00:57 06 ΑΥΓΟΥΣΤΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
Από
0 30
Βρείτε μας

Τις συναντήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους αρχηγούς των κομμάτων, αναφορικά με την ψήφο των ομογενών, διαδέχθηκε το κάλεσμα του Τάκη Θεοδωρικάκου για συγκρότηση διακομματικής επιτροπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών απηύθυνε πρόταση συνεργασίας προς όλα τα κόμματα, καλώντάς τους να ορίσουν άμεσα τους εκπροσώπους τους στην Επιτροπή. Με την πρώτη συνεδρίαση να πραγματοποιείται σήμερα, η κυβέρνηση επιδιώκει να φέρει στη Βουλή, προς συζήτηση και ψήφιση, την τελική πρόταση, το αργότερο στα μέσα Νοέμβρη.

Στόχος της ΝΔ οι 300 ψήφοι

Σε προτεραιότητα τίθεται από πλευράς της ΝΔ ο ειλικρινής διάλογος μεταξύ όλων των κομμάτων, με στόχο την απόλυτη σύγκλιση και την υπερψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή, ει δυνατόν με 300 ψήφους.

«Μοναδική κόκκινη γραμμή μας, όπως αυτή ορίζεται και από το Σύνταγμα, είναι η ψήφος των Ελλήνων συμπολιτών μας που θα ψηφίζουν στο εξωτερικό, να είναι ισότιμη με αυτή των ψηφοφόρων εντός της επικράτειας. Μιλάμε για διευκόλυνση, όχι για κάποιο νέο δικαίωμα» διευκρίνισε μιλώντας στο Sputnik, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης.

«Η ισοτιμία της ψήφου είναι συνταγματική επιταγή. Στόχος της διακομματικής επιτροπής είναι να βρεθεί κοινός τόπος. Στοχεύουμε στην ψήφιση και από τους 300 βουλευτές, διότι πρόκειται για ένα θέμα εθνικής συναίνεσης και θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια προς αυτή την κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο κύριος Γαϊτάνης, αναφέροντας πως ένας μήνας θα ήταν ικανοποιητικό διάστημα για την ολοκλήρωση των εργασιών της επιτροπής. Σχολιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ και του ΜέΡΑ25, να υπάρχει, δηλαδή, ως κριτήριο, ένας μέγιστος χρόνος απουσίας του ψηφοφόρου από την Ελλάδα, επεσήμανε ότι, οι έρευνες που έχουν διεξαχθεί για τη σύσταση των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού δείχνουν πολίτες που έχουν στενή σύνδεση με τη μητρόπολη.

«Είναι άνθρωποι που, σε ποσοστό άνω του 60% έχουν υπηρετήσει τη στρατιωτική τους θητεία και πληρώνουν φόρους στην Ελλάδα και πάνω από το 80% έχουν ζήσει τουλάχιστον τη μισή τους ζωή στη χώρα μας. Στόχος δικός μας είναι να κρατήσουμε τη διασπορά ενωμένη με την πατρίδα, οι ομογενείς να ασχολούνται με τη χώρα κι η χώρα να ασχολείται με τα δικά τους θέματα. Θέλουμε να συνδέσουμε ουσιαστικά τη διασπορά με την πατρίδα», συμπλήρωσε, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα να κρατηθούν οι Έλληνες του εξωτερικού ενωμένοι με τη χώρα.

Η κυβέρνηση στοχεύει μακροπρόθεσμα να δημιουργήσει τις συνθήκες, ώστε όσοι ξενιτεύτηκαν στα χρόνια της κρίσης και το επιθυμούν, να καταφέρουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα, κάτι για το οποίο θα πρέπει να τους έχει δοθεί η δυνατότητα από τον τόπου κατοικίας τους να εκφραστούν και να συμμετέχουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει τη ΝΔ για προσπάθεια διχασμού της ομογένειας – Πυρά κατά ΚΙΝΑΛ

Την ομογενειακή λίστα βουλευτών προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταγγέλλοντας τη ΝΔ για επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια που προωθούν κομματικά συμφέροντα και προσπάθεια διχασμού της ομογένειας.

