν πιο... χάλια από εμένα
Μητσοτάκης: Αν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος με 200 ψήφους, τότε οι επόμενες κάλπες θα είναι διπλές
Tags:
Νομοσχέδιο, Μέτρα, ΝΔ, Νέα Δημοκρατία, Υπουργικό Συμβούλιο, υπουργικό συμβούλιο, υπουργείο, υπουργός, υπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Κυβέρνηση, Κυβέρνηση
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK