10:20 14 ΙΟΥΛΙΟY 2020
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Λήψη σύντομου url
0 0 0
Βρείτε μας

Με γεμάτη ατζέντα που περιλαμβάνει το Brexit, την Τουρκία, το προσφυγικό, τη διεύρυνση και τα δημοσιονομικά προσέρχονται στη σημερινή (17/10) Σύνοδο Κορυφής οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανάμεσα στους οποίους είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει, σήμερα (17/10), το «παρών» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε., αλλά και σε αυτή του ΕΛΚ, που θα γίνουν στις Βρυξέλλες και θα εστιάσει στο προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα θέσει το ζήτημα του επιμερισμού των βαρών ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.. Θα χαρακτηρίσει ως «απαράδεκτη» τη στάση ορισμένων χωρών.

Επίσης, θα υπογραμμίσει την ανάγκη συμφωνίας σε ένα σχέδιο αλληλεγγύης ως προς τα ασυνόδευτα παιδιά, ο αριθμός των οποίων αγγίζει τα 4.000. Θα αναφερθεί και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για το άσυλο, κάτι που είναι προτεραιότητα για την ελληνική κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα πως χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη βοήθεια για την επιστροφή στην Τουρκία εκείνων που το δικαιούνται.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισημάνει ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι σε εγρήγορση για αυξημένες προσφυγικές-μεταναστευτικές ροές λόγω των όσων συμβαίνουν στη Συρία.

Τέλος, ως προς τα γεγονότα στη Συρία, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει πως η Ελλάδα συντάσσεται με την άποψη της Ε.Ε. για άμεση κατάπαυση του πυρός. Η Ευρώπη, άλλωστε, κατά τον κ. Μητσοτάκη, ετοιμάζει κυρώσεις κατά της Τουρκίας για τις ενέργειές της τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες

Η επικείμενη έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., οι ενέργειες της Τουρκίας σε τρία επίπεδα, η διεύρυνση και τα δημοσιονομικά θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη σημερινή (17/10) Σύνοδο Κορυφής, στις Βρυξέλλες.

Brexit

Το κύριο θέμα της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. θα είναι το Brexit καθώς η 31η Οκτωβρίου πλησιάζει και είναι η ημερομηνία που -θεωρητικά- η Μ. Βρετανία θα αποχωρήσει.

Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την αισιοδοξία του για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Λονδίνου και Βρυξελλών, αν και βρετανικοί κυβερνητικοί κύκλοι τόνισαν πως οι διαβουλεύσεις είναι σε εξέλιξη.

Δεν αποκλείεται ακόμα και η σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., καθώς αν προκύψει συμφωνία, τότε αυτή πρέπει να εγκριθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο.

Τουρκία

Επίσης, η Τουρκία θα απασχολήσει τους «28», τόσο στο επίπεδο της Συρίας όσο και σε αυτά του προσφυγικού αλλά και της ΑΟΖ της Κύπρου.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να καταδικάσουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Άγκυρας στα βορειοανατολικά της Συρίας.

Ως προς τις ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, οι ηγέτες θα επικυρώσουν τις αποφάσεις των υπουργών της Ε.Ε. για λήψη περιοριστικών μέτρων κατά ατόμων και εταιρειών που εμπλέκονται στις εξορύξεις.

Αναφορικά με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, δεν αποκλείεται να τεθεί η αύξηση της χρηματοδότησης του Ταμείου για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία.

Διεύρυνση

Μετά το μπλόκο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, το κεφάλαιο της διεύρυνσης αποκτά ιδιαίτερο νόημα σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής. Οι «28» θα κάνουν ασκήσεις... γλωσσικής ισορροπίας στη διατύπωση των τελικών συμπερασμάτων μιας και η προσοχή τόσο των Τιράνων όσο και των Σκοπίων θα είναι στραμμένη στις Βρυξέλλες.

Δημοσιονομικά

Σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες θα είναι η κατάρτιση του δημοσιονομικού πλαισίου για το 2021-2027, καθώς οι διαφορές μεταξύ Βορρά και Νότου παραμένουν.

Διαβάστε ακόμα:

Στις Βρυξέλλες ο Μητσοτάκης - Τι συζήτησε με τον επόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Tags:
Ηνωμένο Βασίλειο, Brexit, Βόρεια Μακεδονία, Αλβανία, Κύπρος, Συρία, Τουρκία, Προσφυγικό, Κυριάκος Μητσοτάκης, Ευρωπαϊκή Ένωση, Σύνοδος Κορυφής
ΠΡΟΤΥΠΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣΣΥΖΗΤΗΣΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ SPUTNIKΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΕΣΩ FACEBOOK