«Η μόνη πολιτική δύναμη που έχει δημόσια κατατεθειμένη και συγκεκριμένη πρόταση είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος άνοιξε πρώτος αυτή τη συζήτηση κατά τη διακυβέρνησή του. Εμμένουμε στην αρχική μας θέση ότι, η ψήφος των ομογενών είναι θέμα εθνικής σημασίας, που απαιτεί συναίνεση και πολιτική συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων», δήλωσε στο Sputnik, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης.

Τονίζοντας τον σπουδαίο ρόλο που διαδραματίζει η ομογένεια, στην εξωτερική πολιτική, στην οικονομική κι εμπορική διπλωματία, έκανε λόγο για τεράστιο λάθος όποιων επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο των ομογενών για να επηρεάσουν τους πολιτικούς συσχετισμούς, όπως τους γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση. Μακριά από μικροκομματικούς και μικροπολιτικούς τακτικισμούς, αλλά με την απαιτούμενη θεσμική σοβαρότητα προσέρχεται στο τραπέζι του διαλόγου η αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας το ίδιο και από την κυβέρνηση της ΝΔ.

«Δεν πρέπει να διχάσουμε τους Έλληνες του εξωτερικού σε μπλε και κόκκινους συλλόγους, όπως ήταν τα μπλε και τα πράσινα καφενεία στην επαρχία παλιότερα. Η ομογένεια είναι σπουδαία για την εξωτερική μας πολιτική, για την οικονομική κι εμπορική μας διπλωματία και με αυτή την έννοια θα πρέπει να εκλέγει τους δικούς της αντιπροσώπους στο Κοινοβούλιο. Όπως κάνουν μία σειρά από χώρες, με ανάλογη γεωγραφική θέση και με ανάλογη διασπορά στην ομογένειά της όπως η δική μας. Πρέπει να εκλέγουν τους δικούς τους ομογενείς βουλευτές, οι οποίοι θα συμμετέχουν κανονικά με πλήρες δικαίωμα στο Κοινοβούλιο από μία ομογενειακή λίστα, και δεν πρέπει να τους υπαγάγουμε σε εσωτερικές πολιτικές και κομματικές διαιρέσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα έμπαινε ποτέ σε μία συζήτηση αναφορικά με το πού έχει ή δεν έχει εκλογικό όφελος από το εξωτερικό. Βεβαίως μας ενδιαφέρει η διεθνής και πανευρωπαϊκή δικτύωση του χώρου μας, αλλά αυτό δεν έχει καμία σχέση με τη συμμετοχή των ομογενών στις εκλογές», υπογράμμισε ο κύριος Ζαχαριάδης.

Πυρά εξαπέλυσε κατά του Κινήματος Αλλαγής και της προέδρου του, Φώφης Γεννηματά, η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, οφείλει να εξηγήσει γιατί μετατοπίστηκε, κατά τη συνάντησή της με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, από την ιστορική θέση του ΠΑΣΟΚ.

«Το Κίνημα Αλλαγής φαίνεται ότι έχει μετακινηθεί από την ιστορική πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ, όπως παραδέχθηκε και ο κύριος Λοβέρδος πρόσφατα στη Βουλή. Η κυρία Γεννηματά φαίνεται ότι, σε αυτό το ζήτημα, παρακολουθεί τη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μέχρι τον Φλεβάρη θα έχουμε πλήρη εικόνα για το αν, αυτή η αλλαγή στάσης, συνδέεται και με άλλες πολιτικές εξελίξεις και αποφάσεις στη χώρα», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, καταδεικνύοντας την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2020.

4 οι βασικές αρχές του ΚΙΝΑΛ

Το ότι δεν είναι δυνατόν να αποκλείονται οι Έλληνες του εξωτερικού από την εκλογική διαδικασία, λόγω έλλειψης οικονομικής δυνατότητας να προσέλθουν για ψήφο, τονίζει από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής, μιλώντας για 4 βασικές αρχές που θα θέσει στο τραπέζι της διακομματικής επιτροπής.

«Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες του εξωτερικού που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικούς καταλόγους και στα δημοτολόγια. Οι ‘Έλληνες του εξωτερικού θα πρέπει να έχουν διακριτή κοινοβουλευτική εκπροσώπηση. Ζητάμε την επιστολική ψήφο, η οποία θα προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα», δήλωσε στο Sputnik, o γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μανώλης Χριστοδουλάκης. Απαντώντας σε όσα τους καταλογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, περί μετατόπισης θέσης, ο γραμματέας πρόσθεσε:

«Με άλλα δεδομένα μιλάμε σήμερα, με άλλα δεδομένα μιλούσαμε πριν 15 χρόνια για το τι ορίζουμε ως Έλληνα πολίτη του εξωτερικού. Στη δημόσια ρητορική έχει εισέλθει το brain drain. Μισό εκατομμύριο Έλληνες έφυγαν από τη χώρα μας λόγω κρίσης. Έλληνες, οι οποίοι έχουν άμεση διασύνδεση οποιασδήποτε μορφής με την Ελλάδα». Προβληματικό χαρακτήρισε τον συλλογισμό του ΚΚΕ περί υποχρεώσεων που πρέπει να συνοδεύουν το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων πολιτών του εξωτερικού, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Εάν είναι έτσι, να αξιολογήσουμε κατά πόσον οι Έλληνες που μένουν εδώ και φοροδιαφεύγουν έχουν δικαίωμα ψήφου».

ΚΚΕ: Αυτοπρόσωπη ψήφος, μέγιστος χρόνος απουσίας από την Ελλάδα και υποχρεώσεις

Πάγια και ξεκάθαρη παραμένει η θέση του ΚΚΕ για την ψήφο των ομογενών. Τρεις σημαντικές προϋποθέσεις θα θέσει στη διακομματική επιτροπή ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

«Πρώτον, ζητάμε αυτοπρόσωπη παρουσία και όχι επιστολική ψήφο. Δεύτερον, να τεθεί ένας μέγιστος χρόνος απουσίας από την Ελλάδα για τον απόδημο ψηφοφόρο, ο οποίος θα μπορούσε ενδεικτικά να είναι τα 30 χρόνια. Επιπλέον, πρέπει να μπορούν να ψηφίζουν εκείνοι οι άνθρωποι που μπορούν να υποστούν και τις συνέπειες των πολιτικών τους επιλογών, αναλαμβάνοντας και τις υποχρεώσεις που συνεπάγεται το δικαίωμα ψήφου. Θέτουμε αυτούς τους περιορισμούς, έτσι ώστε να ψηφίζουν οι άνθρωποι που έχουν δεσμούς με την Ελλάδα, γνωρίζουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας και την ίδια στιγμή έχουν υποχρεώσεις εδώ, άρα, θα αναλάβουν και την ευθύνη των επιλογών τους. Αυτό διασφαλίζουν τα κριτήρια που θέτει το ΚΚΕ, το οποίο θα καθορίσει την τελική του στάση αφότου λάβει την ολοκληρωμένη πρόταση του πρωθυπουργού», εξήγησε μιλώντας στο Sputnik, ο κύριος Γκιόκας.

Ελληνική Λύση: Ανοίγουμε άμεσα γραφείο στη Γερμανία

«Παρά τις όποιες διαφορετικές προσεγγίσεις στις λεπτομέρειες, θα πρέπει να συμφωνήσουμε με την απόφαση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ψηφίζει ο Χασάν, ο Ιμπραήμ κι ο Μεμέτ που ελληνοποιήθηκαν παρανόμως και παρατύπως τα τελευταία χρόνια, και να μην μπορεί να ψηφίσει ο Έλληνας που έφυγε τα τελευταία δέκα χρόνια, λόγω της κρίσης, στο εξωτερικό. Αδιανόητο και να το συζητάμε, το αν θα ψηφίσουν όσοι είναι γραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», δήλωσε στο Sputnik, o πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Θετικά προσκείμενος στην πρόταση της ΝΔ, και αναμένοντας σε δεύτερο χρόνο να εξετάσει τις λεπτομέρειες, ο κύριος Βελόπουλος προανήγγειλε το άνοιγμα του πρώτου γραφείου του κόμματος στο εξωτερικό στις αρχές Δεκεμβρίου.

«Δεν είναι λογικό να μην ψηφίζει κάποιος, επειδή δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να πάρει το αεροπλάνο να έρθει στη χώρα. Επιπλέον, είναι αντισυνταγματικό να ψηφίζει κάποιος αλλά να μην προσμετράται στο συνολικό τελικό εκλογικό αποτέλεσμα. Στόχος μας να αναπτύξουμε το δίκτυό μας διεθνώς. Αρχές Δεκεμβρίου το αργότερο θα είμαστε έτοιμοι για το άνοιγμα του πρώτου γραφείου στη νότια Γερμανία, στην οποία και γεννήθηκα. Ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς και θα το υλοποιήσουμε σύντομα», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

ΜέΡΑ25: Η λογική μας απαντάει στον παραλογισμό

Από την κυβέρνηση να ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της περιμένει το ΜέΡΑ25, θεωρώντας αυτονόητη τη διευκόλυνση της ψήφου των ομογενών από τον τόπο κατοικίας τους, ενώ, δια μέσου της βουλευτή Φωτεινής Μπακαδήμα, θα προτείνει στη διακομματική επιτροπή τη δόμηση 6 εκλογικών περιφερειών αποδήμων Ελλήνων.

«Η λογική μας απαντάει στον παραλογισμό του να δίνει το κράτος ένα δικαίωμα, ενώ ταυτόχρονα παρέχει εμπόδια για την άσκησή του», σχολίασε μιλώντας στο Sputnik, o Σωτήρης Μητραλέξης, ιδρυτικό μέλος του ΜέΡΑ25.

«Πρέπει να μπορούν οι έχοντες ελληνική ιθαγένεια (που είναι ήδη ως εκ τούτου αυτοδίκαια εγγεγραμμένοι στους υπάρχοντες εκλογικούς καταλόγους) να ψηφίζουν από τον τόπο κατοικίας τους, ενημερώνοντας μέσω TAXISNET για το πού βρίσκονται και σε ποιο προξενείο θα ψηφίσουν. Αναγνωρίζουμε, φυσικά, ότι υπάρχουν Έλληνες ιθαγενείς πολλών γενεών, τρίτης και τέταρτης, γι’ αυτό το λόγο και προτείνουμε τη δόμηση 6 εκλογικών περιφερειών εξωτερικού. Από τον αριθμό των ανθρώπων που θα προσέλθουν για (μετ)εγγραφή στην κάθε περιφέρεια, θα εκλέγονται αναλογικά βουλευτές. Έτσι, ώστε, οι Έλληνες του εξωτερικού που έχουν δικαίωμα ψήφου και θέλουν να είναι πολιτικά ενεργοί, να εκλέγουν δικούς τους βουλευτές αποδημίας, με την ψήφο τους να προσμετράται στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα σα να ήταν περιφέρεια εσωτερικού. Μιλάμε για εκλογικές περιφέρειες αποδήμων ως εάν να ήταν περιφέρειες εντός Ελλάδος, με αναλογικό αριθμό βουλευτών», εξήγησε ο κύριος Μητραλέξης.

Τρία τα ζητήματα θέτει το στέλεχος στον τομέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΜέΡΑ25:

  • αυτοπρόσωπη ψήφο στο Προξενείο
  • πρέπει να διευκολυνθεί το δικαίωμα ψήφου όσων έχουν βγει προσωρινά στο εξωτερικό, και
  • πρέπει να έχουν δικές τους έδρες όσοι μένουν μόνιμα στο εξωτερικό

Διαβάστε επίσης:

Η παρουσία των ελληνικών κομμάτων στο εξωτερικό: Πού έχουν γραφεία, γιατί ποντάρουν στους ομογενείς

Πολιτικό κόμμα έδωσε 500.000 ευρώ στο ΕΚΠΑ – Δημόπουλος: Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά

ΚΕΘΕΑ: «Κάθε φορά μας τηλεφωνούν για να προσλάβουμε μπλε, πράσινα, κίτρινα, κόκκινα, ροζ παιδιά»

Tags:
ομογένεια, Βουλή, Νέα Δημοκρατία, πολιτικά κόμματα, ψήφος ομογενών
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK